Skip to main content

Vermiste jongens na urenlange, grootschalige zoekactie gevonden

  • Fotogallery:
  • 11-07-2023

Twee personen vertrekken maandagochtend 3 juli met een zeiljacht vanuit West-Terschelling richting het Duitse Waddeneiland Borkum. Nadat bekenden geen contact meer met ze krijgen, slaan die kort voor middernacht alarm bij de Kustwacht.

De Kustwacht start een zoekactie. Samen met KNRM Ameland (Anna Margaretha en Maria Paula), KNRM Schiermonnikoog (Koning Willem I en kusthulpverleningsvoertuig), DGzRS Borkum (Snk Hamburg), de Kustwacht helikopter en het kustwacht vliegtuig is er de hele nacht naar een vermist zeiljacht met twee jongvolwassen jongens aan boord, gezocht. Vlak voor 07.00 uur in de ochtend is het 6,5 meter lange zeiljacht door de Kustwacht-heli gelokaliseerd.

De opvarenden zijn vermoeid, maar maken het goed. Ze hebben overlevingspakken aan en reddingsvesten om. De reddingboot Jan en Titia Visser van KNRM Eemshaven neemt de zeilers aan boord en sleept het zwaar beschadigde zeiljacht naar de Eemshaven. Daar komen ze aan het einde van de ochtend aan. Familie en vrienden zijn daar aanwezig om de opvarenden op te wachten. Nadat ze zich hadden opgefrist onder een lekkere warme douche, kwamen ze weer een beetje op verhaal.

De jongens raakten maandagmiddag in grote problemen, toen hun zeiljacht boven Schiermonnikoog omsloeg en zwaar beschadigd raakte. Wonderwel wisten ze zichzelf in veiligheid te brengen, door op het zeiljacht te klimmen en deze weer te keren. Zo'n 17 uur hebben ze op zee rondgedreven, voordat ze werden gevonden.

Wat hebben deze jongens ongelofelijk veel geluk gehad!

reddingrapport

  • Hits: 10947

Open Dag 50-jarig bestaan Eemshaven

  • Fotogallery:
  • 10-06-2023

Open Dag Eemshaven

Morgen, zaterdag 10 juni a.s. wordt het 50-jarig bestaan van de Eemshaven gevierd. Veel bedrijven in de Eemshaven zetten hun deuren open voor het publiek en ook wij laten graag zien wie de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is en wat wij doen. 

Parkeren kan op de aangewezen parkeerplaatsen nabij Nijlicht in de Eemshaven. Met touringcars kunt u (gratis!) verschillende routes door de Eemshaven rijden en uitstappen bij de bushaltes op de route. Busroute 3 gaat langs ons reddingstation en voor ons reddingstation is een bushalte waar u kunt uitstappen en na het bezoek aan ons reddingstaton ook weer kunt instappen om de route te vervolgen. 

Iedereen is tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom om ons reddingstation en onze reddingboot 'Jan en Titia Visser' te bezichtigen. Ook laten we graag zien met welke redding- en veiligheidsmiddelen wij werken.

Onze Duitse collega's van DGzRS station Borkum liggen met hun Seenotkreuzer 'Hamburg' en dochterboot 'St. Pauli' bij ons aan de reddingbootsteiger evenals het Politievaartuig P45 van Politie Infra (Landelijke Eenheid). Ook deze schepen zijn te bezichtigen. 
Op de brug en steiger zijn zwemvesten verplicht! Onze bemanningsleden zullen de vesten uitdelen. 
 

Ook aan de kinderen is gedacht! Voor hen hebben we diverse activiteiten;

* Speurtocht in en rondom het reddingstation: Vind jij alle seinvlaggen? 

* Reddingboei werpen

* Communicatiespel: Geef elkaar aanwijzingen via de portofoon en bouw een                                       figuur van DUPLO-blokken. 

* Knopenschool: Hier leren we jullie knopen leggen en een bolder beleggen

Kun jij goed zoeken, redden, communiceren en knopen leggen? Dan hebben wij een echt 'Jonge Redders-diploma' en een presentje voor jou! 

Heel graag tot ziens op ons reddingstation aanstaande zaterdag!

  • Hits: 503

Vaartuig aan de grond (PRIO 2)

  • Fotogallery:
  • 05-03-2023

Zaterdagmiddag werden we gealarmeerd voor een plezierjachtje (7 mtr.), wat op het 'Knockster Watt' aan de grond gelopen was.

Bij opkomend water lukte het ons het jachtje met Zweedse bemanning te benaderen en een sleepverbinding tot stand te brengen waarna we het scheepje voorzichtig naar diep water hebben gesleept. Op verzoek van de opvarenden hebben we het jachtje naar de nabijgelegen haven van Emden gebracht.

Rond half negen 's avonds waren we weer terug in de Eemshaven.

  • Hits: 546

Word jij onze nieuwe collega?

  • Fotogallery:

Omdat wij ons team met 'opstappers' graag verder willen uitbreiden, zijn wij op zoek enthousiaste vrijwilligers voor ons reddingstation in de Eemshaven!

