Skip to main content

KNRM opstapper in opleiding Richard

 
 

'Dat je wat kunt betekenen voor iemand anders vind ik mooi'

Eilander Richard Rosalina (33) was al een tijdje geïnteresseerd in het werk van de KNRM. ‘Ik durfde me niet aan te melden, omdat ik dacht dat je altijd moet opkomen als de pieper gaat. Door mijn werk als leidinggevende in de horeca kan dat niet. Toen werd ik een jaar of vier geleden uitgenodigd door iemand van het reddingstation voor een open dag op station Schiermonnikoog. Daar ontdekte ik dat ze werken met beschikbaarheidsroosters en dat niet iedereen per se 24/7 beschikbaar hoeft te zijn. Toen heb ik me gelijk aangemeld.’ Inmiddels heeft hij bijna alle opleidingen afgerond. Alleen de afrondende SAR Craft Operations-oefening moet hij nog doen. Daarna is Richard officieel opstapper.

Blanco met varen

De combinatie vrijwilligerswerk en anderen helpen vindt hij mooi. ‘Hiervoor deed ik eigenlijk niet zoveel in m’n vrije tijd. Nu ben ik er druk mee. Op een klein eiland als Schier kom je elkaar gemakkelijk tegen en door de KNRM heb ik een hele groep mensen beter leren kennen.’ Toen hij op het reddingstation begon, was hij compleet blanco met alles dat met varen te maken had. ‘Maar de begeleiding door ervaren opstappers was goed. Sinds een jaar is dat nog beter geregeld, waardoor het voor nieuwe mensen, en vooral voor degene die geen ervaring hebben met boten, nog makkelijker is geworden om aan te sluiten. We hebben recent zeven nieuwe opstappers erbij, die eerst een half jaar een traject hebben gevolgd, waarbij ze de boot goed leren kennen. Daardoor kunnen ze beter en gemakkelijker aansluiten bij het team.’

Plan van aanpak

Bij een uitruk kan het per keer verschillen op welke positie iemand meegaat. ‘We maken onderweg een plan van aanpak en dan bepaalt de schipper wie op welke plek komt. Dat varieert. We proberen er wel voor te zorgen dat iedereen op alle posities kan meedraaien.’ Schiermonnikoog dan het grootste deel van het jaar een beroep doen op zo’n 25 opstappers.

 

Traumavervoer

Op Schiermonnikoog is geen ziekenhuis. Buiten de reguliere vaartijden van de veerdienst verzorgt de KNRM het ziekenvervoer. ‘De veerboot ligt ’s nachts in Lauwersoog aan de wal. Het zou te veel tijd kosten om die eerst naar het eiland te halen, dus verzorgen wij het patiëntenvervoer in de gevallen dat er minder spoed is of geen helikopter beschikbaar. Binnen 15 minuten brengen we ze naar het vasteland. Dan gaat er ambulancepersoneel mee aan boord.’ Dat is voor Richard ook nog steeds de belangrijkste reden voor zijn inzet voor de KNRM: ‘dienstbaarheid voor mensen. Ik vind het mooi dat ik me, samen met een hechte club mensen van het eiland, kan inzetten voor een ander.’

Jaarlijks gesprek

De ambitie om schipper te worden heeft Richard niet. Wel vindt hij het leuk om meer opleidingen via de KNRM te gaan volgen. ‘Ieder jaar hebben we een gesprek waarin de vraag wordt gesteld: wat kun jij voor ons en wij voor jou betekenen? Dit jaar heb ik even pauze genomen in de opleidingen, maar volgend jaar pak ik dat graag weer op.’

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.