Skip to main content

KNRM’er zwaait af na 19 jaar trouwe dienst

  • Fotogallery:

Op het water zag je hem niet, maar toch is Ab Zwemmer 19 jaar vrijwilliger geweest bij KNRM Zandvoort. Afgelopen zaterdag werd op gepaste wijze afscheid van hem genomen.

Op 1 februari 2005 werd Ab Zwemmer ingeschreven als vrijwilliger bij KNRM Zandvoort. Zijn functieomschrijving was ‘tractordrijver’, wat inhield dat hij de tractor bestuurde die de reddingboot naar en in zee bracht. Later werd de tractor vervangen door de Seatrac, maar de functie bleef hetzelfde. Naast het vervoeren van de reddingboot was Ab ook chauffeur op het Kusthulpverleningsvoertuig, kortweg de KHV.

Ambitie om ‘opstapper’ te worden op de reddingboot heeft hij nooit gehad. “Voor mij geen natte voeten”, heeft de altijd rustige, maar betrouwbare Ab vaak gezegd. Een prater is hij niet echt, maar wat hij zegt is altijd raak. En meestal gaat dat gepaard met de nodige ‘droge’ humor.

Na 19 jaar trouwe dienst vond Ab het welletjes. Nu de Seatrac is vervangen door weer een nieuwe trekker, vond hij het een mooi moment om er mee op te houden. Zijn echtgenote zal er aan moeten wennen dat hij voortaan op maandagavond en zaterdagochtend gewoon thuis is.

Zaterdag werd met taart en cadeautjes afscheid genomen van Ab. “Ik heb een mooie tijd gehad bij de KNRM maar het is goed zo. Al kunnen ze me voor een schilderklusje ofzo altijd bellen hoor”, sluit Ab Zwemmer af.

 

nieuwsbericht

  • Hits: 100

KNRM Zandvoort ontvangt nieuwe Challenger en bootwagen uit erfenis

  • Fotogallery:
  • 23-03-2024

De heer W. P. Boers was jarenlang Redder aan de Wal en laat nieuw materieel na voor KNRM reddingstation Zandvoort.

Zaterdagmiddag onthulden nabestaanden van de heer W.P. Boers uit Haarlem de naam van de nieuwe bootwagen die hij de KNRM in Zandvoort heeft nagelaten. Op 30 mei 2022 overleed Boers met de wens zijn nalatenschap aan de KNRM te schenken. Hiervan kon het station in Zandvoort een nieuwe KNRM-tractor alsook een bootwagen aanschaffen.

Nalatenschap
Het reddingstation KNRM Zandvoort werkte met sterk verouderd materieel. Volgend jaar krijgt het station een nieuwe reddingboot en daarvoor was het bestaande materieel niet meer geschikt. "De bouw van nieuwe bootwagens is, net als bij de reddingboten, mogelijk dankzij de steun van schenkers en donateurs. De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige  bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters zoals de heer Boers. Wij zijn hem dan ook enorm dankbaar voor zijn nalatenschap. Hiermee heeft hij mogelijk gemaakt dat we 24 uur per dag klaar kunnen blijven staan om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden.", aldus Jan Willem van den Bout, schipper van Reddingstation Zandvoort. 

Materieel
De nieuwe KNRM-tractor is een Challenger. Dit is een ex-landbouwvoertuig, geïmporteerd uit Engeland dat bij Habbeké Shipyards volledig wordt omgebouwd naar een KNRM-tractor. Hiervoor wordt onder andere het motorcompartiment waterdicht gemaakt, de cabine vernieuwd voor een rvs-uitvoering en onder meer allerlei extra verlichting toegevoegd. De Challengers zijn enorm sterke  tractors met rupsbanden die goed ingezet kunnen worden op het strand en in water. De bootwagen wordt gebouwd bij firma Roodberg uit Terband, Heerenveen, die gespecialiseerd zijn in deze hydrauliek.

"Die bootwagens waren tientallen jaren oud en technieken verbeteren steeds meer. Onze bootwagens dienen reddingboten van zo'n 10.000 kilo in zee te leggen, onder zware omstandigheden zoals windkracht 10 en flinke golven. Dan moeten ze wel tegen een stootje kunnen.", aldus Sander Kuipers, operationeel inspecteur regio midden van KNRM Nederland. 

De nieuwe bootwagen is doorontwikkeld, zodat hij onder andere geschikt is voor de nieuwe Van Wijk-klasse, de nieuwe schepen die in bestelling zijn om oude schepen te vervangen. Zo is de bootwagen een stuk langer geworden zodat de Van Wijk-klasse hier ook goed in past. Ook de stempelarmen en constructie zijn daarnaast doorontwikkeld en verstevigd. Naast Zandvoort is er onlangs ook eentje op Texel in bedrijf gesteld. In mei zal ook de bootwagen van Noordwijk in bedrijf gesteld worden bij oplevering van het nieuwe boothuis.

 

nieuwsbericht

  • Hits: 190

Kinderkunstlijn Zandvoort in teken van 200-jarig KNRM

  • Fotogallery:
  • 22-03-2024

Vrijdagmiddag is het door 137 Zandvoortse kinderen beschilderde hekwerk opgedragen aan Redders op zee ter ere van het 200-jarig bestaan van de KNRM in Nederland onthuld door Wethouder Lars Carree. Elk jaar laten de kinderen zich inspireren door een thema. Dit jaar was dit KNRM 200 jaar.
 

Op 11 november 1824 werd het reddingstation in Zandvoort officieel benoemd als KNRM-station. Sinds het ontstaan hebben vrijwilligers, vaak met gevaar voor eigen leven, zich ingezet om mensen in nood op zee te redden. Dat maakte dat de kinderen een ode willen brengen aan de Redders op Zee. De kinderen in Zandvoort groeien op met de zee en haar verhalen. Die zijn verwerkt in de bordjes, elk bordje laat een eigen ervaring zien en dat is echt geweldig knap gedaan.”, aldus Schipper Jan Willem van den Bout. Er is hard gewerkt door alle basisschoolkinderen en docenten van groep 8 om een groot hek te maken dat het 200-jarig bestaan van de KNRM viert. 

 

Kunst op school
Het team Kunst op School zet zich al jaren in voor de schooljeugd van Zandvoort. Kunstenares Marianne Rebel bezocht ook dit schoolseizoen weer alle scholen en gaf gastlessen over kunstgeschiedenis, inspiratie en kunstvormen. De kinderen komen dan een paar dagen later, goed voorbereid en gemotiveerd, naar de educatieruimte van het Zandvoorts Museum (Oude brandweerkazerne).

 

Het team Kunst op school
Het team bestaat uit Marianne Rebel, Aaltje Vink, Emmy Stobbelaar, Trees Huisman, Rob Bossink en Hilly Jansen. De kinderkunstlijn is mogelijk gemaakt door de gemeente Zandvoort, de KNRM en alle basisscholen van Zandvoort.

www.kinderkunstlijn.nl

 

nieuwsbericht

  • Hits: 169

Nieuwjaarsduik Zandvoort aftrap jubileumjaar 200-jarig KNRM

  • Fotogallery:
  • 31-12-2023

Fris het nieuwe jaar beginnen kan weer op 1 januari 2024 om 14.00 uur bij de Nieuwjaarsduik in Zandvoort. Duizenden Nederlanders trotseren dan weer het koude Noordzeewater voor een goede start. 

Om 12.00 uur begint het voorbereidingsprogramma. Op het podium ter hoogte van de rotonde (naast de Haven van Zandvoort) zijn verschillende optredens waarbij iedereen wordt opgezweept om eerst even goed op te warmen. Vanaf 13.45 uur start de intensieve warming-up.

Om 14.00 uur klinkt het startschot en rent iedereen het water in om zich vervolgens weer snel op te warmen aan kop erwtensoep, dat traditiegetrouw wordt aangeboden door hoofdsponsor Unox.

KNRM bestaat 200 jaar
Ieder jaar verbindt de Nieuwjaarsduik Zandvoort zich aan een goed doel. Dit jaar kunnen mensen doneren voor KNRM Zandvoort. In 2024 bestaat de reddingmaatschappij 200 jaar en start haar jubileumjaar dus op 1 januari met de Nieuwjaarsduik. Doneren kan ter plaatse op het strand of via deze link. Aanmelden als vrijwilliger kan natuurlijk ook. Kijk voor meer informatie op: nieuwjaarsduikzandvoort.nl.

 

nieuwsbericht

  • Hits: 229

50 jaar trouwe donateurs gehuldigd in boothuis KNRM Zandvoort

  • Fotogallery:
  • 11-11-2023

Vandaag bestaat de KNRM 199 jaar. Het zijn de trouwe donateurs, onze Redders aan de Wal, die zorgen dat de reddingboten varen, de kusthulpverleningsvoertuigen blijven rijden en de bemanningsleden getraind blijven. Zij dragen bij aan het succes van bijna 200 jaar reddingwerk.

Vandaag mochten wij in ons boothuis twee donateurs die het 50 jaar donateurschap hebben bereikt ontvangen en huldigen. Na een welkomstwoord door de secretaris van de plaatselijke commissie, kreeg de eerste donateur het jubileumspeldje opgespeld door de schipper. Het tweede speldje werd opgespeld door onze jongste “opstapper op proef”, die in de KNRM voetstappen van zijn opa treed.

Er stond vandaag echter te veel branding om de trouwe donateurs veilig met onze reddingboot “Annie Poulisse” voor een tochtje mee de zee op te nemen. Daarom zijn de aanwezige trouwe donateurs als VIP gasten uitgenodigd om tijdens de open dag op 25 mei 2024 alsnog mee te varen.

Vandaag hebben ze een uitgebreide rondleiding in en rond de reddingboot gehad en onder het genot van een heerlijke vismaaltijd nog even nagepraat. Het was een erg gezellige samenkomst.

Alle Redders aan de Wal willen we hierbij enorm bedanken voor hun (jarenlange) steun. Dank jullie wel!

nieuwsbericht

  • Hits: 274

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.