Skip to main content

AANVARING SLAAT GAT IN ROMP OP IJSSELMEER

  • Fotogallery:
  • 24-09-2023

Medemblik

Een onvoortuinlijke solozeiler komt met de schrik vrij na aanvaring, zijn scheepje loopt flinke schade op.

Zo op de start van deze prachige nazomerdag vond er vannochtend op het IJsselmeer tussen De Kreupel en Stavoren een vervelend incident plaats. Twee zeiljachten kwamen met elkaar in aanvaring.

De bemanning van het grotere zeiljacht kwam met de schrik vrij en zo op het eerste gezicht was er geen schade aan het jacht. Het andere jacht kwam er minder goed vanaf en de schade aan de bakboord zijde was aanzienlijk. Door het gat in de romp kon er maar over één boeg gevaren worden zonder water te maken.

Reddingboot 't Span (Andijk) en Reddingboot Bernadine (Medemblik) werden opgeroepen door de Nederlandse Kustwacht. Ook een nabijgelegen berger had op de oproep gereageerd. Nadat de berger het beschadigde zeiljacht op sleep had genomen en samen met Reddingboot Bernardine koers had gezet naar Stavoren heeft Reddingboot 't Span een opstapper overgezet om polshoogte te nemen bij de bemanning van het andere zeiljacht.

De twee zeiljachten zijn kort na de middag afgemeerd in haven van Stavoren, waar bij aankomst de verdere afwikkeling is overgedragen aan de inmiddels aanwezige (water)politie. 

nieuwsbericht

  • Hits: 475

KNRM Andijk en Medemblik werken optimaal samen met hulpdiensten op IJsselmeer

  • Fotogallery:
  • 19-08-2023

Zaterdagmiddag zijn reddingboot ’t Span (KNRM Andijk) en reddingboot Bernardine (KNRM Medemblik) uitgevaren voor een reanimatie aan boord van een zeiljacht varende op het IJsselmeer. 

Wat als een mooie zeiltocht van Andijk naar Stavoren begon liep anders dan verwacht. Midden op het IJsselmeer ontstond er op het zeiljacht een medische noodsituatie.

Na alarmering van de kustwacht en ter plaatse aangekomen heeft de bemanning van KNRM Andijk de reanimatie opgestart met behulp van de AED. KNRM Medemblik heeft kort daarna het opgewachte ambulancepersoneel aan boord overgezet om de medische behandeling over te nemen van onze bemanning. Inmiddels arriveerde ook de verpleegkundige van de SAR helikopter aan boord van het incidentschip om het ambulancepersoneel te ondersteunen.

Ondanks alle inspanningen van de aanwezige hulpdiensten mocht de hulp niet baten en is het slachtoffer aan boord van het zeiljacht overleden.
Het jacht is in de haven van Stavoren afgemeerd, waarna politie en ambulance de zorg hebben overgenomen. 

Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden. 

  • Hits: 337

KNRM Medemblik maakt zich op voor de 24 Uurs Zeilrace

  • Fotogallery:
  • 26-08-2022

De vrijwilligers van KNRM Medemblik gaan een druk weekend tegemoet. Vanavond gaat de 57e editie van de 24 Uurs Zeilrace van start met in totaal 406 ingeschreven deelnemers!

Traditioneel vaart reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik tijdens de start van de 24 uurs race uit met een delegatie van gemeente Medemblik om de deelnemers die vanuit Medemblik starten veel succes te wensen en wat lekkers mee te geven voor onderweg. 24 uur later staan de vrijwilligers paraat om bij binnenkomst van alle deelnemers vrijwillig bruggeld te hengelen bij de passage van de Kwikkelse brug. Dit gebeurd met behulp van traditionele klompjes, de 'binnengehengelde' inkomsten komen ten goede aan de KNRM.

KNRM Medemblik bakt ze bruin
Zondagochtend staat KNRM Medemblik vanaf 07.00 tot 11.00 uur klaar voor de verkoop van lekkere broodjes. Zowel op de Westerhaven als op de Oosterhaven staan er gezellige kraampjes klaar waar onze vrijwilligers de zeilers van harte welkom heten. Ook hierbij geldt dat de inkomsten ten goede komen aan de KNRM.

Let op: Zondagochtend komt het traditionele ontbijt bij Kasteel Radboud te vervallen.

KNRM Helpt-app
De KNRM Helpt-app is handig voor elke watersporter die onbezorgd wil genieten op en aan het water. De app biedt naast de vele handige functies ook een functie om direct hulp te vragen als er problemen zijn. Kijk hier voor meer informatie.

 

  • Hits: 1071

Medische evacuatie op het IJsselmeer

  • Fotogallery:
  • 13-07-2022

KNRM Andijk en KNRM Medemblik varen voor de derde keer deze maand 
uit voor een medische evacuatie op het IJsselmeer.

Woensdagmiddag rond vier uur gaan de pagers voor een medische evacuatie.
De oproep kwam van een riviercruiseschip dat op het IJsselmeer voer. Reddingboten 't Span (Andijk) en de Bernardine (Medemblik) varen uit, bij de laatste is het ambulancepersoneel aan boord.

Reddingboot 't Span is na de melding snel ter plaatse, start de eerste triage en zet de eerste hulp op. Reddingboot de Bernardine volgt niet veel later met het ambulancepersoneel. De toestand van de patiënt was dusdanig dat deze met Reddingboot de Bernardine naar Medemblik is vervoerd. Eenmaal aangekomen heeft het ambulancepersoneel de patiënt naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

Wederom een goed geoliede samenwerking tussen KNRM en de hulpdiensten van de veiligheidsregio Noord Holland Noord.

Samen redden. Steun de KNRM.

nieuwsbericht

  • Hits: 1259

Patiënt geëvacueerd van charterschip

  • Fotogallery:
  • 09-07-2022

Zaterdagmiddag zijn KNRM Andijk en KNRM Medemblik uitgevaren voor een medische evacuatie aanboord van een charterschip op het IJsselmeer. 

Even voor 12 uur gaan de pagers van de vrijwilligers van beide KNRM-reddingstations voor een medische evacuatie ten noordwesten van het eiland De Kreupel met prioriteit 1. Gezien de ernst van de situatie worden ook de kustwacht-helikpter en een ambulance geallarmeerd. 

Kort na de melding is reddingboot Bernardine onderweg om het schip te lokaliseren, de eerste hulp te verlenen en informatie in te winnen voor de aanvarende en vliegende verpleegkundigen. Reddingboot ’t Span heeft ambulance personeel aan boord genomen en zet ook snel koers richting de charter.  

Eenmaal ter plaatsen wordt de toestand van de patient bekeken en een plan gemaakt. Gezien de weersomstandigheden wordt besloten de patient te laten vervoeren door de helikopter. Doormiddel van een 'hoist' wordt het slachtoffer in de helikopter gehesen en vervoerd naar het ziekenhuis.  

Aan boord van het charterschip wordt door de KNRM-bemanning nazorg verleend, waarnaweer koers gezet kan worden naar Andijk en Medemblik. 

Door de snelle en goede inzet van de KNRM, Ambulance en Kustwacht-helikopter kon de patiënt veilig en goed overgedragen worden aan het ziekenhuis.

  • Hits: 1438

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.