Ben je geïnteresseerd en woon of werk je dichtbij de Eemshaven? Bezoek dan onze informatiedag op zaterdag 18 februari a.s.!  Aanvang 09.30 uur. 
We vinden het fijn wanneer jij je vooraf even aanmeldt bij onze secretaris Evelyn door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag tot zaterdag de 18e!

Lees meer …Word jij onze nieuwe collega?

  • Hits: 933

Opstapper Fred Bakker neemt afscheid van de KNRM.

  • Fotogallery:
  • 31-12-2020

,,Aan dek, mit kop in wiend, dát was mooi!”
Opstapper Fred Bakker neemt afscheid van de KNRM.

Het valt hem zwaar. Na bijna 26 jaar gaat de pager van Fred Bakker (60) vandaag definitief uit. Fred gaat als vrijwillig bemanningslid van de KNRM-reddingboot ‘Jan en Titia Visser’ met pensioen. Hij had nog wel even door willen gaan maar zoals hij zelf zegt; ,,Je moet ergens een keer stoppen he?”

Zijn laatste jaar bij de KNRM was allesbehalve wat hij ervan verwacht had. De Corona-pandemie zorgde ervoor dat de oefeningen en activiteiten op het reddingstation op een laag pitje kwamen te staan en tijdens de lockdown zelfs helemaal niet meer mogelijk waren om de kans op mogelijke besmettingen binnen het team te verkleinen en zo ons reddingstation inzetbaar te houden. Voor reddingsacties en hulpverleningen bleven we wel -zoals altijd- 24/7 operationeel en was Fred ook nog gewoon stand-by.

Fred kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen 26 jaar, waarin hij ook nog enkele jaren plaatsvervangend schipper is geweest. Hij heeft aan maar liefst 227 reddingsacties deelgenomen waarbij 436 personen en 14 dieren zijn gered.
In 2017 werd Fred door Zijne Majesteit de Koning benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’.

Wanneer we Fred vragen naar leuke, grappige herinneringen of reddingsacties die hem zijn bijgebleven moet hij even goed nadenken… Dan is 26 jaar een lange periode waarin veel is gebeurd!
Hij herinnert zich o.a. een reddingsactie waarbij een zeiljacht zonk en het puntje van de mast alleen nog boven water zichtbaar was en waar de tweekoppige bemanning aan vastgeklampt zat. Ze hadden een mobiele telefoon droog weten te houden waarmee ze alarm hadden geslagen. Deze mannen hebben we kunnen redden. Anders liep het af na een ongeluk met een kotter wat werd overvaren en waarvan de stuurman vermist werd. Zijn lichaam werd later bij het bergen van de kotter teruggevonden in het stuurhuis. Dat maakte indruk.

Maar Fred beschrijft ook een aantal grappige situaties op het water. Watersporters die met een wegenkaart of een placemat van het Eemshotel (toentertijd met een tekening van de Noord-Groninger kust en het Eems-/Dollardgebied erop) op pad waren gegaan en de weg kwijtgeraakt waren op het Wad. Of een plezierjacht wat ze te hulp geschoten waar honden aan boord waren die alles bevuild hadden met hun uitwerpselen en waar het hipte van de vlooien! ,,Zulke acties vergeet je ook niet weer!”, verteld Fred. En zo zijn er nog veel meer herinneringen aan reddingsacties en hulpverleningen die naar boven komen.

Er is in de afgelopen 26 jaar ook veel veranderd bij de KNRM en op het reddingstation. Mooie herinneringen heeft Fred aan de beginjaren in het ‘oude bemanningsverblijf’, wat niet meer was dan een oude, houten keet. ,,Waar het binnen erg krap maar knus was en we alleen maar in een rijtje langs de wand konden zitten. En waar toentertijd ook nog “gewoon” binnen gerookt mocht worden. Dat had wel wat!”, zegt Fred lachend. Het huidige, moderne reddingstation wat ons in het jaar 2001 geschonken werd lijkt daarbij een kasteel! Een mooi en praktisch gebouw. Natuurlijk maakten in de afgelopen jaren ‘collega’s van toen’ plaats voor nieuwe, jonge(re) collega’s maar ook werd er aan boord steeds meer gebruik gemaakt van computers en moderne apparatuur. Iets wat Fred lastig vond om zich nog eigen te maken. Gelukkig kon hij nog altijd van grote waarde zijn aan dek. Dat was ook Fred’s favoriete plek aan boord. ,,Mit kop in wiend [in de wind], dát was mooi!”, aldus Fred.

We zijn Fred ontzettend dankbaar voor al die jaren dat hij zich voor ons reddingstation heeft ingezet! Vanwege de Corona-maatregelen is het nu niet mogelijk om hem op feestelijke manier uit te zwaaien maar dat feestje gaat er zeker nog komen!

Fred, namens het hele team; BEDANKT!!

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuwsbericht

  • Hits: 4109

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.