Skip to main content

150 jaar KNRM station Ouddorp

  • Fotogallery:
  • 12-12-2019

Mijlpaal: 150 jaar KNRM reddingstation Ouddorp

Zaterdag 14 december a.s. viert het KNRM station Ouddorp met een gala-avond dat er deze maand 150 (!) jaar geleden -in 1869- het reddingstation Ouddorp wordt opgericht.

Het plan om een eigen reddingboot in Ouddorp te plaatsen kwam na de stranding van de Engelse schoener Queen Kape Mite in het najaar van 1869 die voor de kust van Goeree in een storm op een zandbank was gelopen en de zeelieden voor de kust verdronken. Sinds dat moment zijn de vrijwilligers uit Ouddorp actief om mens en dier te redden uit zee en sindsdien zijn er een paar duizend reddingsacties verricht rondom Ouddorp.

In de huidige tijd worden de reddingboten van het type Atlantic 75, de Griend en de Baron van Lynden jaarlijks tenminste 130x ingezet.

Ook na 150 jaar is de manier van werken nog steeds hetzelfde: de redders zijn allen nog steeds vrijwilliger, die volledig belangeloos en kosteloos zonder rooster, 24 uur per dag 7 dagen in de week naast hun gewone werk, in actie komen om drenkelingen en dieren in nood te redden. Al anderhalve eeuw wordt het reddingwezen hier zonder enige subsidie vanuit de overheid door eigen KNRM-donateurs, onze “helpers aan de wal” gefinancierd. Het is prachtig om te zien dat deze manier van werken al zolang op ons eiland werkt en daarmee ook een noodzakelijke schakel voor de veiligheid op en rondom het water is. De Ouddorpse KNRM-bemanning is de bevolking van Ouddorp en al haar watertoeristen nog steeds graag en met volle inzet dag en nacht van dienst. Weer of geen weer, wij varen altijd uit voor uw veiligheid.

Bent u recreatief watersporter of beroepshalve met de zeevaart verbonden, maar nog geen donateur, dan is misschien deze mijlpaal aanleiding om u NU als donateur bij ons aan te melden, dat kan al vanaf € 5,-- per maand. U ondersteunt dan de KNRM en ontvangt periodiek ons blad de Reddingboot. Stuur ons een PB!

Bent u oud-bemanningslid van het station Ouddorp en heeft u nog geen contact met ons gehad, op zaterdag 28 december a.s. bij “het laatste schot” hebben wij een informele receptie, waarin wij graag met u verhalen uit het verleden ophalen. Neem ook dan even contact met ons op, via een PB.

  • Hits: 7679

Geen nachtrust voor de KNRM vannacht op Goeree Overflakkee, 11 boten in de problemen

  • Fotogallery:
  • 26-07-2019

Niet door de hitte, maar door 11 schepen die in nood verkeerden zijn vannacht de bemanningen van de KNRM-stations Stellendam en Ouddorp uit hun slaap gehouden.

Door een plotseling front met onweersbuien met daarbij flinke wind, zijn er vannacht meerdere schepen in de problemen gekomen rond het eiland Goeree Overflakkee.

Op het moment dat de vrijwilligers lagen te slapen gingen even na 01:00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag de piepers af. Met 2 reddingboten (Baron van Lynden en de Griend) op de Grevelingen is het station uit Ouddorp de hele nacht druk geweest met 4 boten die in nood verkeerden. Zij lagen alle op de Grevelingen voor anker te slapen op het moment dat plotseling de wind opstak. Daarbij dreigede een zeiljachtje dat bij Bruinisse op een strekdam geslagen was, te zinken.

Op hetzelfde moment was de reddingboot Valerie Struis uit Stellendam bezig op het Haringvliet. Ook daar waren er 4 boten in de problemen. Vooral ter hoogte van Stad a/h Haringvliet was het prijs. Bij één van de boten was sprake van een persoon met ernstig letsel waarvoor een ambulance werd opgeroepen. Ook aan de boten is sprake van behoorlijke schade door de wind.

Aan het begin van de ochtend rond 04:30 konden de 3 reddingboten weer terug naar de stations. Echter, zodra de mannen weer op bed lagen om nog even te slapen, gingen zowel in Ouddorp als in Stellendam opnieuw de pagers af. Dit waren de naweeën van de problemen van vannacht. Op de Grevelingen was andermaal een jacht in de problemen doordat het ‘s nachts van het anker was geslagen en op het Haringvliet waren er 2 schepen met de ankerkettingen over elkaar vastgeraakt tijdens de buien en konden zonder hulp van de reddingmaatschappij niet meer van elkaar loskomen.

Inmiddels is iedereen in plaats van naar bed maar gelijk aan werk gegaan, in totaal is er dus vannacht maar liefst aan 11 schepen hulpverleend.

