Reddersgala 2023

Record opbrengst Reddersgala KNRM 2023

18 november 2023
IJmuiden
Kerstactie is van start

De KNRM-kerstactie 2023 is van start

17 oktober 2023
IJmuiden

Ook dit jaar hebben we weer prachtig originele KNRM-kerstkaarten en leuke cadeaus voor de feestdagen.

Naast de vertrouwde cadeaus zoals de mooie KNRM-jaarkalender en KNRM-jaarwimpel hebben we ook aan onze jeugdige KNRM-ers gedacht. Bijvoorbeeld een super stoer babyrompertje bedrukt als overlevingspak of een spannend boek vanaf 12 jaar. Wat je ook bestelt bij elke bestelling ontvang je van ons gratis de KNRM-mini-kalender. 

Redders op zee genomineerd voor de Gouden Televizier Ring

Wint redders op zee de gouden televizier ring?

24 augustus 2023
IJmuiden

De tv-serie Redders op zee van de KNRM, waarin de vrijwillige redders van de KNRM worden gevolgd tijdens reddingacties en hun dagelijks leven, is een van de kanshebbers op de Gouden Televizier-Ring 2023! De drie programma’s die nu de meeste stemmen krijgen, zien we op 12 oktober terug in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

In de kwalificatierondes heeft het heel erg geholpen dat zoveel KNRM’ers, zowel onze vrijwilligers, donateurs als fans van onze vrijlwillige KNRM-redders zelf hebben gestemd en het stemmen hebben gepromoot onder familie, vrienden en collega's. 

Ben jij ook fan van de vrijwillige KNRM-redders? Breng dan nu binnen 1 minuut jouw stem uit. Let op! Stemmen kan tot dinsdag 19 september 10:00 uur.

 

Van zaterdag 23 tot zaterdag 30 september organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma

Internationaal uitwisselingsproject Europese reddingmaatschappijen

22 september 2023
IJmuiden

Van zaterdag 23 tot zaterdag 30 september organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

De IMRF heeft, na drie uitgevallen edities vanwege corona, de organisatie weer opgepakt van de negende Europese reddingboot bemanningsuitwisseling. In totaal doen zes landen mee: Finland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen en Zweden. Nieuwe technieken en vaardigheden leren De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Ierland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de grote getijverschillen in Frankrijk en de zandstranden en het Waddengebied van Nederland. De buitenlandse vrijwilligers zullen Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations meedraaien om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren. Offshore veiligheidstrainingen De KNRM heeft een uitgebreid programma gemaakt voor de buitenlandse collega’s waarin het oefenen met de KNRM-reddingstations centraal staat. Daarnaast zijn er offshore veiligheidstrainingen op het maritiem opleidingsinstituut STC-Next, een beach lifeguards training op het strand en oefeningen met de Bristow-SAR helikopter. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Kustwachtcentrum in Den Helder. Vijf vrijwilligers van de KNRM vertegenwoordigen de Redding Maatschappij in de volgende landen: Finland: Chris van KNRM-reddingstation Hoek van Holland Frankrijk: Stefan van KNRM-reddingstation Hoek van Holland Ierland: Johan van KNRM-reddingstation Ouddorp Noorwegen: Nathalie van KNRM-reddingstation Lelystad Zweden: Laurens van KNRM-reddingstation Huizen

Nordic-koelt Nieuws - KNRM

Grote brand aan boord van het vrachtschip de Fremantle Highway

26 juli 2023
IJmuiden

Rond 0:30 uur vannacht ging bij de bemanning van KNRM Ameland de pieper af vanwege een vaartuig dat in brand stond. Iets later werd ook KNRM Schiermonnikoog gealarmeerd door de Kustwacht. Als eerste schip ter plaatse was het al snel duidelijk dat er meer aan de hand was.

Dikke rookpluimen verzamelden zich boven het schip 'de Fremantle Highway'. De hitte was ter plaatse al van een afstand voelbaar. Door de Kustwacht werden ook de twee reddinghelikopters ingezet om speciale scheepsbrandweerteams op te halen in Rotterdam. Het was echter snel duidelijk dat de bemanning van het vrachtschip geëvacueerd moest worden. De brandweerteams werden niet meegenomen en de helikopters spoedden zich naar Ameland.

Zodra de reddingboten langszij het schip konden komen sprongen zeven bemanningsleden vanaf het voorschip (ongeveer 30 meter hoog) het water in. Zij werden door de KNRM en Rederij Noordgat uit het water gehaald. Door de bemanningen werd eerste hulp hadden verleend samen met de arts van de Kustwachtheli. Eén van de geredden moest worden gereanimeerd aan boord van de reddingboot Koning Willem 1. Dit is uiteindelijk niet gelukt. De reddingboten voeren naar Lauwersoog. Hier stonden inmiddels ambulances klaar om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen. 

'De drenkelingen waren er slecht aan toe, zowel door het inademen van rook als door de sprong van grote hoogte,' aldus schipper Willard.

De overige opvarenden zijn door de kustwachthelikopters van boord gehaald en in Groningen aan land gebracht. Helaas is één opvarende overleden, de directe oorzaak van overlijden is nog onbekend.

Op dit moment wordt, om de stabiliteit van het schip te bewaren, de brand aan boord van de Fremantle Highway niet meer geblust. In plaats daarvan worden de zijkanten van het schip gekoeld en is er een verbinding gemaakt om het schip op zijn plek te houden.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij