Vijf acties, zes schepen

27 mei 2017
dordrecht

Het mooie weer trekt vele mensen naar het water. Er kan dan van alles misgaan. Immers, de een is meer bedreven in navigatie en het besturen van een schip dan de ander. Bij hoog water lopen kribben onder en is een navigatiefoutje zo gemaakt. Of golfslag zet een schip op het basalt van de rivierdijk. Of een schip krijgt door wind en golfslag te maken met een krabbend anker. Of een schipper probeert aan lager wal een collega-schipper te helpen en dat lukt net niet. Of een schip heeft vlak voor de haven motorstoring. Of wind en stroom zetten een schip klem tegen een brugpijler.

Het gebeurde allemaal rond het eiland van Dordt op zaterdag 27 mei.

De reddingboot Tjepke Ekkelboom is op deze zonovergoten zaterdagmiddag op de Oude Maas voor oefening als zij door het Kustwachtcentrum wordt gealarmeerd voor een motorsloep op een krib op het Hollandsch Diep ter hoogte van Numansdorp. Direct gaat de reddingboot ter plaatse. Op de opgegeven positie treft de bemanning van de reddingboot een motorsloep aan die vastgelopen is op een krib. De bemanning van de sloep staat naast het scheepje in het water. Eén van de bemanningsleden is zeer geschrokken en wordt direct aan boord van de Tjepke Ekkelboom genomen en gerustgesteld. Daarna wordt er een sleepverbinding met de sloep gemaakt en voorzichtig wordt het scheepje van de krib getrokken. Na controle van de machinekamer en het onderschip is duidelijk dat de sloep geen lekkage heeft overgehouden aan de onvrijwillige aanvaring met het basalt van de krib. De opvarenden kunnen hun reis veilig vervolgen. Voor alle zekerheid begeleidt de Tjepke Ekkelboom de sloep een tijdje.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Muts
muts Vijf acties, zes schepen - KNRM

Muts

Geef een warm hoofd en warme oren cadeau aan een vrijwillige redder!

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 5,00
Parachutefakkel
parachutefakkel Vijf acties, zes schepen - KNRM

Parachutefakkel

Speciale parachutefakkel aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 20,00
Laarzen
laarzen Vijf acties, zes schepen - KNRM

LAARZEN

Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 30,00
Thermovest
hhvest Vijf acties, zes schepen - KNRM

THERMO VEST

Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 65,00
Flitslicht
flitslicht Vijf acties, zes schepen - KNRM

FLITSLICHT

Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 82,00
Helm
helm Vijf acties, zes schepen - KNRM

Helm

Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 210,00
PIEPER
pieper Vijf acties, zes schepen - KNRM

Pieper

Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 245,00
VERREKIJKER
pieper Vijf acties, zes schepen - KNRM

VERREKIJKER

Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 275,00
AIS-MOB
m100-front-view-web-410x1024 Vijf acties, zes schepen - KNRM

AIS-MOB

Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 300,00
PORTOFOON
portofoon Vijf acties, zes schepen - KNRM

PORTOFOON

Voor de onderlinge communicatie tussen reddingboot en redders aan boord van een schip in problemen.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 370,00
OVERLEVINGSPAK (BASIS)
overlevingspak Vijf acties, zes schepen - KNRM

OVERLEVINGSPAK (BASIS)

Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 1.522,00
OPLEIDING SCHIPPER
schipper-opleiding Vijf acties, zes schepen - KNRM

OPLEIDING SCHIPPER

Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 3000,00
OPLEIDING Opstapper
opleiding-opstapper Vijf acties, zes schepen - KNRM

OPLEIDING OPSTAPPER

Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 4330,00
BUITENBOORDMOTOR
buitenboordmotor Vijf acties, zes schepen - KNRM