LET OP:

Vannacht dreigt weer dezelfde situatie te ontstaan met onweersbuien. Zorg dat uw schip goed vastligt als u voor anker gaat, zorg voor een ketting en voldoende lengte en houd vooral de weersomstandigheden in de gaten.

reddingrapport

  • Hits: 15060

Medisch ID

  • Fotogallery:
  • 18-05-2019

Smartphone? Vul uw medisch ID in!

HELP ons u beter helpen in geval van nood. U kunt door een eenvoudige instelling uw belangrijkste gegevens in noodgevallen toegankelijk maken op bijvoorbeeld uw iphone, zonder dat wij uw toegangscode op uw telefoon hoeven te weten. In noodgevallen zien wij dan of u medicijnen gebruikt en wie wij in geval van nood kunnen bellen voor u.

HELP ons, Vul dit in!

Tip: als uw geboortedatum uw toegangscode is, wijzig die dan, want uw geboortedatum is ook zichtbaar.

Op deze manier kunt u onderaan als men de code niet weet toch bij gegevens die uw leven kunnen redden.

Dank, mede namens de vrijwilligers van KNRM Ouddorp

Hoe pas ik mijn Med. ID aan?

Zie o.a.:

https://www.101bhv.nl/actueel/ehbo/medische-id-op-mobiele-telefoon/?fbclid=IwAR14FIEE_o3GGoJ5wSHszasz_5kYhp13wrffabsxhZFNvRpBT_L-ZFDRJMU

nieuwsbericht

  • Hits: 3951

ORB en KNRM Samen Sterk

  • Fotogallery:
  • 02-05-2019

Afgelopen woensdagavond heeft een nieuwe groep Lifeguards van de weekopleiding van de Ouddorpse Reddingsbrigade als onderdeel van hun opleiding een trainingsavond kunnen meemaken met de KNRM in het kader van de nieuwe samenwerking tussen beide reddingsorganisaties op ons eiland.
De verse ORB-ers konden een avond in de huid van een KNRM-er kruipen.

Tijdens deze avond kregen de enthousiaste aspirant-Lifeguards een toelichting op het werk van de KNRM, is er uitleg gegeven over het materieel van de KNRM en de samenwerking met de Ouddorpse Reddingsbrigade. Aan het einde van de uitleg gingen de pagers van de schippers en bemanning af voor een surfer in problemen op het Grevelingenmeer.

De reddingboten Griend en Baron van Lynden werden gelanceerd en de groep aspiranten werd over beide boten verdeeld. Samen met KNRM-bemanning werd koers gezet naar de opgegeven locatie op de Grevelingen. Tegelijkertijd werden de instructeurs en begeleiders van de ORB met het kusthulpverleningsvoertuig verplaatst over land in de richting de opgegeven locatie, waar vandaan de actie vanaf het strand te volgen was.

Toen de boten op de opgegeven locatie aankwamen bleek het niet zomaar een surfer in problemen zijn, maar de meervoudig wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon!

Nadat Youri uitleg gaf over het kitesurf-materiaal en de beste wijze om dit veilig aan boord te krijgen werd hij zelf aan boord van de reddingboten geholpen door de aankomende lifeguards, onder een toeziend oog van de KNRM.


Het is een goede zaak om samen dit soort oefeningen te houden zodat we elkaar ook weten te vinden bij echte calamiteiten. Bijzondere dank gaat uit naar Youri Zoon dat hij bereid was om zijn medewerking aan deze oefening te geven!

De KNRM Ouddorp wenst de Lifeguards een goed en veilig seizoen toe!
De KNRM op Goeree Overflakkee en de ORB hebben afgesproken om regelmatig met elkaar te gaan oefenen, samen met andere ketenpartners. Zo staan we met zijn allen voor de veiligheid van een nieuw strand- en watersportseizoen dat weer voor de deur staat en houden zo de watersportrecreatie op Goeree Overflakkee ook in 2019 zo veilig mogelijk.

nieuwsbericht

  • Hits: 5082

KNRM Ouddorp drukke dag op Koningsdag 2019

  • Fotogallery:
  • 28-04-2019

De vrijwilligers van het KNRM station Ouddorp hadden een drukke dag gisteren op Koningsdag. Geen tijd voor oranjetompouzen of oranjebitter, Al in de ochtend ging de pieper af voor een surfer in de problemen op de Noordzee voor het Flauwe Werk. In totaal is de pieper maar liefst 5x afgegaan: 4x voor de hulp aan een windsurfer en 1x voor een zeilboot op de Grevelingen met motorpech.

Naar één vrouwelijke surfer is lang gezocht met zowel de reddingboten Griend als de Baron van Lynden en een SAR helicopter, de CG12. De bewuste dame werd uiteindelijk door de helicopter gespot en kon in goede gezondheid haar surfdag afsluiten. Een sufer had minder geluk en liep ernstig letsel op. Deze surfer is door de KNRM aan de collega's van de ambulancedienst overgedragen en naar het ziekenhuis gebracht.

nieuwsbericht

  • Hits: 6323

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.