Skip to main content

IJskoude tocht naar wintervisser

Datum: woensdag 28 februari 2018 | Sectie: Dordrecht noord

Op dinsdag 27 februari 2018 besluit een ervaren visser te gaan vissen op het water zuid van Werkendam. Met zijn rubberbootje roeit hij naar zijn stekkie. Van vissen komt niet veel want als hij zijn bootje wil vastleggen mislukt dit en het rubberbootje wordt door de stroming gegrepen.

Het stroomt sterk en in de invallende schemer stroomt hij het stille Spijkerboor op. Op een plaatje in de Biesbosch weet hij aan land te komen. Hij zet zijn tent op en ligt de nacht uit.

De man is zeer goed voorbereid op een verblijf van een vol etmaal in de kou en hij komt de nacht goed door.

De volgende dag, woensdag 28 februari, wil hij zich met zijn bootje in veiligheid brengen. De stroming is echter te sterk. Op een gegeven moment raakt zijn bootje lek en met natte kleding belandt hij weer op het plaatje waar hij de nacht al had doorgebracht. De kou laat zich nu gelden. Zijn ervaring en goede voorbereiding maken dat hij aan het eind van de middag besluit de hulpdiensten te alarmeren. Zelf komt hij niet meer van dat plaatje af.

De reddingboot KBW 1910 van KNRM reddingstation Dordrecht en de RWS 73 van Rijkswaterstaat worden door de meldkamer naar de visser gedirigeerd.

Voor de redders op de KBW 1910 is het een bitterkoude tocht die doet denken aan de barre tocht die de oude reddingboot DRB 49 ruim tien jaar geleden maakte over de Zeeuwse wateren. Met bevroren mutsen en ijsvorming op de reddingboot komen de vrijwilligers van KNRM Dordrecht ter plaatse.

Twee opstappers gaan te water en waden naar het plaatje. Ze tillen de man naar de reddingboot. Ook tent, rugzak en rubberbootje van de man worden meegenomen.

Eenmaal weer terug aan de wal en in de warmte van het boothuis komt de man snel weer op verhaal.

Het is aan zijn goede voorbereiding en bekendheid met overleven in de kou te danken dat deze wintervisser het er goed van af gebracht heeft.

De training voor de overige vrijwilligers is die avond het ijs- en sneeuwvrij maken van de KBW 1910.

Dordrecht noord

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.