BUITENBOORDMOTOR

Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

donatieslider-down Vijf acties, zes schepen - KNRM
€ 15.535,00

Tot de meldkamer van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de Tjepke alarmeert voor een aanvaring op het Spui. Ter plaatse blijkt het geen aanvaring te zijn, maar een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een onbekend gebleven RIB is met hoge snelheid twee 17 meter lange speedboten gepasseerd. Eén van de speedboten is door de golfslag van de passerende RIB uit het roer gelopen en op de walkant terecht gekomen. Hierbij is de schroef geraakt, de voortstuwing in het ongerede geraakt met uiteindelijk gevolg het stranden van de speedboot op een krib. De tweede speedboot is onmiddellijk te hulp gekomen, evenals de P17 van de Zeehavenpolitie. Deze schepen hebben echter niet de sleepcapaciteit om de onfortuinlijke snelle boot van de krib te krijgen. De Tjepke Ekkelboom lukt dit wel. De sleep wordt vervolgens overgegeven aan de andere speedboot. De beide speedboten zullen naar Hellevoetsluis varen.

De Tjepke Ekkelboom gaat over het Spui en de Oude Maas richting KNRM-reddingstation Dordrecht-Noord om te bunkeren als de bemanning ter hoogte van de Swinhaven een bootje ziet liggen met een om hulp zwaaiende bemanning. Direct gaat de Tjepke Ekkelboom langszij. Aan boord van de motorboot bevinden zich twee volwassenen en twee kinderen. Het bootje heeft motorpech en kan niet meer op eigen kracht de haven in komen. De Tjepke maakt een sleepverbinding en meert het bootje af in de Swinhaven.

Op dat moment gaat voor de Tjepke Ekkelboom het alarm voor een jacht in problemen op het Hollandsch Diep. Via de Verkeerspost Dordrecht van Rijkswaterstaat wordt de hulpverlening voor het motorbootje in de Swinhaven overgenomen door de RWS 851. De Tjepke spoedt zich over de Dordtse Kil naar het Hollandsch Diep.

Ter hoogte van de jachthaven van Noordschans is een anker van een zeiljacht gaan krabben. De harde wind en hoge golfslag doen de rest. Het schip verdaagt volledig aan lager wal. Goed zeemanschap vereist dat de ene watersporter de andere helpt als het nodig is. Een watersporter probeert met zijn jacht de onfortuinlijke zeiler, die uit Duitsland is komen varen, van lager wal te slepen. Dit mislukt echter waardoor ook dit zeiljacht aan dezelfde lagerwal komt te liggen en op een akelige wijze tegen het Duitse jacht ligt te bonken. De Tjepke sleept achtereenvolgens het Duitse en daarna het Nederlandse jacht van de gevaarlijke positie naar de jachthaven van Noordschans.

Na het opnemen van de gegevens meldt het Kustwachtcentrum een nieuw incident. Op het Wantij ligt een schip met motorstoring door wind en stroming klem tegen de pijler van een brug. Aan boord twee volwassenen en drie kinderen. Snel vaart de Tjepke naar de opgegeven positie. Omdat de Tjepke bijna geen brandstof meer heeft en de koers langs het boothuis van KNRM Dordrecht-Noord en de Dordtse Reddingsbrigade voert besluit de schipper eerst te bunkeren. In het boothuis zijn de voorbereidingen van een grote oefening van de Nationale reddingsvloot die avond in volle gang en personeel van KNRM en Brigade zorgen er voor dat de Tjepke Ekkelboom snel van nieuwe brandstof wordt voorzien. Hierna spoedt de Tjepke zich naar de opgegeven positie. Daar wordt snel een sleepverbinding gemaakt en de onfortuinlijke motorsloep wordt naar de haven van Papendrecht gesleept.

Wanneer de nachtoefening van de Reddingsbrigade start komt de Tjepke eindelijk weer terug in het boothuis. Na bunkeren, schoonmaken en aanvullen kan de bemanning rust nemen.

Het was een drukke middag en avond.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij