Verhaal over Veilig uit, veilig thuis met de KNRM-app in EOC info
22 mei 2018
ijmuiden
In de EOC info van mei stond een leuk verhaal over het gebruik van de KNRM Helpt-app:
U hoopt ze nooit op te hoeven roepen: de mannen en vrouwen van de KNRM. Maar een noodsituatie kan heel plotseling ontstaan en in dat geval wilt u de redders zo snel mogelijk ter plaatse hebben. Dan is het fijn als u met één druk op de knop contact heeft met de centrale en dat ze daar meteen uw positie weten.
Dat is precies wat de KNRM-app doet. Maar de app heeft meer slims: u kunt uw vaarplan ingeven en desgewenst ook doorsturen aan het thuisfront. Komt u niet op uw bestemming aan, dan wordt automatisch alarm geslagen. Installeren dus, die gratis app.
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.
Muts
Muts
Geef een warm hoofd en warme oren cadeau aan een vrijwillige redder!
Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!
Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.
Kees Jonker gebruikte de app. “Vorig jaar zomer voer ik met ons zeiljacht op het Wad. Mijn vrouw is niet zo’n fanatieke zeiler, dus ik was alleen met de kinderen aan boord. We hadden onze route in de KNRM-app ingevoerd en doorgegeven aan het thuisfront; een stukje veiligheid dat ik ze bij wil brengen. Er stond een mooi windje, 4 tot 5. We gingen het Stortemelk in om op Vlieland aan te varen, mijn jongste zoon stond aan het roer. Bij het overstag gaan kreeg hij ineens hele grote ogen. De bovenste helft van de mast brak af, daarna het tweede stuk. Mast en zeil gingen overboord.
Ik heb eerst gezorgd dat de kinderen veilig waren, toen gekeken of losse verstaging geen gevaar opleverde. De voortstuwing gecheckt, die werkte gelukkig. Andere watersporters in de buurt vroegen of we hulp nodig hadden, dat was niet het geval. Ook de hulp van een commerciële reder heb ik afgeslagen. Ik had namelijk voorstuwing en er was rust aan boord. De mast kon ik later in de haven wel binnenhalen. Omdat mijn vaarplan in de app nog openstond, heb ik contact met de meldkamer opgenomen. Via de app; heel handig dat je niet eerst het nummer hoeft te zoeken. De man van de KNRM vroeg heel goed uit wat de situatie was. Ik gaf aan geen directe hulp nodig te hebben, maar tien minuten later kwam toch de reddingboot langszij. Hun afweging: toch instabiele situatie en twee kinderen aan boord.
De kinderen stapten over op de reddingboot en de mannen voeren een rondje met ze, om bij te komen van de schrik. Ondertussen hielp de opstapper mij met het zekeren en binnenhalen van de mast. Zo konden we uiteindelijk veilig de haven van Vlieland binnenlopen. Pas later bedacht ik: de marifoonantenne zit in de mast en die lag overboord. Dan is het zeker handig dat je via de app hulp in kunt schakelen.”
bron:EOC Info mei 2018, tekst: Eva de Jong, allesaanboord.nl
Mis de boot niet! Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.