Skip to main content

Nieuwe onderkomen voor KNRM Petten en Reddingsbrigade

  • Fotogallery:
  • 02-10-2023

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft zaterdag 30 september het nieuwe reddingstation van KNRM Petten en de Reddingsbrigade officieel geopend. Daarbij heeft het gebouw de namen “De Waker” voor KNRM Petten en Reddingsbrigade “De Puitaal” gekregen.

Het nieuwe onderkomen is inmiddels het zevende boothuis van KNRM Petten sinds 1824. Het is bovendien het tweede boothuis dat de KNRM huurt van de gemeente, een constructie die weinig voorkomt bij de KNRM maar in Petten niet onbekend is.

Het reddingstation Petten was één van de eerste reddingstations van de KNRM. Volgend jaar bestaat de KNRM en het reddingstation Petten 200 jaar. In 1824 lag er al een reddingboot, die was in 1808 geplaatst op verzoek van Koning Lodewijk Napoleon. Twee jaar later was die onbruikbaar verklaard en kwam er een kleinere boot, die gestald mocht worden in de kerk. De KNRM nam die boot en de huurverplichting over.

200 jaar reddingswerk in Petten

Al meer dan 200 jaar zijn de bewoners van Petten betrokken bij het reddingwerk. Het dorp lag vroeger aan de drukke scheepvaartroute naar Amsterdam. Over het Marsdiep, de Waddenzee en de Zuiderzee naar het IJ.

Veel zeilschepen strandden hier op de kust. De tweede reddingsactie in de historie van de KNRM werd hier verricht. Bij storm werden 13 schipbreukelingen gered. Dat was een mooie opsteker voor de oprichters van de KNRM, want het redden van schipbreukelingen was in die tijd vrij uitzonderlijk.

De stallingsplaats in de kerk was niet ideaal, daarom liet de KNRM een houten boothuis bouwen en vijftig jaar later een stenen boothuis. Dat moest in de tweede Wereldoorlog worden gesloopt. Sindsdien lag er lange tijd geen reddingboot in Petten. Die kwam pas weer in 1986 in de vorm van een rubberboot op trailer achter het kusthulpverleningsvoertuig. Daarvoor werd toen een nieuw boothuis gebouwd. Dat was geschonken door de heer Verweij, die er ook de naam aan gaf.

Dank aan burgemeester Marjan van Kampen

Als je naar de grootte van het nieuwe onderkomen kijkt, dan zou qua oppervlakte de kerk waarschijnlijk in het boothuis passen. Met dank aan de gemeente Schagen, die ervoor gezorgd heeft dat de KNRM hier samen met de Reddingsbrigade Petten gebruik van kunnen maken. Daarbij gaat speciaal dank uit aan burgemeester Marjan van Kampen, die zich hiervoor ingespannen heeft. Marjan van Kampen kent de KNRM al heel lang en weet hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goede plek voor het reddingmaterieel. Maar veel belangrijker nog: een plek waar gemotiveerde vrijwilligers kunnen samenkomen.

Er is in 200 jaar veel veranderd. Scheepsstrandingen zijn zeldzaam geworden. Des te meer watersporters en badgasten zijn ervoor in de plaats gekomen. In 1962 is de Reddingsbrigade “De Puitaal” opgericht. Een welkome aanvulling voor toezicht op dat groeiende strandtoerisme in de zomer. De samenwerking tussen

KNRM en Reddingsbrigade is uitstekend. Bovendien zijn veel vrijwilligers bij de KNRM afkomstig uit de Reddingsbrigade. Dat maakt dit gezamenlijk onderkomen extra efficiënt.

KNRM Petten

In Petten wordt de reddingboot bemand door 19 enthousiaste vrijwilligers, waaronder bemanningsleden, helpers aan de wal en leden van de plaatselijke commissie. Het reddingstation komt zo’n 15 keer per jaar in actie langs de Noordzeekust tussen Bergen en Sint Maartenszee. De bemanning is professioneel opgeleid voor het reddingwerk, wordt periodiek bijgeschoold in tal van vaardigheden en oefent wekelijks om maximaal voorbereid in actie te kunnen komen.

nieuwsbericht, petten

  • Hits: 609

Intentieverklaring intersievere samenwerking Reddingsbrigade Petten en station Petten van de KNRM

  • 08-06-2016

De gemeente Schagen, de Reddingsbrigade Petten en de KNRM IJmuiden hebben een intentieverklaring getekend waarbij een intensievere samenwerking wordt nagestreefd.

Hierbij gaat men uit van de volgende uitgangspunten:

De lokale reddingsbrigade en het KNRM-reddingstation zullen op terreinen waar dit mogelijk is intensiever met elkaar gaan samenwerken. Er wordt gestreefd naar synergie. Hieronder zijn de uitgangspunten opgenomen waarop de intensivering van de samenwerking is gebaseerd:

· Het operationele optreden. Door de taken van beide partijen en de afzonderlijke hulpverleningsprocessen (strandbewaking en SAR op zee) beter op elkaar te laten afstemmen, ontstaat er een effectievere en efficiëntere hulpverlening in de regio Petten. Hierdoor lijkt het voor de hulpverlener alsof er 1 hulpverleningsorganisatie-water is. Uiteraard staat de hulpverlener centraal.

· Het realiseren van gezamenlijke huisvesting met gemeenschappelijke (instructie)ruimtes, waarbij voldoende ruimte is voor alle partijen voor stalling van materiaal, materieel en voldoende ruimte is om het gehele jaar activiteiten te organiseren m.b.t. opleiden, trainen en oefenen;

· Het in gezamenlijkheid onderzoeken op welke terreinen nauwer met elkaar kan worden samengewerkt (van preventie, preparatie, repressie en nazorg), zoals efficiëntere inzet en uitwisseling van mensen (personeel) en middelen (materieel);

· de lokale reddingsbrigade en de lokale KNRM-reddingstation zijn beide landelijk verbonden aan respectievelijk Reddingsbrigade Nederland en KNRM IJmuiden. Deze intentieverklaring laat die relaties en de ondersteuning die ze van daaruit krijgen onverlet.

· Gestreefd wordt dat binnen één jaar na ondertekenen van deze overeenkomst een plan tot intensievere samenwerking door de betrokken partijen is uitgewerkt.

· Deze intentieverklaring heeft niet als doel om de verschillende organisaties samen te voegen tot één organisatie, maar gaat uit van het behoud van eigen identiteit en cultuur van elke organisatie.

De bedoeling is dat de locatie krijgt een oppervlakte van totaal 692 m2 krijgt. Dit is inclusief de bestaande botenloods die nog in gebruik blijft.


nieuwsbericht

  • Hits: 3793

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.