Skip to main content

World Drowning Prevention Day, 25 juli 2021

Datum: vrijdag 23 juli 2021 | Sectie: Nieuws

Partnerorganisaties onderstrepen belang Werelddag ter voorkoming van verdrinking

 Reddingsbrigade Nederland (KNBRD), de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) staan op 25 juli stil bij wat er nodig is om de veiligheid in, op en langs het water verder te vergroten. De Verenigde Naties riepen eerder dit jaar die datum uit tot World Drowning Prevention Day (WDPD), Werelddag ter voorkoming van verdrinking.

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, ontvangt zondag 25 juli uit handen van lifeguards het eerste informatiepakket over hoe verdrinking is te voorkomen en wat de lokale politiek hieraan kan bijdragen. Die gebeurtenis vormt de kick-off voor World Drowning Prevention Day in Nederland. Het doel is om het bewustzijn te vergroten rondom preventie van verdrinking en de noodzaak van gecoördineerde sector overstijgende maatregelen teneinde de waterveiligheid te verbeteren, om daarmee het aantal vermijdbare verdrinkingsongevallen te verminderen.

Aantal verdrinkingsgevallen gestegen
Jaarlijks verdrinken er gemiddeld 87 mensen in Nederland, zo blijkt uit een rapport over verdrinkingen dat het CBS vandaag publiceerde. Dat aantal daalt niet. Sterker nog, in 2020 is het aantal met 31 personen gestegen naar 107 verdrinkingen ten opzichte van 2019. De samenwerkende organisaties zijn dan ook ontzettend verheugd dat het de initiatief nemende landen Bangladesh en Ierland is gelukt om dit punt op de agenda te krijgen van zowel de Verenigde Naties als de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat doet recht aan het grote belang van het voorkomen van verdrinkingen. Nog steeds verdrinken er wereldwijd onnodig volwassenen en kinderen. 

Campagnes voor bewustwording
Volgens het CBS vond in de periode van 2011 tot en met 2020 70 procent van de verdrinkingen plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Aan de kust is er sprake van goed georganiseerd strandtoezicht, maar in het binnenland ligt dat anders. Lang niet overal vindt toezicht plaats. Er wordt gezwommen op plaatsen waar sprake is van grote risico’s die bij veel mensen niet bekend zijn.

Jaarlijks worden er miljoenen geïnvesteerd in bewustwordingscampagnes. Informeren over waterveiligheid zou hierin een grotere rol mogen spelen. Met meer inzet op bewustwording van hoe verdrinking te voorkomen is, zijn levens te redden. De gemeente Den Haag nam in het voorjaar het initiatief tot een lokale campagne en zocht daarbij de samenwerking met vele partijen.

Samenwerking
De slagkracht ligt besloten in samenwerking op zowel landelijk als lokaal niveau met bijvoorbeeld zwemlesaanbieders, Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Daarom de oproep tot gezamenlijke aandacht voor het Nationaal Plan Zwemveiligheid en het project Het Strand Veilig, waarin de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) nauw samenwerkt met onder andere Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Die lopende programma's hebben tot doel dat iedereen veilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’, door ervoor te zorgen dat inwoners zwemvaardiger worden, zo blijkt ook uit de cijfers van het CBS dat er de afgelopen jaren minder verdrinkingen zijn onder kinderen. Door zwemomgevingen veiliger te maken en door inwoners bewuster te maken van de risico’s van het water.

Informatie
Informatie over de Werelddag ter voorkoming van verdrinking staat op de website die speciaal hiervoor is ingericht. Hierop zijn onder meer tips voor het publiek te vinden om veilig van het water te kunnen genieten. Ook gemeenten treffen er informatie aan over hoe verdrinking te voorkomen is en wat de lokale (en de landelijke) politiek hieraan kan bijdragen.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.