KNRM herdenkingsmunt

Koninklijke Nederlandse Munt onthult unieke herdenkingsmunten voor 200-jarig bestaan KNRM

8 april 2024
Urk
Podcast Redders op zee

Govert Sweep als Redder op Zee

17 februari 2024
IJmuiden

Ter gelegenheid van ons 200-jarig jubileum, bundelen we onze krachten met Govert Sweep, een dynamische online video maker en presentator, om de opwindende wereld van maritieme reddingsoperaties aan een jonger publiek te presenteren.

Govert Sweep: Avonturier en Aankomend Redder

Met meer dan 475.000 abonnees en 83 miljoen views, staat Govert Sweep bekend om zijn avontuurlijke content. Zijn nieuwe serie, die vanaf vandaag te zien is op zijn YouTube-kanaal, volgt zijn reis door de intense opleiding en acties van de KNRM.

Een Kijkje Achter de Schermen bij de KNRM

Govert heeft al diverse onderdelen van de KNRM-opleiding voltooid, waaronder de Helicopter Underwater Escape Training (HUET) en EHBO-cursussen. Zijn betrokkenheid benadrukt de inzet en moed van de KNRM-vrijwilligers en brengt het belang van hun werk onder de aandacht.

Het Belang van Jongere Generaties Betrekken bij de KNRM

Jacob Tas, directeur van de KNRM, benadrukt het belang van het betrekken van jongeren bij het reddingswerk. Door de samenwerking met Govert Sweep hoopt de KNRM het bewustzijn en de betrokkenheid van jongere generaties te vergroten.

Steun de Missie van de KNRM

In het jubileumjaar streeft de KNRM ernaar meer bekendheid te geven aan haar diverse activiteiten, van reddingsoperaties tot strandbewaking. De organisatie moedigt Nederlanders aan om donateur te worden of op andere manieren bij te dragen, zodat zij ook in de toekomst mensen en dieren in nood kunnen blijven helpen.

Podcast Redders op zee

200 jaar KNRM in beeld: tentoonstelling in 13 maritieme musea door het hele land!

19 februari 2024

13 Nederlandse maritieme musea brengen dit jaar gezamenlijk een eerbetoon aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Om de 200e verjaardag te vieren zoomen zij in op heden en verleden van de KNRM; die jaarlijks meer dan 2.500 keer kosteloos in actie komt bij noodmeldingen van opvarenden van schepen in de plezier- en beroepsvaart en andere watersporters op zee en het ruime Nederlandse binnenwater. Met ‘Redders op zee’ maken de 13 musea door het hele land tentoonstellingen. De 1.400 vrijwilligers van de KNRM spelen de hoofdrol in de exposities, de portretfotografie van De Puy en de landschapsfotografie van Hofman, aangevuld met ingekleurde historische fotografie vanuit de KNRM archieven. Ieder museum vult de expositie in op basis van eigen thema’s en collecties, waarbij de fotografie de verbinding vormt tussen alle musea.

Op 22 februari is de feestelijke opening van de eerste tentoonstelling in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

Een overzicht van de 13 tentoonstellingen, locaties en startdata via: www.reddersopzee.nl

Topfotografen aan boord De hedendaagse fotografie is gemaakt door twee Nederlandse topfotografen: Jeroen Hofman en Robin de Puy. Hofman is met zijn camera op tour gegaan langs alle reddingstations van de KNRM. Hij heeft de locaties, de vloot en de omgeving van de reddingsstations in beeld gebracht waardoor de werkplekken op land en water van zoveel vrijwilligers zichtbaar worden. Hij doet dit vanuit zijn favoriete perspectief: van bovenaf. Diezelfde vrijwilligers, de redders, worden op persoonlijke wijze vastgelegd door De Puy. De Puy heeft de redders uitgenodigd om hun overlevingspakken en reddingsvesten in de kast te laten en zichzelf te laten zien zoals zij zijn in het dagelijks leven. Het gezicht van de redder, zonder afleiding van de KNRM kleding en logo’s. Deze indrukwekkende portretfotografie komt door de keuze voor zwart-wit nog sterker binnen bij bezoekers.

Rick Slijk, schipper van KNRM reddingstation Hoek van Holland: “ik vind het een eer om één van de geportretteerden te zijn in het jubileumboek. Het portret laat zien dat de KNRM vrijwilligers, naast redder ook vader kunnen zijn, die op de gekste tijden en soms in gevaarlijke omstandigheden hun gezin achterlaten op weg naar een redding. De impact van het reddende werk op de levens van de vrijwilligers kan groot zijn. Het is mooi dat dit met deze foto wordt gesymboliseerd in het boek.”

