Als KNRM willen we er samen met jou voor zorgen dat je als watersporter heerlijk kan genieten van de Noordzee en ander water. Daarvoor moet je een paar belangrijke dingen weten voordat je het water op gaat. Of je nu een golfsurfer, foiler, kitesurfer, supper, windsurfer, wingsurfer golfsurfer bent. Zie het als gouden tips en adviezen van de KNRM. Als je er aandacht aan besteedt en ernaar handelt is de kans groot dat je veel plezier zal hebben zonder jezelf en je omgeving in onveiligheid te brengen.
Veiligheid is misschien wel het allerbelangrijkste aspect voordat je met (kite)surfen begint. De KNRM vaart gemiddeld zo'n 150 keer per jaar uit voor (kite)surfers die in de problemen zijn gekomen tijdens het beoefenen van hun sport. We geven je graag een aantal tips mee welke in samenwerking met de NKV (Nederlandse kitesurf vereniging) tot stand zijn gekomen.
Het weer en de wind zijn constant in beweging. Geen watersportsessie is daarom hetzelfde en dat maakt het juist zo leuk. Tegelijkertijd kunnen de omstandigheden ook verraderlijk zijn. Dit valt bijna altijd al te zien aan de voorspellingen. Daarom raden we je aan je altijd te verdiepen in de omstandigheden tijdens je geplande tijd op het water. Zo voorkom je enerzijds dat je voor niets naar het water gaat, anderzijds dat je jezelf en je omgeving in onveiligheid brengt.
Bij alle sporten waarbij je gebruik maakt van de wind is aflandige wind geen optie. Alleen een windrichting schuin of aanlandig, is geschikt.
Harde wind zorgt voor onrustig en onstuimig weer. Ook voor onvoorspelbare windstoten. Ben je afhankelijk van de wind? Dan kan je lekker het water op tussen 14 - 22 knopen (windkracht 4 – 6).
Zorg ervoor dat je niet met obstakels in aanvaring kan komen. Daarom kies je voor een locatie waar je de ruimte hebt. Wind pal op de kant is een extra risico in verband met obstakels (palenrijen, stenen, blokken, gebouwen etc.) en mensen waarmee je in aanvaring kan komen. Ook ondiep water kan een risico zijn. Je board of foil kan erop vastlopen en bij een onverwachts val wil je niet hard terecht komen op de bodem.
Bekijk vooraf op internet en op locatie het instructiebord van de gemeente of je het water op mag. Er gelden vaak ook seizoensgebonden regels.
Ter plaatse bekijk je nog eens of de locatie en omstandigheden veilig zijn. Grote muien, sterke stroming, een dikke laag schuim, grote drukte, evenementen ter plaatse etc. zie je vaak pas op de locatie zelf en bepalen of het wel of niet verstandig is om het water op te gaan. Gebruik gezond verstand.
Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je acties, de aanschaf van materiaal passend bij je vaardigheidsniveau, keuzes om wel/niet het water op te gaan en je gedrag op het water en aan de kant. Gelukkig zijn er scholen, winkeliers, verenigingen, internetpagina’s en mede-sporters die je helpen de juiste keuzes te maken. We raden je aan daar gebruik van te maken. Als beginner neem je sowieso eerst les. Voel je je daarna nog niet helemaal vertrouwd? Neem dan een ervaren buddy mee of boek nog een les.
Je moet je eigen materiaal gereed kunnen maken voordat je het water op gaat. Of dit nu je kitesurfuitrusting gereed maken voor het oplaten is of je windsurf of wingsurf set gebruiksklaar maken. Dit moet je kunnen.
Je mag gaan schade en ongelukken veroorzaken. Daarom moet je het materiaal kunnen besturen en controleren. Ook moet je zelfstandig eventuele veiligheidshandeling uit kunnen voeren die voor jou sport van toepassing zijn.
Ook op het water gelden regels. Als je net begint ben je zo op jezelf gefocust zijn dat je deze misschien nog vergeet. Zorg in ieder geval dat je de theorie kent en er zo goed als mogelijk naar handelt. Zo weet je wanneer jij voorrang hebt of juist moet verlenen. Goed zeemanschap is de belangrijkste regel en dit houdt in dat watersporters er alles aan moeten doen om de veiligheid op het water te bewaren.
Naast de vaardigheden die je moet beheersen zijn er nog twee belangrijke vuistregels om te volgen:
(veilig en geschikt voor jou niveau en gewicht) het water op en gebruik dit materiaal binnen de aangeven voorschriften.
Vergeet in de koude maanden ook niet je handschoenen, schoenen en een cap. Dit alles liefst gekleurd zodat je makkelijker opgemerkt wordt in geval van nood. Daarnaast biedt een wetsuit of beschermende kleding ook bescherming.
De KNRM Helpt app is handig voor elke voor watersporter die wil genieten van een heerlijke onbezorgde dag op en aan het water en is beschikbaar voor zowel IOS als Android telefoons. De KNRM Helpt app biedt naast de vele handige functies voor ondersteuning op/aan het water ook een functie om direct hulp te vragen als er problemen zijn.
Als je het water op gaat, kan het gebeuren dat je je materiaal kwijtraakt. De KNRM heeft een speciale Be Traceable sticker om op je board/boot en/of materiaal te plakken.
Het werk van de KNRM wordt mogelijk gemaakt door de 101.000 donateurs die vrijwillig doneren. Mensen die op bescheiden wijze, met kleine donaties en giften, of op een ruimhartige manier, met periodieke schenkingen, testament of legaten het werk van de KNRM al meer dan 195 jaar mogelijk maken. Doe jij ook mee?
Veiligheid is het allerbelangrijkste aspect van watersporten. We hebben je daarvoor al veel belangrijke adviezen geven. In de verdiepende informatie per watersport gaan we daar nog dieper op in. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor er een onveilige situatie ontstaat. Dan ben je soms aangewezen op hulp van anderen. We geven je een aantal belangrijke tips.
Ga nooit alleen het water op maar met een buddy of neem iemand mee die op jou let.
Als er niemand aanwezig is op een voor jou en je buddy onbekende locatie. Bedenk dan goed waarom dit is en ga niet zomaar het water op zonder je te hebben verdiept in de spot.
Maak gebruik van de Be Traceable sticker van de KNRM voor je materiaal. Mocht je je materiaal kwijtraken, meldt dat dan bij de KNRM. Zo weten we dat je okay bent als jouw materiaal gevonden wordt.
Ontstaat er een noodgeval, ben je spullen kwijt of heb je spullen gevonden? Alarmeer dan de Kustwacht via 0900-0111.
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.