Skip to main content

Nieuwjaarsbijeenkomst KNRM Hindeloopen

  • Fotogallery:
  • 01-02-2024

Op 1 februari heeft KNRM Hindeloopen zijn, druk bezochtte, nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Na een hartelijk welkom door onze voorzitter, Gea Wielinga bedankte ze alle vrijwilligers voor hun voortreffelijke inzet in het afgelopen jaar. Dat resulteerde in 83 reddingacties waarbij 176 personen en 3 huisdieren werden gered / geholpen. We hebben een bijzonder goed jaar 2023 achter de rug. Alle inzet betekende 2500 uur oefenen en onderhoud en 800 uur daadwerkelijke hulpverlening en redding. We hebben daarmee goede publiciteit in de media gehaald. Daarnaast hebben we een ook een prima opleidingsjaar gehad. In totaal hebben we in 8 verschillende opleidingen 31 certificaten behaald! 

Of eigenlijk 32! Een daarvan was nl. wel erg bijzonder. Op onze bijeenkomst was een flinke delegatie van KNRM Station Harlingen aanwezig. Na de speech van onze voorzitter, kreeg Arjen Mintjes (onze vorige interim voorzitter) het woord. En hij kwam niet met lege handen. Onze Schipper Dirk Klinkenberg ontving van hem het certificaat behorend bij de Vrijwilligers Medaille Openbare Orde en Veiligheid voor zijn 35-jarig jubileum als vrijwilliger bij de KNRM. En natuurlijk werd zijn vrouw Rita niet vergeten! Het thuisfront is tenslotte even belangrijk als onze vrijwilligers. Zonder hen kunnen we niet! 

Dirk zijn KNRM-verhaal leest als een spannend boek en mag een indrukwekkend resumé worden genoemd. Vanaf 12 mei 1990, toen Dirk voor het eerst bij de KNRM naar binnen stapte heeft hij in die 35 jaar 2731 mensen en 20 dieren gered in totaal 811 reddingacties. Hij heeft een cruciale rol gespeeld bij het beschermen van levens op zee. Het gaat te ver om alles te benoemen maar een paar bijzondere acties waarbij hij betrokken was waren bv. de Dakota-ramp op 25 september 1996 bij Texel waarbij de alle stations in de regio werden gealarmeerd. Dirk, te laat om vanuit Harlingen uit te varen, wist met een politieboot naar Texel te komen om daar op de reddingboot te stappen. Een trieste dag, waarbij alle 32 inzittenden van de Dakota DC-3 om het leven kwamen. En een dag die veel impact op de betrokken KNRM-ers heeft gehad. 

Of neem het containerschip ZOE dat op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden meer dan 250 containers verloor. Samen met een aantal garnalenvissers zijn de vrijwiligers van de KNRM uitgevaren om de grote stroom plastic die de Waddenzee op kwam drijven op te ruimen. Een garnalenkotter vroeg om hulp nadat een van de opvarenden onwel werd. Dirk stapte aan boord, diende hem zuurstof toe en heeft na contact met de Radio Medische Dienst van de KNRM de man aan de inmiddels gealarmeerde ambulance overgedragen. Een geslaagde actie, de man in kwestie is door Dirk zijn kordate optreden nog steeds onder ons!

Al met al een geslaagde en fijne avond waarbij we nog een keer stil hebben mogen staan bij het mooie en bijzondere werk dat KNRM-vrijwilligers doen! RdJ.

#hindeloopen #harlingen #friesland #knrm #fryslan #ijsselmeer #reddingboot #SAR #searchandrescue #reddersopzee #savinglifesatsea#knrmhelpt #knrm200jaar #bristow #kustwacht 

  • Hits: 47

Trouwe donateurs op bezoek.

  • Fotogallery:
  • 11-11-2023

Trouwe donateurs van KNRM bezoeken Hindeloopen
60/50 jaar trouw aan een zeewaardig goed doel

Op zaterdag 11 november, exact op de 199e verjaardag van de KNRM de start van ons jubileumjaar, heeft KNRM Station Hindeloopen 3 donateurs van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ontvangen.  Deze "Redders aan de wal" werden in 1963 of 1973 donateur van de KNRM en zijn ons altijd trouw gebleven

 In een druk bemanningverblijf werden de “zilveren” donateurs ontvangen. Na een kop koffie en oranjekoek werden de zilveren KNRM-spelden uitgereikt door onze voorzitter Gea Wielinga. Behalve het speldje ontvingen ze een persoonlijke brief van de directeur KNRM en het boek: “wie goed doet”.

 Daarna was het tijd om “op het water te gaan”. In drie groepen kregen de donateurs, met hun familieleden, een “reddingbootervaring” op het IJsselmeer. Het was onstuimig & regenachtig, maar dat deed niets onder aan de ervaring om in de Alida te mogen varen. Opgedroogd en wel werd er na-geborreld. Al met al, een geslaagde middag. Op naar een volgend jubileumjaar! 

  • Hits: 163

Prio1 surfers vermist

  • Fotogallery:
  • 05-11-2023


Zaterdagmiddag ging de ? voor een prio 1. Twee vermiste kitesurfers… Bij dit soort acties telt elke seconde: de Neeltje- Struijs voer binnen 8 minuten, nadat de ? ging al uit!! Enkele minuten later gevolgd door de Alida. De Neeltje localiseerde eerst een kiteboard en vervolgens een rode kite op het water. De surfer werd ook gespot, aan boord genomen en naar Hindeloopen gebracht voor een warme douche. Ook de tweede surfer werd gevonden. Deze was inmiddels in het natuurgebied aan land gekomen. De man is door een opstapper begeleid naar het strand.

nieuwsbericht

  • Hits: 215

De eerste tevreden "klant" van 2023!

  • Fotogallery:
  • 04-01-2023

Het is 2 januari. 2023 is nauwelijks begonnen of,,,, Om 15:58u gingen de pagers af: Prio 1 Vaartuig maakt water.

We zijn direct uitgevaren met de Alida en Neeltje Struijs naar een zeiljacht dat water maakte tussen Kornwerderzand en Makkum. Een alerte mede-watersporter had via de Kustwacht alarm geslagen voor de onfortuinlijke solozeiler.

Terwijl wij onderweg waren voer het jacht door naar de haven van Makkum. Daar bleek dat er ergens koelwater in de motorruimte werd gepompt. Met de motor gestopt was de situatie al snel onder controle. Na inspectie en verwijzing naar een lokale jachtwerf konden wij weer terugkeren naar de haven van Hindeloopen.

De eerste tevreden "klant" van 2023! 

  • Hits: 757

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.