Gewond in Brabantsche Biesbosch

12 juni 2020
Dordrecht

De vrijwilligers van de reddingboot KBW1910 worden op vrijdag 12 juni in hun avondmaaltijd gestoord als de pieper gaat. In de Spijkerboor in de Brabantsche Biesbosch is een man gewond.

Brandweer Made-Drimmelen rukt uit met haar brandweerboot uit de jachthaven van Drimmelen. De Officier van Dienst van de brandweer verzoekt de KBW1910 naar Drimmelen te varen om ambulancepersoneel daar op te halen waarna ook de reddingboot met spoed naar de Spijkerboor gaat. Ook de patrouilleboot RWS71 van Rijkswaterstaat komt ter plaatse.

Het blijkt te gaan om een gehuurd bootje met twee opvarenden. Het bootje is vastgelopen op een van de vele slikplaten die de Brabantsche Biesbosch rijk is. Om het bootje weer los te duwen is een opvarende overboord gestapt. Hierbij is het misgegaan. Bij het overboord stappen breekt zijn been of heup. Hij kan opeens geen kant meer op. Omstanders en medewerkers van Staatsbosbeheer houden hem boven water en alarmeren de hulpdiensten.

Bij aankomst van de brandweer en de KNRM ligt de man al bijna 40 minuten in het water. Met vereende krachten wordt hij in de rescue-basket gelegd en uit het water gehaald. De brandweerboot brengt hem naar de haven van Drimmelen waar de ambulance klaar staat. Zijn mede-opvarende wordt door de KBW1910 naar Drimmelen gebracht. De boot wordt even later door de verhuurder opgehaald. 

Drie uur na alarmering ligt de KBW1910 weer in haar boothuis en kan de bemanning terugkijken op een mooie multidisciplinaire redding.