Float klasse

Float klasse

Naast de bestaande klassen Arie Visser, Valentijn, Nikolaas en Atlantic heeft de KNRM nog een aantal kleinere (Rigid Inflatable Boats) RIB’s rondvaren.

De Float 500 (5 geredden, 3 bemanningsleden) is jarenlang in dienst geweest op de strandstations, maar heeft langzaam plaats gemaakt voor het grotere type Atlantic 75.

De meeste "Floatjes", zoals ze liefkozend door de bemanningsleden worden genoemd, worden gebruikt als oefenboot op de stations waar een grotere boot ligt.

Tijdens de Internationale Reddingbootconferenties in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gaf de RNLI een uiteenzetting over de snelle 'Inshore lifeboats' die zij inzette voor reddingwerk dicht onder de kust. De RNLI was daarmee in 1963 begonnen en had er in 1971 meer dan 100 in de vaart. Het waren in eerste instantie eenvoudige rubberboten.

Na een periode van testen op onder andere het Atlantic College in Wales, resulteerden in 1970 in een nieuw ontwerp reddingboot met een vaste, houten romp en een opblaasbare rand van rubber. Deze boten, die ontworpen werden als een B en C type reddingboot voor de RNLI-vloot, kregen al spoedig de benaming Atlantic mee. De lengtemaat, 21 voet, maakte de naam compleet tot Atlantic 21.

Nederlandse belangstelling
De Redding Maatschappijen in Nederland zijn altijd zeer geïnteresseerd geweest in de vindingen van de Britse zusterorganisatie. Vandaar dat de voormalige 'Zuid' belangstelling toonde voor een boot, die op de Zeeuwse stromen, maar ook verder daarbuiten goed tot z'n recht zou komen. De toenemende recreatie op het water veroorzaakte een stijging in het aantal hulpverleningen. De vraag naar sneller reddingmaterieel werd groter.

Men had de ontwikkelingen bij de RNLI op de voet gevolgd en bestelde in 1972 voor het eerst een Atlantic 21. Inmiddels hebben de Atlantics in Nederland en in Engeland hun grote zeewaardigheid menigmaal bewezen. Naarmate de bemanningsleden vertrouwder raakten met de boot en de geoefendheid op een hoog niveau stond, werden hulpverleningen bij windkracht negen of meer geen uitzondering.

Aanpassingen
In de loop der jaren zijn de Atlantics regelmatig aangepast. Inmiddels heeft de RNLI een verlengde versie van de Atlantic 21 ontworpen, de Atlantic 75. Deze boten van 7,5 meter lengte hebben nog betere eigenschappen dan de Atlantic 21. De KNRM vaart vanaf het begin van deze eeuw met dit type reddingboot.

Gegevens

Gewicht

0,6 ton

Afmetingen

5,10 x 2,00 x 0,30 m

Motorvermogen

1 x 60 pk

Max. Snelheid

27 knopen

Capaciteit

5 geredden

Bemanning

3 personen