Dag op reddingstation wel besteed

4 mei 2019
Dordrecht

Op zaterdag 4 mei is het reddingstation bezet Dit moet omdat de aanrijroute naar het station deels opgebroken is en dat heeft de aanrijtijd te lang gemaakt. De bemanning houdt zich bezig met onderhoud en gezelligheid.

Alsof de watersporters dit wisten wordt net na de koffie de bemanning van de KNRM reddingboot KBW 1910 gealarmeerd voor een schip in de problemen bij Willemstad.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Direct vaart men uit en tien minuten na alarmering is de reddingboot bij het schip in nood. Het blijkt te gaan om een jachtje met motorstoring dat achter een krabbend anker ligt. Het scheepje verdaagt meer en meer naar de dijk bij Willemstad. De sleepverbinding is snel gemaakt en het scheepje wordt veilig de haven van Willemstad binnen gebracht.

Als de bemanning aan het eind van de middag huiswaarts wil om thuis te eten worden ze opgepiept voor een bootje aan de grond in de Brabantse Biesbosch. De KNRM-alarmcentrale krijgt niet helemaal helder waar het schip in nood zich bevindt. Het zou ergens bij het Steurgat moeten zijn. Dat wordt dus zoeken voor de bemanning van de KBW 1910. De opgegeven locatie is midden in het weiland.

Onderweg naar het Steurgat passeert de KBW 1910 op de Amer een kano. Twee mannen zwaaien heftig met hun peddels. De KBW 1910 gaat naar hen toe en het blijkt dat zij niet meer tegen de wind in terug kunnen peddelen naar hun camping. Beiden zijn dun gekleed en zo aan het eind van de dag begint het aardig af te koelen. De mannen en de kano zijn aan boord van de reddingboot genomen en snel naar de camping in het Gat van de Nieuwenbinnensteek gebracht.

Dankzij rechtstreeks contact met de opvarenden van het bootje bij het Steurgat weet de schipper van de KBW 1910 dat het bij hen aan boord allemaal nog wel redelijk goed gaat. Ze krijgen het alleen maar langzaam koud.

Bij het Steurgat aangekomen wordt er grondig gezocht in de slootjes en kreekjes richting Werkendam. Aan het eind van het laatste slootje ontwaart de bemanning het gezochte bootje. De situatie is inmiddels ernstig.

De opstapper die naar het bootje waadt zorgt er voor dat de dames aan boord direct naar de reddingboot worden overgebracht en in dekens worden gewikkeld. De twee dames waren al een aantal maal overboord gegaan in een poging hun boot los te krijgen en hadden een regenbui over zich heen gekregen. In combinatie met de koude wind koel je dan snel af.

Het bootje is losgetrokken en met enige vaart zijn bootje en verkleumde opvarenden overgebracht naar de jachthaven van Werkendam waar zij weer zijn herenigd met hun verontrustte familie en thuis kunnen opwarmen.

Ruim na etenstijd keren de redders van KNRM-reddingstation Dordrecht weer terug naar huis.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij