Scheepsbrand

25 oktober 2018
dordrecht

De vrijwilligers van KNRM reddingstation Dordrecht zitten net aan de avondmaaltijd als de pieper gaat. Op het Hollandsch Diep is er brand aan boord van een binnenvaartschip.

Tien minuten na alarmering vaart de KBW 1910 uit naar het schip in nood. Aan de noordoever van het Hollandsch Diep, ter hoogte van Strijensas, treft de bemanning de binnenvaarder in nood aan.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Aan boord heeft een brand gewoed in de machinekamer. Het schip heeft geen voorstuwing meer. Een tweede binnenvaarder is te hulp geschoten en heeft het schip langszij genomen. De KBW1910 gaat eveneens langszij en zet twee opstappers over voor een eerste verkenning.

De brand in de machinekamer is inmiddels uit zichzelf gedoofd. Wel staat de machinekamer vol rook en de redders wachten de komst van de door de meldkamer gealarmeerde brandweerboten van Drimmelen en Dordrecht af.

De brandweerboot van Drimmelen is vijf minuten na de KBW 1910 ter plaatse. Met ademluchtbescherming kunnen de brandweerlieden de machinekamer betreden. Nadat de brandweer met behulp van haar warmtebeeldcamera geconstateerd heeft dat het vuur inderdaad gedoofd is, worden de machinekamerluiken geopend en wordt de ruimte grondig geventileerd. De hitte in de machinekamer is zodanig geweest dat de lampen in de ruimte gesmolten zijn.

De binnenvaarder wordt nu stevig aan de te hulp geschoten binnenvaarder gekoppeld en gezamenlijk gaan de schepen richting Volkeraksluizen. Het door de Kustwacht gealarmeerde bergingsschip Furie 4 van BST uit Dintelsas komt inmiddels ook ter plaatse. Ook de gealarmeerde brandweerboot Zuid-Holland Zuid komt aan.

De Furie 4 en de KBW 1910 begeleiden de koppelsleep naar de Volkeraksluizen terwijl de brandweerboten weer terugkeren naar hun ligplaatsen. Nadat de sleep veilig bij de sluizen is gearriveerd kan ook de KBW 1910 terug naar haar boothuis.

Een goede samenwerking tussen de KNRM, brandweer en berger.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij