100 Patienten veilig aan de wal

27 juli 2015

De reddingboot van Ameland en haar bemanning hebben afgelopen weekend het 100ste patiëntentransport van di jaar uitgevoerd. Gemiddeld varen de Amelander bemanningsleden zo’n 125 keer per jaar, dus het is uitzonderlijk dat nu al 100 op de teller staat.

Schipper Theo Nobel kan het niet verklaren waarom halverwege het jaar al 100 patiëntenvervoeren zijn geweest. Hij is er vrij nuchter onder: ‘Vandaag hebben we nummer 101 alweer gevaren’.
Niet alleen vanaf Ameland, maar ook vanaf Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland worden patiënten, die voor medische hulp naar de vast wal moeten, per reddingboot naar de vaste wal gebracht.

De KNRM wordt jaarlijks ongeveer 75 keer ingezet voor zieken of gewonden aan boord van schepen, 50 keer voor gewondenvervoer op het strand en 250 keer voor patiëntentransport vanaf de Waddeneilanden. In samenspraak met de KNRM Radio Medische Dienst of een huisarts wordt bepaald of het slachtoffer per reddingboot naar de wal wordt vervoerd. Op veel reddingstations werkt de KNRM daarvoor samen met de regionale ambulancevoorziening (RAV), waarvan medewerkers meevaren op de reddingboot als dat nodig is.

In het donateursblad De Reddingboot verscheen in januari 2014 een reportage over de patiëntentransporten van de Amelanders. Onderstaande foto's van fotograaf Marijke Kodde komen uit die reportage en zijn in scene gezet.