Skip to main content

Chaterina D ter kennismaking op Vlieland

  • Fotogallery:
  • 05-11-2023

Onder stormachtig omstandigheden heeft de bemanning van KNRM reddingstation Vlieland, donderdag 2 november de nieuwe reddingboot Chaterina D opgehaald in Harlingen. De nieuwe en toekomstige reddingboot voor station Vlieland is momenteel bezig met een rondreis langs diverse stations. Station Vlieland kan hier natuurlijk niet in ontbreken.

De reddingboot vervangt de Atlantic 75-klasse, die vooral op de Waddenzee en het IJsselmeer door de KNRM wordt ingezet. De Chaterina D kan gebouwd worden dankzij een schenking aan de KNRM door Chaterina Hollenga en Dick Veen. Gister (zaterdag) stond er wat bijzonders op het programma, de schenkers hebben wij kennis laten maken met de Chaterina D. 

Tot zondagmiddag ligt de Chaterina D tijdelijk op Vlieland om ervaring op te doen en om testen uit te voeren. Vanaf zondagmiddag is het de beurt aan Station Harlingen om de Chaterina D te testen.

nieuwsbericht

  • Hits: 239

Nieuwsbrief KNRM Vlieland

  • Fotogallery:
  • 24-05-2023

De nieuwsbrief van KNRM Vlieland is verschenen en alle eilandbewoners hebben deze huis-aan-huis gekregen. Ook kunt u de nieuwsbrief vinden in hotels, camping, jachthaven en op de veerboot.

nieuwsbericht

  • Hits: 417

Nachtelijke actie voor KNRM Vlieland en KNRM Terschelling West

  • Fotogallery:
  • 09-04-2023

Zaterdag ochtend om 02.16 uur luide de pagers van de vrijwilligers van Vlieland en West-Terschelling. 

Een zeiljacht ten noorden van Terschelling was van de radar verdwenen. Ook kreeg de Kustwacht geen contact meer met het zeiljacht. Hierop maakte de Kustwacht alarm. 

Reddingboot Arie Visser en reddingboot Graaf van Bylandt voeren uit. Ook de Kustwacht helikopter vloog naar de laatste positie. De helikopter kreeg al snel het zeiljacht in het zoeklicht. Hierop verlegde de reddingboten zich naar hun positie. 

De Graaf van Bylandt heeft een opstapper overgezet om te kijken hoe het met de opvarenden ging en om een goede communicatie opgang te krijgen. 

Gelukkig waren de opvarenden in goede gezondheid en waren er verder geen problemen aanboord. Zij waren nogal verbaasd waarom wij kwamen. Na een korte uitleg van onze opstapper hebben de Graaf van Bylandt en de Arie Visser het zeiljacht uit het verkeersscheidingsstelsel (dit is de vaarweg op zee, beste te vergelijken met de snelweg) begeleid. 

Vanaf daar kon het zeiljacht haar weg weer verder vervolgen richting Den Helder. De Graaf van Bylandt heeft zijn opstapper weer aanboord genomen. Hierna konden de reddingboten weer terug naar hun station.  

Om 05.00 was de Graaf van Bylandt weer afgetankt en wel in de haven van Vlieland.

reddingrapport

  • Hits: 526

400 jaar strandingen en reddingen op en rond Vlieland

  • Fotogallery:
  • 18-05-2017

In zijn passie om de totale geschiedenis van het eiland Vlieland vast te leggen, is er een nieuw boek verschenen van de hand van auteur Jan Houter. Deze bekende Vlielander was bijna tien jaar PR man van KNRM Vlieland.

In dit boek heeft hij heel veel onderzoek verricht naar gegevens inzake de op of bij Vlieland gestrande en of vergane schepen. Ook de geschiedenis van Station Vlieland van de KNRM wordt vanaf 1825 geheel weergegeven.

De eerste stranding die dit boek weergeeft, vond plaats in januari 1572. Toen meldde Caspar de Robles aan Alva dat tijdens een zware storm tien geuzenschepen op het strand van Het Vlie (de toenmalige naam van Vlieland) waren vastgelopen. Ieder schip had ook een gestolen schip bij zich! Maar ook het vergaan van het Poolse jacht Dunlin op 23 april 2017, waarbij een solozeiler het leven liet, is op het allerlaatste moment in het boek opgenomen.

Dit gebonden boek, voorzien ook van veel fotomateriaal, 184 pagina’s dik, komt vanaf 22 mei a.s. in de verkoop.

Boek Strandingen 002

nieuwsbericht

  • Hits: 4996

Koninklijke onderscheiding voor Juul Veersma

  • Fotogallery:
  • 26-04-2017

Rustig is Juul op het overslagperron van de Gemeente Vlieland aan het werk als om 11.10 uur het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) met Jan Stuivinga en zijn vrouw Ellen bij hem stoppen. De verraste Juul wordt gevraagd mee te komen naar het boothuis. Daar wachten collega's, KNRM-vrijwilligers en natuurlijk de burgemeester op hem. In een korte speech van de burgemeester mevr. T. Schokker vertelt zij over de inzet van Juul als vrijwilliger bij de KNRM vanaf 1992, eerst als opstapper, later als plaatsvervangend schipper. Tijdens deze jaren zijn er meerdere spannende acties geweest. De redding van de bemanning van de Banzai is daar een mooi voorbeeld van.

Hierna volgde de bekende zin: Het heeft Z.K.H.de Koning behaagd..., en krijgt Juul het lintje opgespeld, netjes op zijn overall!

Dan natuurlijk bloemen voor Ellen, zijn vrouw, en Juul zelf.

Een toost met oranjebitter(Dank,John!) op de Koning en Juul, dan is het woord aan Juul. Hij vertelt over zijn tijd bij de KNRM, het begin en ook het afscheid en bedankt alle aanwezigen voor de bijzondere verrassing.

Na de foto momenten is er tijd voor koffie en gebak en wordt er gezellig nagepraat onder de vele vrijwilligers, oud en nieuw.

Leuk detail: Jan Houter, oud commissielid en tevens fotograaf is druk met alle foto's, niet wetend dat hij over een uur de volgende is die een lintje krijgt opgespeld.

nieuwsbericht

  • Hits: 3357

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.