Waar zijn de KNRM lifeguards?

Geen lifeguard in de buurt maar wel een noodgeval?
Bel 112, indien het geen nood betreft bel dan de politie of het kustwachtcentrum.

KNRM lifeguards verzorgen in de zomermaanden de strandbewaking op de vier Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook vind je KNRM lifeguards in Wassenaar, bij de strandopgang Wassenaarse Slag. Hier werkt de KNRM samen met de Wassenaarse Reddingsbrigade.  

knrm-icon-020-84x84px-rmd Strandbewaking - KNRM

NOODGEVAL

Telefoonnummers bij nood

knrm-icon-020-84x84px-rmd Strandbewaking - KNRM

NOODGEVAL

Telefoonnummers bij nood

Locatie lifeguard-posten en openingstijden

Vlieland

Op Vlieland gelden onderstaande openingstijden:

  • Vanaf 8 juli tot en met 2 september 2023 dagelijks geopend van 11:00 - 17:00 uur.

  • Het bewaakte strand met een reddingpost is te vinden bij: Hotel Seeduyn en Camping Stortemelk.

Zwemmen in zee

In de zomervakantie zijn onze lifeguards op de genoemde locaties dagelijks aanwezig om de stranden te bewaken. Ze proberen iedere badgast een veilige stranddag te geven. Het bewakingsconcept van de KNRM is al 13 jaar gebaseerd op zonebewaking door middel van 2 rood/gele vlaggen aan de waterlijn. Op basis van een dagelijkse risico-inventarisatie zetten de lifeguards dit zwemvak uit. Binnen dit zwemvak houden lifeguards actief toezicht aan de waterlijn en worden conflicterende activiteiten als kite-, wind- en golfsurfen geweerd. Het zwemvak is beperkt in breedte om te kunnen garanderen dat een lifeguard in staat is binnen 3 minuten bij het slachtoffer te zijn.

De KNRM lifeguards geven informatie en tips en houden scherp in de gaten wat er op en in het water voor de kust gebeurt. Zo proberen lifeguards te voorkomen dat baders en zwemmers in problemen komen. Gebeurt dat tóch, dan gaan ze onmiddellijk te water voor een reddingsactie.  

Image

Zwem gerust, maar bewust

Onze lifeguards kennen de gevaren van de zee en ‘lezen’ het water. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat strandgasten veilig kunnen recreëren. Ze zijn alert op wat er gebeurt in het water. Bij aflandige wind drijf je bijvoorbeeld snel weg als je de zee op gaat met luchtbedden, rubberbootjes of strandballen. Ook is het niet verstandig om te zwemmen waar je de bodem niet meer voelt en niet meer kunt staan.  

Een groot gevaar voor zwemmers vanaf het strand zijn muien. In deze ruimte tussen twee zandbanken ontstaat een sterke stroming vanaf de kust naar zee. Door wind op zee ontstaan golven in de branding die de muistroom versterken. Muistromen komen bij zowel eb als vloed voor, bij slecht en mooi weer en bij grote en kleine golven. Onze lifeguards zijn geoefend in het herkennen van muien. In het zwemgebied tussen de vlaggen zijn geen muien. Twijfel je of de omstandigheden goed zijn om te zwemmen? Vraag het onze lifeguards of ga niet verder dan tot je knieën in het water. Ook goede zwemmers kunnen in een muistroom in problemen komen. 

Image
Image

Checklist veilig strandbezoek

Image
01

Zwem altijd tussen de roodgele vlaggen, als die er zijn

Always swim between the red and yellow flags, if there are any / Schwimmen Sie immer zwischen den roten und gelben Flaggen, wenn es welche gibt
02

Lees de veiligheidsborden

Read the safety signs / Lesen Sie die Sicherheitszeichen
03

Kijk of er waarschuwingsvlaggen wapperen (geel of rood)

See if any warning flags are flying (yellow or red) / Sehen Sie, ob Warnflaggen wehen (gelb oder rot)
04

Vraag lifeguards om veiligheidsadvies

Ask lifeguards for safety advice / Fragen Sie Rettungsschwimmer nach Sicherheitsratschlägen
05

Zwem nooit alleen

Never swim alone / Schwimmen Sie nie allein
06

Hulp nodig? Blijf kalm en trek aandacht

Need help? Keep calm and attract attention / Brauchen Sie Hilfe? Bleiben Sie ruhig und erregen Sie Aufmerksamkeit

Zo werken onze lifeguards

Wij bewaken de stranden op verzoek van gemeenten. Dat houdt in dat we afspraken hebben gemaakt over onze dienstverlening en de bewakingstijden. De gemeente betaalt ons daarvoor een vastgesteld bedrag. We werven ieder jaar 80 KNRM lifeguards. We leveren professioneel materiaal, zoals rescue-tubes, rescueboards, voertuigen en vaartuigen. KNRM lifeguards herken je aan hun kleding: overal waar onze strandwachten actief zijn, dragen ze dezelfde opvallende rood-gele kleding.  

Dit doen onze lifeguards: 

  • KNRM lifeguards houden toezicht aan de waterlijn, vanuit de reddingspost en vanaf voer en vaartuigen 
  • KNRM lifeguards proberen gevaarlijke situaties te voorkomen door badgasten vroegtijdig te attenderen op gevaarlijke situaties en door een zwemgebied uit te zetten waar zij continue toezicht houden
  • KNRM lifeguards waarschuwen bij gevaarlijke situaties en helpen iedereen die in problemen raakt 
  • KNRM lifeguards verlenen eerste hulp, reanimeren en plakken pleisters 
  • KNRM lifeguards zijn een vraagbaak voor het publiek 
Image

Dag uit het leven van
een KNRM Lifeguard

Het strand en de zee als je werkplek. Meestal met een lekker zonnetje. Dagelijks buiten aan de slag, met de wind door je haren. Bezig met mooi en nuttig werk, met leuke collega’s. En regelmatig een praatje met vakantiegangers en badgasten. Klinkt als een leuke job toch? Check de video en bekijk zelf hoe jouw dag als KNRM lifeguard eruit kan zien! 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij