Drie KNRM-reddingstations en KNRM Lifeguard oefenen gezamenlijk tijdens Vlaggetjesdag

17 juni 2017
scheveningen, ter heijde, dordrecht, wassenaar

Op zaterdag 17 juni verzamelden de bemanningen van de KNRM-reddingstations Ter Heijde met de reddingboot George Dijkstra, Scheveningen met de reddingboten Kitty Roosmale Nepveu en Beluga, KNRM LIfeguard Wassenaar met hun waterscooter en Dordrecht met de reserve-reddingboot Royal Flush zich voor de Scheveningse kust voor een oefening in het redden van grote groepen drenkelingen. Ruim dertig KNRM vrijwilligers doken vanaf de reddingboten de Noordzee in en verzamelden zich al zwemmend bij een groot reddingsvlot.

Nadat de vrijwilligers het vlot ingeklommen waren kwamen de reddingboten in actie. Door het ontbreken van een echte golfslag, het was een vlak zeetje, zorgde de Kitty eerst voor een wat heftigere deining waarna de redding van de inzittenden in het overvolle reddingsvlot kon beginnen. De kleine Royal Flush, Nikolaasklasse, kon de boeg goed tegen het vlot plaatsen en liet de te redden vrijwilligers overstappen. De George Dijkstra koos er voor de drenkelingen uit het water te plukken en bracht uiteindelijk ook het vlot terug naar veilige haven.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Na een ochtendje spartelen in de Noordzee was iedereen weer aan boord en maakten de KNRM vrijwilligers zich op voor het tweede deel van deze oefening. Het meevaren in de vlootschouw ter gelegenheid van Vlaggetjesdag!

Na de groet aan het admiraalsschip, de Barend Biesheuvel, deden de bemanningen zich te goed aan de meer dan voortreffelijke lunch die door KNRM Scheveningen bereid was. Uiteraard met veel vis.

Toen maakten ze zich op voor de laatste oefening. In de haven werd aan boord van het oefenschip Pride een brand in scene gezet. Het schip was volgeladen met KNRM’ers en deze sprongen in ‘hevige paniek’ te water. De geënsceneerde drenkelingen verzamelden zich weer in een reddingvlot en wachten in goed vertrouwen hun redding af. De Kitty Roosmale Nepveu startte bij het jacht onmiddellijk de bluswerkzaamheden, hierbij geassisteerd door de George Dijkstra. Vervolgens werd de Rescue Ramp van de Kitty geïnstalleerd en konden de drenkelingen het vlot verlaten en aan boord van de grote reddingboot worden genomen.Toen was het einde oefening.

De Kitty lag nog maar net voor de wal toen ze voor een echt alarmering naar zee moest. Een opvarende van een schip op de Noordzee voelde zich niet lekker en werd met zorg door de Scheveningse redders aan wal gebracht.

Zo eindigde het laatste oefendeel van deze massale oefendag in stijl met datgene waar de KNRM’ers zo hard voor oefenen. het redden en helpen van mensen in nood op zee.

De avond brachten de vrijwilligers van KNRM Ter Heijde, Scheveningen, Dordrecht en Wassenaar door met een gezamenlijke barbecue in het mooie oude boothuis van de KNRM Scheveningen.

Namens alle deelnemers ging en gaat er veel dank uit naar de collega’s in Scheveningen, die tijd noch moeite gespaard hebben om deze dag tot een succes te maken.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij