Skip to main content

Met de reddingboot op weg naar bevalling

  • Fotogallery:
  • 15-09-2023

Dinsdagochtend 21 augustus smorgens om 5.00 is de reddingboot van KNRM Oudeschild ingezet om een aanstaande vader naar Den Helder te brengen zodat hij bij de bevalling van zijn tweeling aanwezig kon zijn. Wachten om met de eerste reguliere afvaart van de veerboot naar Den Helder te gaan zou te laat zijn en derhalve is door de verloskundige de reddingboot ingeschakeld.

Afgelopen donderdagavond tijdens de reguliere oefenavond kwamen de kersverse ouders, met hun pasgeboren tweeling, de bemanning van KNRM station Oudeschild bedanken voor de nachtelijke inzet.

De tweeling was mee in de wandelwagen en is met de ouders en de bemanning aan boord van reddingboot Cornelis Dito op de foto gegaan. De kersverse moeder is nog een rondje mee geweest om te ervaren wat haar partner die nacht heeft beleefd, ze had eerder aangegeven een tikkeltje jaloers te zijn dat hij met de reddingboot overgezet was. 

De dankbaarheid van de ouders was groot en wisten niet dat de KNRM ook op deze manier voor je klaar staat als het nodig is. 

nieuwsbericht

  • Hits: 532

Reddingbootdag 2023

  • Fotogallery:
  • 13-05-2023

We kijken terug op een relatief rustige reddingbootdag. Bestaande donateurs mogen ontvangen maar ook tientallen nieuwe 'Redders aan wal' hebben zich deze dag ingeschreven.  

Oudeschild 
Om 10.00 bij de start van de reddingbootdag overhandigde Jari van Maanen van De Krim Texel tijdens een korte vaartocht met reddingboot Cornelis Dito een cheque met 66 nieuwe donateurs aan voorzitter Michiel Uitdehaag en Anne-Marie Kortenhoeven van de plaatselijke commissie. Gasten van De Krim die een arrangement in de deze periode boekten kregen dat aanbod. Het donateurschap geldt voor een jaar, veel gasten blijven daarna donateur van de KNRM.  

Na terugkeer bij het boothuis konden de reeds gearriveerde bezoekers van reddingstation Oudeschild mee varen met de reddingboot.  

Op de kade stond het kusthulpverleningsvoertuig met reddingboot Zalm en een kraam om aan te melden voor het meevaren en de verkoop van diverse artikelen uit de Reddingwinkel. 

De Cocksdorp 
Bezoekers van reddingstation De Cocksdorp konden een rondje varen met de reddingboot Beursplein 5. In het boothuis was een kraam ingericht met diverse artikelen uit de Reddingwinkel van de KNRM en werd gebakken vis verkocht.  

Nieuwe donateurs 
Naast de 66 nieuwe donateurs die via De Krim aangemeld zijn, hebben we ook tientallen nieuwe inschrijvingen mogen doen en deze nieuwe ‘Redders aan de wal’ mochten gelijk meevaren met een van de reddingboten. Van veel bezoekers gehoord dat ze de serie 'Redders op Zee' gezien hebben en dat de reden is om de reddingbootdag te bezoeken en donateur te worden.

Minder bezoekers
Omdat reddingbootdag dit jaar niet in de meivakantie viel was het aantal bezoekers veel lager dan we gewend zijn, waar vorig jaar nog anderhalf uur wachttijd was om mee te varen in De Cocksdorp was er nu de hele dag helemaal geen wachttijd en werd er met minder donateurs per afvaart gevaren. Dit zien we ook terug in het aantal aanmeldingen van nieuwe donateurs.

Bemanning, helpers aan de wal en plaatselijke commissie allen bedankt voor jullie inzet. Ook bedanken we Rederij De Vriendschap voor het gebruik van de steiger en ponton. En natuurlijk al onze (nieuwe) donateurs, zonder jullie donateurs kunnen wij het werk niet doen!

nieuwsbericht

  • Hits: 489

Zeiljacht met touw in schroef dreigt te stranden

  • Fotogallery:
  • 08-05-2023

Maandagmiddag 8 mei om 15.15 uur ging voor de bemanning van reddingstation De Koog de pieper af voor hulp aan een zeiljacht dat ter hoogte van De Koog dreigde te stranden.

