Skip to main content

Rachel valt binnen

  • Fotogallery:

Zondagavond was de KNRM te zien op Zapp in het tv-programma Rachel valt binnen. I

In deze superleuke aflevering gaat Rachel op zoek naar een vermiste surfer samen met de helikopter van Politie Eenheid Den Haag en KNRM Scheveningen. De politiehelikopter heeft een speciale rescuestick aan boord. In Rachel valt binnen leggen we uit hoe dit een drijvende boei wordt.

 

 

nieuwsbericht

  • Hits: 144

Emotionele bijeenkomst bij doop KNRM-tulp 'Tara'

  • Fotogallery:
  • 29-04-2024

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de eigen tulp, die zij naar aanleiding van haar 200-jarig bestaan kreeg aangeboden, opgedragen aan iedereen voor wie de organisatie ooit wel is uitgevaren, maar niet heeft kunnen redden. De tulp werd Tara gedoopt, vernoemd naar de 12-jarige Tara Flinterman, die tijdens een schoolreis op de Waddenzee door een vallende giek werd geraakt en overleed. De ouders van Tara verrichtten op 29 april bij Breakers Beach House in Noordwijk aan Zee de doop van de tulp. Na de doopplechtigheid is de tulpenbos door verschillende KNRM-reddingboten in estafette naar de Waddenzee gevaren, alwaar de bloemen in zee zijn gelegd.

De reddingboten van Vlieland, Terschelling en Harlingen kwamen op 31 augustus 2022 in actie in een poging het leven van Tara te redden. De toegesnelde hulp bleek te laat, Tara overleed ter plekke en de zorg van de redders verschoof naar het opvangen van haar klasgenoten en de begeleiders van de school. Die school was met een grote delegatie aanwezig bij de bijeenkomst in Noordwijk. De plechtigheid werd bijgewoond door de familie van Tara, door een delegatie van de school, door vrijwilligers van de drie genoemde reddingstations, maar óók door vertegenwoordigingen van de meeste KNRM-reddingstations, die allemaal ‘hun eigen Tara’s’ herdachten.

De Tara-tulpen zijn uiteindelijk op de Waddenzee, op de plek waar het fatale ongeval in 2022 plaatsvond, in zee gelegd, waarbij de vrijwillige redders van KNRM Vlieland, Terschelling en Harlingen een moment stillagen om Tara -en in haar álle slachtoffers- te gedenken. De bos was door meerdere reddingboten – in estafette – van Noordwijk naar Den Helder gevaren. Vanaf Den Helder deed de reddingboot van Vlieland het laatste deel van de vaarreis. De KNRM’er die toentertijd de daadwerkelijke reanimatie op zich nam, bleef de gehele reis bij de tulpenbos. Hij sprong tussen Noordwijk en Den Helder meermalen over van reddingboot op reddingboot.

 

banner

In aflevering 7 van de KNRM-podcast Redders op Zee
hoor je welke indruk het dramatische ongeval waarbij
Tara overleed maakte op de KNRM-vrijwilligers die
er alles aan gedaan hebben Tara te redden.

nieuwsbericht

  • Hits: 252

Herman den Blijker slaat eerste munt voor 200 jaar KNRM

  • Fotogallery:
  • 29-04-2024

Hollum, Ameland – Vandaag hebben Staatsecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane) Aukje de Vries en tv-kok Herman den Blijker de eerste herdenkingsmunt geslagen te ere van 200 jaar KNRM. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats in de botenloods van het Maritiem Centrum Abraham Fock op Ameland met behulp van een speciale slingerpers. Het KNRM 200 jaar Vijfje wordt geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën. De munt is direct verkrijgbaar op www.knm.nl

Herman_den_Blijker.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staatssecretaris Aukje de Vries, chef-kok Herman den Blijker en KNM-muntmeester Bert van Ravenswaaij met de geslagen herdenkingsmunt voor het 200-jarig bestaan van de KNRM in het Abraham Fock-museum op Ameland. Fotograaf Jantina Scheltema. 

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is gekozen als onderwerp van een bijzondere munt voor verzamelaars, omdat de organisatie een zeer belangrijke taak heeft. Met de herdenkingsmunt wordt stilgestaan bij het belang van een organisatie als de KNRM.

Herman den Blijker is blij dat hij bij dit bijzondere moment aanwezig kan zijn. “Als ik me bedenk hoe bewonderenswaardig serieus de KNRM-vrijwilligers mijn veiligheid nemen, dan voel ik me als recreant een stuk veiliger op het water wanneer ik mij bedenk dat de KNRM er áltijd is. Daarom ook vind ik het een eer om op deze dag iets terug te doen voor deze geweldige organisatie”.

