lifeguard-filmblok FAQ Lifeguards - KNRM
lifeguard-filmblok FAQ Lifeguards - KNRM
Slider Lifeguards werving 2020
KNRM Lifeguards
4 weken aansluitend beschikbaar
Leeftijd minimaal 18 jaar
400 meter zwemmen binnen 8 minuten
Een echte teamplayer
Slider Lifeguards werving 2020
KNRM Lifeguards
4 weken aansluitend beschikbaar
Leeftijd minimaal 18 jaar
400 meter zwemmen binnen 8 minuten
Een echte teamplayer

FAQ

Denk jij dat je het in je hebt om lifeguard te worden? We kunnen ons voorstellen dat deze betaalde zomerbaan vragen bij je oproept. Want hoe weet je hoe je iemand moet redden die in gevaar is op, in of aan het water? En waar verblijf je gedurende de periode van 4 tot 8 weken? Hieronder vind je alle vragen over deze vakantiebaan.

Achtergrondinformatie

Waarom doet de KNRM aan strandbewaking?

De KNRM doet aan strandbewaking omdat wij geloven dat we verdrinkingen kunnen voorkomen. De lifeguards zijn preventief aanwezig tijdens het hoogseizoen, en een goede strandbewaking zorgt ervoor dat mensen niet gered hoeven te worden.

Wat is de visie van de KNRM?

De KNRM heeft 45 reddingsstations met boten die redden op zee. De lifeguards doen dit dichter aan de kust. Het redden en helpen van mensen is waar we bij de KNRM voor staan. Vanuit de lifeguards willen we uniformiteit in handelen en uitstraling, zodat je de lifeguards direct herkent als je op het strand bent.

Hoe zorgt de KNRM voor goede strandbewaking?

Dat noemen wij actieve strandbewaking. We hebben actief toezicht aan de waterlijn en een belangrijk onderdeel is ‘zwem tussen de vlaggen’. Dit houdt in dat je door middel van twee rood-gele vlaggen aangeeft waar het zwemmen in zee het veiligst is. We zoeken verder naar hevige stromingen of muisstromingen, die hoge risico’s met zich meebrengt, en we zorgen ervoor dat mensen daar niet gaan zwemmen.

Wat is het verschil tussen de Reddingsbrigade en de KNRM Lifeguards?

Het zijn twee verschillende organisaties. De Reddingsbrigade is een vereniging en de KNRM is een stichting. Als je redder bent bij de Reddingsbrigade is dit vaak vrijwilligerswerk. Bij de KNRM is het een betaalde vakantiebaan. Maar het doel en de opleidingslijn van beide organisaties is wel hetzelfde, namelijk: het bewaken van de kuststrook.

Hebben lifeguards ook contact met het reddingsstation van de KNRM?

Op de locaties waar lifeguards werken is ook een reddingsstation aanwezig van de KNRM met vrijwillige redders. Er is geen vaste samenwerking, maar het kan wel zijn dat je extra capaciteit vraagt van het lokale reddingsstation. De vrijwillige redders komen jullie dan ondersteunen. Hier wordt gedurende het seizoen ook regelmatig voor geoefend, om de procedures goed op elkaar af te stemmen.

 
Hoe vaak gebeurt het dat er mensen verdrinken?

Helaas gebeurt het wel eens dat mensen verdrinken langs de kust. Jaarlijks verdrinken er zo een 10 tot 15 mensen op zee en in de ruimere binnenwateren. 

Taken & verantwoordelijkheden

Wat zijn precies de werkzaamheden als KNRM Lifeguard?

De werkzaamheden van een KNRM Lifeguard bestaan uit drie hoofdtaken: 

  1. Je bent gastheer / gastvrouw op het strand, wat inhoudt dat je gasten informeert. Je zorgt ervoor dat mensen een leuke tijd hebben op het strand en dat ze veilig gebruik kunnen maken van de voorzieningen. 
  2. Je moet toezicht houden. Dit doe je door middel van het ‘zwem tussen de vlaggen’ principe of door bijvoorbeeld met een verrekijker de waterlijn in de gaten houden. 
  3. Je moet EHBO verlenen en redden
Met hoeveel collega’s werk je samen?

De reddingsmiddelen die wij hebben gaat uit van een minimale postbezetting, en ook de materialen die wij inzetten zijn erop afgestemd dat wij met weinig mensen een actie kunnen uitvoeren. Per post ben je met 2 tot 4 lifeguards aan het werk. Elke zomer zijn er meerdere lifeguards op het eiland aanwezig. Dit varieert per eiland, maar op bijvoorbeeld Terschelling verblijven er altijd 13 à 14 lifeguards in het seizoen. 

Met wat voor materialen werk je?

We werken met rescue boards. Dat zijn grote surfplanken waar je op kunt liggen. Rescue tubes zijn drijfvoorwerpen, waarmee je eventueel een redding kunt uitvoeren. En afhankelijk van de locatie kan het zijn dat er een auto of waterscooter tot je beschikking is.

Ik heb geen rijbewijs of waterscooter-ervaring. Wat nu?

Als er een waterscooter op de locatie is, krijg je een 3-daagse waterscooter-opleiding van de KNRM, zodat je weet hoe je deze kunt gebruiken om iemand te redden. De auto hoeft alleen te worden bestuurd door lifeguards met een rijbewijs. Je krijgt dan ook een 4x4 auto-rijbewijs op Vlieland in de Duinen, om te leren hoe je met dit lifeguard-voertuig moet omgaan. Het is echter geen probleem als je geen rijbewijs hebt.

Op welke locaties kun je gaan werken als lifeguard?

We hebben twee lifeguard posten op Vlieland, drie posten op Terschelling, vier locaties op Ameland en één locatie op Schiermonnikoog. Iedere locatie heeft zijn eigen charme en beleving. Wil je meer informatie over de locaties? Die informatie vind je hier: 

Hoe vaak moet je daadwerkelijk iemand redden?

Dit komt minder vaak voor dan je wellicht zou denken. Over alle tien de strandlocaties zijn er in 2019 in totaal 877 inzetten geweest. Het daadwerkelijk aantal reddingsacties waren er echter nog geen twintig over alle reddingsposten. Wel waren er 763 kleine EHBO-verleningen zoals sneetjes, kwallenbeten en schaafwonden. En er waren 27 grote EHBO-verleningen, waar je professionele medische hulp bij nodig hebt zoals een huisarts, ambulance of een helikopter. 

 
Ik heb nog nooit iemand hoeven te redden. Hoe weet ik wat ik moet doen?

Je krijgt een opleiding volledig gefinancierd van de KNRM. Daar investeert de KNRM veel tijd en geld in om ervoor te zorgen dat jij weet wat jij moet doen als lifeguard. De basisopleiding is de ILS erkende Beach Lifeguard opleiding. Dit is 6-daagse opleiding, 5 dagen trainen en een dag examen op Vlieland. Hier ga je in op de basisvaardigheden zoals toezicht houden, uitvoeren van reddingen, EHBO en reanimatie en risico’s op het strand. Wil je meer informatie over de opleidingen? Die vind je hier: 

Ik heb de ILS Beach Lifeguard opleiding al gevolgd. Wat nu?

Als je deze opleiding al hebt gevolgd, krijg je hier vrijstelling voor. Je krijgt dan alleen 1 dag een opfriscursus om te horen welke technieken de KNRM toepast.

Selectieprocedure

Wat zijn de voorwaarden waar een lifeguard aan moet voldoen?

Als lifeguard is het belangrijk dat je fit en geoefend bent. Als je mensen moet redden is het heel belangrijk dat je fit bent en een drenkeling goed en snel op de kant krijgt. Dit doe je natuurlijk met collega’s, dus werken in teamverband is ook heel belangrijk. Daarbij moet je bij de start van je vakantiebaan 18 jaar of ouder zijn.

Ik ben nog geen 18 jaar. Kan ik wel al solliciteren?

Als je nog geen 18 bent tijdens de sollicitatieprocedure, maar wel 18 bent geworden zodra de vakantiebaan in juli start dan mag je ook mee in de sollicitatieprocedure. Ben je nog jonger maar heb je wel interesse?  Dan kun je wel hier jouw interesse alvast kenbaar maken voor het jaar dat je wel 18 bent geworden.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een KNRM Lifeguard?

De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 23 en 25 jaar. Het zijn vaak studenten die in de zomer bij ons werken en daarbuiten studeren. Maar er zijn ook zeker lifeguards die ouder zijn. Het belangrijkste is dat je fit en gezond bent, en dat je het niet erg vindt om met een groep een paar weken samen in een verblijf woont. 

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

Om te beoordelen of je fit en geoefend bent, is er een zwem- en hardlooptest op de selectiedag. Je moet 400 meter kunnen zwemmen binnen 8 minuten. Dit is een harde eis. Er is ook een persoonlijk gesprek en een groepsopdracht, om te kijken hoe je omgaat in teamverband. Na de selectiedag worden de prestaties in kaart gebracht. Ben jij geschikt als KNRM Lifeguard? Dan wordt er als laatst gekeken naar jouw beschikbaarheid gedurende de zomermaanden. Begin april krijg jij te horen of je bent aangenomen en in welke periode je gaat werken.

Wat kan ik doen om meer kans te maken?

Voor de selectiedag is het belangrijk dat je goed oefent en weet waar je lichamelijk toe in staat bent. Bedenk op voorhand waarom jij graag lifeguard wil worden en wat goede kwaliteiten zijn die jij meebrengt voor deze vakantiebaan. Ook is de kans groter dat je de zwemtest haalt, als je goed voorbereid bent. Daar vallen namelijk toch nog zo een 30% van de sollicitanten af. 

