Skip to main content

Meevaren met de historische reddingboot Johanna Louisa

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Om vandaag de dag donateurs mee te nemen in onze rijke geschiedenis aan het reddingwerk op zee dient de reddingboot Johanna Louisa tegenwoordig als public relations reddingboot.

Een bijzondere reddingboot

In de 25 jaar dat de reddingboot Johanna Louisa dienst deed op het reddingstation IJmuiden was het betrokken bij veel reddingen. Inmiddels doet de reddingboot dienst als public relations reddingboot voor de KNRM. Want met zo een bijzondere reddingboot blijft het een indringende kennismaking bieden met het reddingwerk op zee. 

De Johanna Louisa is een zelfrichtende reddingboot van de zogenaamde Carlot-klasse, waarvan er sinds 1960 vijf zijn gebouwd voor de toenmalige Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij. De Johanna Louisa werd op 14 september 1968 op het reddingstation IJmuiden in dienst gesteld.

Al drie dagen na de indienststelling werd na een tocht van ruim twee uur een gewond bemanningslid van het, onder Panamese vlag varende, schip Texaco Missouri van boord gehaald en in IJmuiden overgedragen aan een ambulance. Niet meteen een erg spectaculaire actie, maar een tocht om “in te slingeren” ter voorbereiding op tal van andere te verrichten reddingen, vaak onder veel zwaardere omstandigheden.

Zwaar weer

De zwaarste, en misschien wel meest gevaarlijke, actie werd verricht op 22 juli 1985. Er stond een zuidwesterstorm, windkracht 9. Het Engelse zeiljacht Amelia was van Whitby op weg naar Scheveningen. Maar door de barre omstandigheden besloot de bemanning uit te wijken naar IJmuiden. Vlak voor IJmuiden brak de mast, de tuigage van de overboord hangende mast draaide vast in de schroef en beide ankers gingen verloren. Er werden door de bemanning in het donker vuurpijlen afgeschoten die werden opgemerkt door de Kustwacht.

De reddingboot was een kwartier later al ter plaatse. De omstandigheden maakten het onmogelijk langszij te komen. De redders slaagden erin een verbinding tot stand te brengen, en de Amelia enige meters naar zee te trekken, totdat de lieren het begaven, waar de tros op was belegd. Uiteindelijk besloot de reddingbootschipper de reddingboot tussen het zeiljacht en de Zuidpier te manoeuvreren. 

De reddingbootbemanning kon zich nauwelijks staande houden en dreef bij tijd en wijle aan de lifeline op hun reddingvesten in de overkomende zeeën. Uiteindelijk lukte het de Amelia de haven van IJmuiden binnen te slepen. De schipper en bemanning van de reddingboot Johanna Louisa waren meer dan trots. 

Een nieuwe rol als promotieschip 

Inmiddels is de Johanna Louisa terug in IJmuiden en doet dienst als promotieschip voor de KNRM. Een enthousiaste groep vrijwilligers, waaronder oud-bemanningsleden, houdt de reddingboot in de vaart en zorgt voor het onderhoud en de promotionele activiteiten. Schip en bemanning varen uit om het reddingwerk van vroeger en nu levendig te houden, met als doel meer Redders aan de wal (donateurs) voor de KNRM te kunnen werven.

De Johanna Louisa is beschikbaar voor vaartochten met groepen, die geïnteresseerd zijn in het functioneren van de KNRM. Op afspraak wordt de groep ontvangen in het stations onderkomen van de Johanna Louisa en na introductie kan een vaartochtje met de Johanna Louisa gemaakt worden. Zo kan men het werk aan boord van een echte reddingboot zelf ervaren. Ook is de reddingboot op verzoek vaak aanwezig op evenementen zoals visserijdagen en havendagen.

Meevaren?

Voor meer informatie over de Johanna Louisa, de vaartochten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de aanwezigheid bij evenementen kan er contact worden opgenomen met de secretaris van de Johanna Louisa.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.