Eerste munt t

V.l.n.r. KNRM Lifeguard Hein Willem Kootstra, staatssecretaris Aukje de Vries, ontwerpers van de munt Hendrik-Jan Grievink en Coralie Vogelaar, KNM-muntmeester Bert van Ravenswaaij, chef-kok Herman den Blijker, KNRM-directeur Jacob Tas en nazaat van Abraham Fock; Bart Fock. Fotograaf Jantina Scheltema. 

KNRM 200 Jaar uitgiften
Het KNRM 200 Jaar Vijfje is ontworpen door de kunstenaar Coralie Vogelaar, in samenwerking met Hendrik-Jan Grievink. Vogelaar keek vooral naar de dynamiek van het water en liet dit ook terugkomen in het ontwerp. Bij beweging van de munt lijkt het alsof de golven bewegen. Het KNRM 200 Jaar Vijfje is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten, waaronder het Gouden Tientje.

Alle KNRM 200 jaar uitgiften zijn te koop via www.knm.nl

Eerste munt t3

Staatssecretaris Aukje de Vries en KNRM-directeur Jacob Tas samen met de paarden die historische reddingboot Abraham Fock nog jaarlijks de zee in lanceren vanaf Ameland. Fotograaf Jantina Scheltema. 

Eerste munt t4

Oud en nieuw samen op één foto. Historische reddingboot Abraham Fock is gelanceerd in zee vanaf Ameland. Op de achtergrond vaart de huidige reddingboot van KNRM Ameland, Anna Margaretha. Fotograaf Jantina Scheltema. 

Eerste munt t5

Historische reddingboot Abraham Fock, huidige reddingboten van KNRM Ameland Anna Margaretha en Maria Hofker en een waterscooter van de KNRM Lifeguards van Ameland. Fotograaf Jantina Scheltema

 

nieuwsbericht

  • Hits: 199

KNRM-bemanningen beloond met oorkonde

  • Fotogallery:
  • 24-04-2024

Op Schiermonnikoog zijn maandag 22 april de bemanningsleden van de reddingboten op Ameland en Schiermonnikoog beloond met een oorkonde voor hun inzet bij de reddingsactie van zeven opvarenden van de Fremantle Highway op 26 juli 2023. Het schip bepaalde vorig jaren enkele weken de nieuwspagina’s, toen het brandend ten noorden van de Waddeneilanden dreef.

De reddingboten van Ameland en Schiermonnikoog en de bergers van Rederij Noordgat stelden in de eerste uren van de brand alles in het werk om de opvarenden te kunnen evacueren. Dat kon in eerste instantie niet anders dan door het overboord laten springen van de Indiase bemanning. Door de grote hoogte van het schip vielen de mannen 30 meter naar beneden en raakten gewond door de klap op het water. Al snel werd daarom geadviseerd niet meer te springen, maar de reddinghelikopters af te wachten, die tien minuten later arriveerden.

Gewonden

Aan boord van de reddingboten hadden de redders de handen vol aan de verzorging van de gewonden. Ondanks reanimatiepogingen en hulp van de arts uit de reddinghelikopter, overleed één van de geredden aan zijn verwondingen. De KNRM besloot de redders voor hun bijzondere reddingsactie te belonen. Zij hadden vlak naast het enorme schip grote risico’s genomen om de geredden uit het water te vissen, pal naast het gloeiend hete schip, waaruit vette zwarte rook bulkte. Het redden en verzorgen van de zeven opvarenden maakte diepe indruk.

KNRM podcast aflevering 6

nieuwsbericht

  • Hits: 236

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB) beëindigen samenwerking

  • Fotogallery:
  • 19-04-2024

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB) hebben besloten hun formele samenwerkingsverband voor de uitvoering van strandbewaking te beëindigen.

De samenwerking werd in 2013 gestart om samen de uitvoering van strandbewaking te verbeteren. Dat laatste is gelukt, mede door de samenwerking, is de functie van Lifeguard verder ontwikkeld, is de kwaliteit van de organisatie verbeterd en zijn de procedures afgestemd. Als mooi voorbeeld kan de inmiddels breed gedragen Code Lifeguarding dienen (https://hetstrandveilig.nl/lifeguardorganisaties/code-lifeguarding/). Na negen seizoenen is in onderling overleg besloten de samenwerking in deze vorm te beëindigen. Er wordt operationeel uitstekend samengewerkt en dat blijft uiteraard zo, maar daar is geen formeel samenwerkingsverband meer voor nodig.

De KNRM en de WRB hebben afgesproken de ontvlechting voor het zomerseizoen van 2024 te voltooien. De vermelding van KNRM op onder andere de kleding van de WRB zal mogelijk dit seizoen nog wel zichtbaar zijn.

nieuwsbericht

  • Hits: 200

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.