Skip to main content

Nieuwjaarsbijeenkomst KNRM Hindeloopen

Datum: donderdag 01 februari 2024 | Sectie: Hindeloopen

Op 1 februari heeft KNRM Hindeloopen zijn, druk bezochtte, nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Na een hartelijk welkom door onze voorzitter, Gea Wielinga bedankte ze alle vrijwilligers voor hun voortreffelijke inzet in het afgelopen jaar. Dat resulteerde in 83 reddingacties waarbij 176 personen en 3 huisdieren werden gered / geholpen. We hebben een bijzonder goed jaar 2023 achter de rug. Alle inzet betekende 2500 uur oefenen en onderhoud en 800 uur daadwerkelijke hulpverlening en redding. We hebben daarmee goede publiciteit in de media gehaald. Daarnaast hebben we een ook een prima opleidingsjaar gehad. In totaal hebben we in 8 verschillende opleidingen 31 certificaten behaald! 

Of eigenlijk 32! Een daarvan was nl. wel erg bijzonder. Op onze bijeenkomst was een flinke delegatie van KNRM Station Harlingen aanwezig. Na de speech van onze voorzitter, kreeg Arjen Mintjes (onze vorige interim voorzitter) het woord. En hij kwam niet met lege handen. Onze Schipper Dirk Klinkenberg ontving van hem het certificaat behorend bij de Vrijwilligers Medaille Openbare Orde en Veiligheid voor zijn 35-jarig jubileum als vrijwilliger bij de KNRM. En natuurlijk werd zijn vrouw Rita niet vergeten! Het thuisfront is tenslotte even belangrijk als onze vrijwilligers. Zonder hen kunnen we niet! 

Dirk zijn KNRM-verhaal leest als een spannend boek en mag een indrukwekkend resumé worden genoemd. Vanaf 12 mei 1990, toen Dirk voor het eerst bij de KNRM naar binnen stapte heeft hij in die 35 jaar 2731 mensen en 20 dieren gered in totaal 811 reddingacties. Hij heeft een cruciale rol gespeeld bij het beschermen van levens op zee. Het gaat te ver om alles te benoemen maar een paar bijzondere acties waarbij hij betrokken was waren bv. de Dakota-ramp op 25 september 1996 bij Texel waarbij de alle stations in de regio werden gealarmeerd. Dirk, te laat om vanuit Harlingen uit te varen, wist met een politieboot naar Texel te komen om daar op de reddingboot te stappen. Een trieste dag, waarbij alle 32 inzittenden van de Dakota DC-3 om het leven kwamen. En een dag die veel impact op de betrokken KNRM-ers heeft gehad. 

Of neem het containerschip ZOE dat op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden meer dan 250 containers verloor. Samen met een aantal garnalenvissers zijn de vrijwiligers van de KNRM uitgevaren om de grote stroom plastic die de Waddenzee op kwam drijven op te ruimen. Een garnalenkotter vroeg om hulp nadat een van de opvarenden onwel werd. Dirk stapte aan boord, diende hem zuurstof toe en heeft na contact met de Radio Medische Dienst van de KNRM de man aan de inmiddels gealarmeerde ambulance overgedragen. Een geslaagde actie, de man in kwestie is door Dirk zijn kordate optreden nog steeds onder ons!

Al met al een geslaagde en fijne avond waarbij we nog een keer stil hebben mogen staan bij het mooie en bijzondere werk dat KNRM-vrijwilligers doen! RdJ.

#hindeloopen #harlingen #friesland #knrm #fryslan #ijsselmeer #reddingboot #SAR #searchandrescue #reddersopzee #savinglifesatsea#knrmhelpt #knrm200jaar #bristow #kustwacht 

Hindeloopen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.