De historische fotografie komt uit de archieven van onder andere de KNRM en omvat beelden van de afgelopen eeuwen van de vloot, reddingsoperaties en redders. Deze beelden zijn door colorist Jakob Lagerweij voorzien van kleur. Lagerweij: “Door een zwart-wit foto in te kleuren, geef je het beeld een nieuwe dimensie. Je kunt je daardoor veel beter verplaatsen in vroeger tijden.”

Bijzondere samenwerking musea Elk museum zal op individuele wijze onderwerpen en objecten uitlichten uit de eigen collectie en eigen regionale verhalen vertellen, gekoppeld aan de KNRM-reddingstations in de omgeving. Van roeireddingsboten, oude donatie affiches en schilderijen met hun historische verhalen, tot moderne vaartuigen van de KNRM en de verhalen van vroegere en huidige vrijwilligers. De museumbezoeker krijgt zo door het hele land een diverse kijk op de vloot, de taken en de vrijwilligers van een organisatie die al die jaren volledig zelfstandig functioneert als goed doel zonder financiële steun van de overheid.

Jacob Tas, directeur KNRM: “Echt geweldig dat de musea zulke grote zichtbaarheid realiseren voor de maatschappelijke impact van hetgeen de KNRM al 200jaar doet. Dit doet recht aan het harde werken en alle persoonlijke verhalen van al die mensen die bij het reddingswezen betrokken zijn. En het laat ons ook nadenken over de toekomst: hoe houden we onze wateren ook de komende 200 jaar veilig?”

Namens de samenwerkende musea zegt Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum: “In dit jubileumjaar staat er geweldig veel moois op de planning om de KNRM te vieren. Deze tentoonstellingen in de samenwerkende musea zijn daarbij bedoeld als een cadeau aan de KNRM: we kunnen in al onze musea met deze prachtige foto’s mensen verder laten kennismaken met wat deze organisatie al 200 jaar doet. Zo verbinden we heden met verleden en kleur met zwart wit: dit alles om te laten zien dat de KNRM nog steeds zeer relevant is vandaag de dag.”

Podcast Redders op zee

Fisherman’s Friend viert de kracht van de KNRM met een 30-delige podcastserie.

29 november 2023
IJmuiden

Fisherman's Friend, het iconische merk van verfrissende pastilles, kondigt met trots een nieuwe samenwerking aan met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) die volgend jaar 200 jaar bestaat. Beide delen niet alleen een sterke band met de zee, maar ook een diepe waardering voor de moed, vastberadenheid en mentale kracht die nodig is om het onbekende te trotseren. 

“Als gezamenlijke vrienden van de visser, waarderen wij het bijzondere werk van de mannen en vrouwen van de KNRM. Ze zijn gemaakt van strong stuff. En strong stuff is natuurlijk the good stuff”, zegt Joost van de Sande, Marketing Manager van Fisherman's Friend.

Als onderdeel van de samenwerking zal Fisherman's Friend de podcast ‘Redders op Zee’ presenteren. Deze podcast werpt een licht op de verhalen van dappere KNRM’ers die dagelijks hun leven riskeren om anderen te redden op zee. Met niemand minder dan Roelof Hemmen als presentator.

Jacob Tas, directeur van de KNRM, benadrukt: “Onze 1400 vrijwilligers zullen zelf altijd ontkennen dat ze helden zijn, maar oordeel zelf en luister naar hun heldendaden op zee. Echte wilskracht, dat is wat we hier samen met Fisherman’s Friend vieren.”

"Het wordt onze taak om de verhalen van de KNRM bij zoveel mogelijk consumenten onder de aandacht te brengen. Deze podcast leent zich daar uitstekend voor. Samen met onze creative agency Here zijn we druk bezig om hiervoor een mooie campagne te ontwikkelen. Door een platform te bieden voor de verhalen van de KRNM hopen we dat er nog meer mensen bereid zijn om donateur te worden van deze unieke, zelfstandige organisatie", voegt Jeroen Jeroense, Brand Manager van Fisherman’s Friend, toe.

De productie van 30 podcastafleveringen is gestart. Vanaf 18 maart is de eerste aflevering beschikbaar op Spotify. Fisherman's Friend en de KNRM nodigen iedereen uit om de verhalen van moed en kracht van deze echte helden te ontdekken.

Luister de trailers van aflevering 1 & 2 hier en volg de 200 jaar-podcast 'Redders op zee', zodat je geen verhaal mist! Voor meer informatie, kijk op knrm.nl

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij