Skip to main content

Zomerse weer houdt Dordtse redders goed bezig

Datum: zondag 01 juli 2018 | Sectie: Dordrecht noord

De warme zomerse eerste dag van de maand juli heeft ervoor gezorgd dat de reddingboten van KNRM-reddingstation Dordrecht het vlak goed nat hebben gehouden.

De reddingboten Tjepke Ekkelboom en KBW 1910 voeren uit om schepen en bemanningen in nood te helpen.

De eerste melding komt rond negenen in de ochtend binnen. In de Bergsche Maas, bij kilometerraai 234, ter hoogte van Waalwijk, ligt aan de linkeroever een jachtje voor anker, deels in de vaarweg. Een passerend schip vindt dit vreemd en slaat alarm. De reddingboot KBW 1910 en patrouillevaartuig RWS 71 varen uit om onderzoek in te stellen en het jachtje veilig te stellen.

Aanvarend krijgt de KBW 1910 het verzoek om direct de steven te wenden naar een zinkend schip in de Aakvlaai. De RWS 71 zet door naar de Bergsche Maas. Aan boord van het jachtje wordt de bemanning door de mannen van Rijkswaterstaat gewekt. Het blijkt dat het jacht aan de oever geankerd lag. Het anker begon echter te krabben waardoor het jacht, met een slapende bemanning aan boord, naar het midden van de rivier was gedreven. Gelukkig allemaal goed afgelopen.

De KBW 1910 is inmiddels ter plaatse in de Aakvlaai. Daar ligt inderdaad een deels gezonken motorboot. Dit schip blijkt echter al op de zaterdagavond gezonken te zijn. De bemanning van het schip had hun persoonlijke bezittingen van boord gehaald en waren naar huis gegaan, het motorschip onbeheerd achterlatend.

Voordat de vrijwillige redders met de berging van het schip kunnen beginnen wordt de reddingboot naar het Gat van de Noorderklip gedirigeerd waar een schip aan de grond gelopen is. Nadat de reddingboot het jacht van de plaat gesleept heeft constateert de bemanning van de reddingboot dat er in het Gat van de Noorderklip nog een schip vastligt. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat ontfermen zich inmiddels over het gezonken schip in de Aakvlaai.

De KBW 1910 gaat naar deze tweede stranding en een opstapper wandelt naar het hooggelegen schip. Het schip is gehuurd en de schipper van de KBW 1910 neemt contact op met de verhuurder. Deze geeft aan zelf voor de berging van het bootje te zullen zorgen. De KBW 1910 vervolgt daarna haar weg terug naar het boothuis.

Als de KBW 1910 weer helemaal uitrukgereed in haar boothuis ligt en de vrijwilligers naar huis zullen volgt er een alarm voor de Tjepke Ekkelboom van KNRM-reddingstation Dordrecht-Noord.

Op de Lek bij Streefkerk zijn watersporters met elkaar in aanvaring gekomen. Drie kinderen lopen hierbij verwondingen op. Terwijl de Tjepke Ekkelboom op weg gaat komt het bericht dat alle slachtoffers inmiddels aan de wal zijn gebracht en door ambulancepersoneel worden nagekeken.

Hierop kan de Tjepke Ekkelboom terug naar haar boothuis en krijgen de vrijwilligers van het Dordtse reddingstation zes uur na de eerste alarmering eindelijk rust.

Dordrecht noord

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.