Skip to main content

25 juli: World Drowning Prevention Day

Datum: maandag 25 juli 2022 | Sectie: Nieuws

Focus op landelijke campagne 'Wie checkt jou?'

In 2021 riep de Wereldgezondheidsorganisatie 25 juli uit tot World Drowning Prevention Day (WDPD). Jaarlijks verdrinken er wereldwijd naar schatting 236.000 mensen, volwassenen en kinderen. Elke verdrinking is er een teveel! Vandaag staan we ook in Nederland stil bij de veiligheid in, op en langs het water. Hierbij ligt de focus op de recent gestarte landelijke bewustwordingscampagne Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water.

Focus op landelijke campagne 'Wie checkt jou?'

In 2021 riep de Wereldgezondheidsorganisatie 25 juli uit tot World Drowning Prevention Day (WDPD). Jaarlijks verdrinken er wereldwijd naar schatting 236.000 mensen, volwassenen en kinderen. Elke verdrinking is er een teveel! Vandaag staan we ook in Nederland stil bij de veiligheid in, op en langs het water. Hierbij ligt de focus op de recent gestarte landelijke bewustwordingscampagne Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water .

In 2021 verdronken 80 inwoners van Nederland in open water dan wel in of om het huis. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in een bericht op basis van de verdrinkingscijfers. Het gaat om minder slachtoffers dan in de hete zomers van 2018 en 2020. Worden verdrinkingen bij vervoersongevallen, zelfdodingen door verdrinking en overige verdrinkingen meegeteld dan ging het vorig jaar om 210 verdrinkingen van inwoners van Nederland.

Risico's van zwemmen in open water

Het internationale thema van World Drowning Prevention Day  in 2022, Doe 1 ding om verdrinking te voorkomen, sluit naadloos aan bij  Wie checkt jou? . Met deze landelijke campagne vraagt een groot aantal partijen - daaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, Leisurelands, EuroParcs en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) - aandacht voor de risico's van zwemmen in open water.

Thema ‘Veilig in en uit het water’

Wie checkt jou? is een eerste belangrijke stap binnen het overkoepelende thema Veilig in en uit het water, waarbij diverse organisaties samenwerken om het aantal verdrinkingen in Nederland terug te dringen. De gezamenlijke campagne is op 7 juli 2022 gelanceerd, staat vandaag op World Drowning Prevention Day extra in de spotlights en wordt gedurende het hoogseizoen uitgerold. Het thema zal jaarlijks terugkeren. De hoop van de betrokken partijen is dat meer organisaties en overheden zich bij de campagne aansluiten. Wie checkt jou? wordt daardoor hopelijk de komende jaren een begrip en een reminder voor bezoekers van kust en binnenwateren.

Dringende oproep

Met Wie checkt jou? wordt een dringende oproep gedaan om er altijd voor te zorgen dat iemand je in de gaten houdt als je het water in gaat; je vrienden aan de kant, je buddy in het water of een lifeguard op het strand. Daarnaast geeft de campagne tips over wat te doen als je toch in de problemen raakt of vanaf de kant ziet dat iemand in de problemen komt.

Reuzenoog op strand Kijkduin

De campagne Wie checkt jou? komt al verspreid over het land tot uiting, waaronder in recreatiegebieden en vakantieparken, op stranden en in gemeenten. Op het strand van Kijkduin wordt op 25 juli door middel van een reuzenoog en promotieteams extra aandacht gevraagd voor de campagne in combinatie met World Drowning Prevention Day. In de weken daarna duikt het oog op diverse plekken op. Meer informatie over de campagne 'Wie checkt jou?' staat op Veiliginenuithetwater.nl

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.