Skip to main content

Dubbelslag met mist

Datum: vrijdag 22 maart 2019 | Sectie: Dordrecht noord

Op vrijdag 22 maart wordt de vrijwillige bemanning van de reddingboot KBW 1910 van het KNRM-reddingstation Dordrecht gealarmeerd voor een vastgelopen schip in het Gat van de Kerksloot.

De bemanning van de KBW 1910 vindt vrij snel het 11 meter lange motorschip. Aan boord bevinden zich vijf opvarenden en een hond. Het schip is zodanig op de plaat gelopen dat roer en schroef waarschijnlijk beschadigd zijn. Van voortstuwing of koers houden is in elk geval geen sprake meer. Vanaf de KBW 1910 stapt een opstapper over en na het maken van een sleepverbinding wordt het schip naar Drimmelen gesleept.

Inmiddels valt de mist over de Biesbosch, de Amer en het Hollandsch Diep. Als in een dikke witte deken wordt al het geluid gesmoord en het zicht benomen.

De KBW 1910 vaart rustig terug richting Hollandsch Diep als de reddingboot over de marifoon wordt aangeroepen door de binnenvaarder Endurance. Deze meldt dat er zich op het Hollandsch Diep een jacht bevindt dat door de dichte mist mogelijk in problemen zou kunnen komen of zijn.

Direct zet de KBW 1910 in de steeds dikker wordende mist koers naar het Hollandsch Diep. Na het maken van een aantal zoekslagen ontdekt de bemanning een jachtje in de vaargeul.

De KBW 1910 gaat langszij en zet twee opstappers over. De tweekoppige bemanning, al jaren Redder aan de Wal van de KNRM, is erg blij dat de mannen aan boord zijn. Zij waren vol goede moed uit Willemsdorp vertrokken, maar de mist werd een stuk dichter dan ze gedacht hadden. Dan is het slecht toeven in de drukke vaargeul van het Hollandsch Diep, zo zonder radar tussen alle binnenvaarders. De bemanning van de KBW 1910 heeft menig woensdagavond geoefend op deze weersomstandigheden. De reddingboot vaart het jacht voor naar de haven van Strijensas waar het veilig kan aanleggen.

Het is al laat in de avond als de KBW 1910 weer uitrukgereed in haar boothuis ligt. De stille potdichte mist hangt weer ongestoord over het water van het Hollandsch Diep.

Dordrecht noord

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.