De bemanning is met het kusthulpverleningsvoertuig en reddingboot Zalm naar het strand gegaan en heeft de Zalm te water gelaten. Vlak voor het strand ter hoogte van paal 20 lag het zeilschip wat hulp nodig had. Het Duitse zeiljacht was op weg naar Vlieland en had een touw in de schroef gekregen en de pogingen om dit zelf te verhelpen is niet gelukt, ze zijn daarbij te dicht bij de kust geraakt en vastgelopen op een zandbank.

De bemanning van reddingstation De Koog heeft de nodige hulp geboden en met het ondertussen opkomende water het zeiljacht weer losgekregen in de juiste richting geholpen. Het zeiljacht kon na een inspectie zelf zijn weg weer vervolgen.

  • Hits: 490

Zeiljacht met motorstoring

  • Fotogallery:
  • 06-05-2023

Om 13:48 gaat het alarm voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito van reddingsstation Oudeschild.
De melding betreft een zeiljacht met motor problemen ter hoogte van de T10 een boei ten zuiden van Oudeschild.

Eenmaal bij het zeiljacht aangekomen zijn er 3 opstappers aan boord van het zeiljacht gestapt om te kijken wat er aan de hand was. 

Helaas kon het probleem niet ter plekke verholpen worden dus is er een sleep verbinding gemaakt. Tijdens het lichten van het anker bleef er een stuk visnet aan het anker hangen wat eerst verwijderd moest worden en vervolgens is er koers gezet richting de haven van Oudeschild.

Reddingboot Cornelis Dito heeft het jacht begeleid naar de passantenhaven in Oudeschild en de eigenaar doorverwezen naar een monteur op Texel.
Daarna is de Cornelis Dito met bemanning weer retour boothuis gegaan.

nieuwsbericht

  • Hits: 434

Nieuwjaarsreceptie KNRM Texel

  • Fotogallery:
  • 17-01-2023

Zondag 15 januari heeft KNRM Texel haar nieuwjaarsreceptie gehouden in strandpaviljoen Paal 9. Na twee jaar kon het weer en kijken we terug op een goed bezochte receptie waarbij bijna alle bemanningsleden met partner of gezin aanwezig waren.

Voorzitter en burgemeester Michiel Uitdehaag blikt terug op het aantal acties afgelopen jaar. KNRM Texel kijkt terug op een druk jaar met 86 acties en 180 geredden. Net als het landelijke beeld een toename ten opzichte van 2021 toen er 61 acties werden uitgevoerd. Ook is er stilgestaan bij oud-redders die in de afgelopen twee jaren overleden zijn. 

Daarnaast is vooruitgeblikt op het vlootplan. Het ziet er vooralsnog uit dat in 2023 de bootwagen van De Cocksdorp wordt vernieuwd en een jaar later wordt de Beursplein 5 vervangen door het nieuwe 'Van Wijk-type'. In 2026 wordt de Zalm van De Koog vervangen.  

Doordat we twee jaar geen nieuwjaarsreceptie hebben kunnen houden zijn er nu maar liefst zeventien bemanningsleden die de vrijwilligersmedaille voor openbare Orde en Veiligheid voor de jarenlange inzet in ontvangst mochten nemen. 

Jubilarissen
10 jaar: Robbert Postma, Joost Broekman en Andrew van der Slikke
15 jaar: Björn Witkamp, Florian Julius, Arjen Kiltz, Arnold Boon, Niels Kalis en Thijs Westerlaken
20 jaar: Bernhard Boks
25 jaar: Sandor Mantje, Cees Bakker, Dennis Eelman en Peter Betsema
30 jaar: Sidny van Zon en Martin Betsema
35 jaar: Rob Vinke 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie is ook afscheid genomen van twee bemanningsleden. Jacobus Staal die 19 jaar actief was en Rob Vinke die maar liefst 35 jaar actief was voor de KNRM. Jacobus en Rob hartelijk dank voor jullie jarenlange inzet als vrijwilliger van station De Koog.  

  • Hits: 1452

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.