Hoeveel lifeguards zoeken jullie?

Per jaar hebben wij 80 lifeguards nodig om de hele planning te vullen. Er zijn ongeveer 50 terugkerende lifeguards, dus we zijn voor elk seizoen op zoek naar ongeveer 30 nieuwe collega’s.

Moet ik opnieuw solliciteren als ik al een keer lifeguard ben geweest?

Nee, dat hoeft niet. Wel krijg je herhalingstrainingen voor je EHBO, eventueel waterscooter en 4x4 rijden. Het derde jaar dat je terugkomt moet je weer opnieuw de fit-test uitvoeren. 

Werken als lifeguard

Wanneer begint deze vakantiebaan? En hoelang duurt de vakantiebaan?

De periode voor lifeguards is van begin juli tot en met eind augustus. Belangrijk hiervoor is dat jij minimaal 4 weken aaneengesloten kunt werken in de maanden juli en/of augustus. Gemeente Ameland heeft voor en na dit seizoen ook nog strandbewaking lopen op de vrijdag, zaterdag en zondag. Dus er is een kans dat je buiten de zomervakantie ook nog een paar weekenden aan de slag kunt.

Waar verblijf ik buiten de werktijden om?

Je krijgt als lifeguard een verblijf toegewezen. De grootte en locatie is afhankelijk op welk eiland je wordt ingedeeld. Maar je hoeft dus niet zelf te zorgen voor overnachting.

Heb ik een keuze op welk eiland ik ga werken?

Je moet vooraf jouw beschikbaarheid opgeven. Bij deze beschikbaarheid kun je ook een voorkeur aangeven voor het eiland waar je wilt gaan werken. In de planning proberen wij daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Helaas lukt dit niet altijd, maar we doen onze uiterste best!

Ik ben aangenomen. Wat nu?

Je krijgt van tevoren een duidelijke briefing met wat er van je verwacht wordt. Hier zit ook een planning en rooster voor de eerste week bij. Je wordt ingedeeld op een lifeguard post. Omdat het werk op een eiland is, adviseren we je de avond voorafgaand aan je eerste werkdag al naar het eiland toe te komen. Dan ben je sowieso op tijd op je eerste dag, maar dan kunnen we je ook al voorzien van kleding, een fiets en andere toebehoren. De eerste dagen word je ingewerkt door een ervaren lifeguard. Hij of zij leert jou het vak.

Hoe is een dag ingedeeld?

Je werkt 5 tot 6 dagen per week en de werktijden zijn van 10:00 tot 18:00 of van 11:00 tot 17:00. Gedurende je periode als lifeguard is het belangrijk dat je blijft trainen. Soms kan dit tijdens je werkdag, maar meestal is dit buiten je werktijd. Deze trainingen bestaan soms uit het uitvoeren van diverse scenario’s die je scherp houden en je nog beter voorbereiden op je dagelijkse werk. Per verblijf is er ook een rooster voor huishoudelijke taken, maar je eet ook met je collega’s en doet leuke dingen.

Wat doe je als het de hele dag regent en er niemand op het strand aanwezig is?

Het belangrijkste is om te trainen. Maar daarnaast is het ook normaal om het strand schoon te houden. Per post ben je namelijk verantwoordelijk voor het schoonhouden van het strand bij de post, in ruil voor een heerlijke maaltijd. 

Is het mogelijk om vrienden en familie te ontvangen tijdens mijn werkperiode?

Dit is afhankelijk van de situatie. Helaas kunnen vrienden en familie niet blijven overnachten op de lifeguard locaties. Ze mogen zeker naar het eiland komen, zodat je op je vrije dag met hen op stap kunt. Maar je bent wel gewoon op het werk, dus zolang jouw werkzaamheden er niet onder lijden zijn ze van harte welkom.

Heb je vrije dagen als lifeguard?

Ja, je hebt vrije dagen. Op deze dagen kun je alles doen wat er op de eilanden wordt aangeboden. Denk aan paardrijden, kitesurfen, wadlopen of naar het zwembad. Er wordt dus ook na werktijd voldoende georganiseerd om sportief bezig te zijn.

Wat gebeurt er als mijn zomerbaan erop zit?

Er wordt altijd een terugkomdag georganiseerd om samen weer een leuke dag te beleven. Doordat je vier tot acht weken lang heel intensief met je collega’s samenwerkt, bouwen veel lifeguards onderling een hechte band op. Veel collega’s zien elkaar buiten het hoogseizoen ook nog. Buiten het lifeguard seizoen zijn er ook evenementen die we organiseren, waaronder de Amsterdam City Swim. En je bent het seizoen erna natuurlijk ook weer welkom om ons te helpen als KNRM Lifeguard!

Ben je al enthousiast? En wil jij aan de slag als lifeguard op de Friese Waddeneilanden?

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij