Skip to main content

Afscheid van penningmeester van het eerste uur

  • Fotogallery:
  • 12-11-2018

Het KNRM-station Den Oever heeft op maandag 12 november afscheid genomen van penningmeester Gerard Ernens. Omdat hij 70 jaar is geworden, moet hij deze funcie neerleggen. Dat doet hij per 1 januari aanstaande, met gepaste tegenzin.

Vanaf de oprichting van het station, eind 2000, was Ernens - indertijd havenmeester van de gemeente Wieringen - erbij betrokken. Waarnemend burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon, voorzitter van de plaatselijke commissie, en John Geel, hoofd van de operationele dienst van de KNRM, namen met de aanwezige bemanning, nagenoeg voltallig, de loopbaan van de penningmeester door. Geel gaf hem daarna de gebruikelijke afscheidscadeaus, zijnde een stropdas, een lepelset en het boek 'Het zeegat uit'.

Ernens wilde in 2000 graag bemanningslid worden, maar ook toen speelde zijn leeftijd (destijds 52) hem al parten. Maar zijn kennis van de scheepvaart was zeer welkom en hij heeft zich als penningmeester zo goed van zijn taak gekweten, dat op het hoofdkantoor nooit werd gevraagd: 'Klopt dit wel?' als de boel werd nagekeken. Ook aardig: Ernens was nooit te beroerd om slachtoffer te spelen bij EHBO-oefeningen.

Bij het afscheid was ook voormalig burgemeester Jan Baas aanwezig. Als burgemeester van Wieringen - later ging hij naar Enkhuizen - richtte hij het station op, nadat door enkele ernstige incidenten op de Waddenzee - waaronder de ramp met de Dakota in 1996 - was gebleken dat in het westelijke Waddengeboed een gat gaapte in het netwerk van de KNRM. In het vissersdorp Den Oever meldden zich al gauw enkele tientallen vrijwilligers. Het bijzondere aan dit station is, dat het zowel hulpvragers op de Waddenzee als op het IJsselmeer bedient.

De KNRM is erin geslaagd voor Gerard Ernens een opvolger te vinden in de persoon van Esmiralda Beijer uit Wieringerwerf. Ook hebben zich weer enkele aspirant-opstappers aangemeld; een goede zaak voor het station, waar de laatste jaren nogal wat bemanningsleden omreden van hun leeftijd zijn vertrokken.

nieuwsbericht

  • Hits: 3807

Aannemer kadeverlenging oefent 'man overboord'

  • Fotogallery:
  • 12-02-2018

De KNRM Den Oever werd onlangs benaderd door het aannemersbedrijf Hakkers, dat als onderaannemer van Van Oord bezig is met het verlengen van de kade in de Vissershaven. Deze werkzaamheden lopen vooruit op de dijkversterking, die Den Oever de komende twee jaar in haar greep zal houden.

Hakkers wilde met de KNRM graag een reddingsoefening doen. Het liefst natuurlijk in de Vissershaven zelf, maar die ligt aan de Waddenzee, de zoute waterkant in Den Oever, terwijl Hakkers zijn kraanschip laat rusten in de haven op de Oude Zeug, waar de te verwerken damwandplanken liggen opgeslagen. En die ligt aan de IJsselmeerzijde, de zoete kant van Den Oever.

Dus aan die kant werd de oefening 'man overboord' gehouden. ,,Hakkers bleek de boel goed voor elkaar te hebben," aldus Rudolf Ernens, COO van het KNRM-station Den Oever, die als veiligheidsdeskundige het trainings- en opleidingsniveau van de bemanning in de gaten houdt. ,,Ze hebben veel eigen reddingsmiddelen en een goed communicatiesysteem. Ze hadden de pop er al uit voordat wij waren aangekomen. Toen hebben we de oefening nog maar een keer gedaan."

De vrijwilligers van de KNRM demonstreerden daarna nog wat EHBO-acties. Al met al een geslaagde oefening.

nieuwsbericht

  • Hits: 4505

KNRM toont vele gezichten in Den Oever

  • Fotogallery:
  • 29-08-2017

Tijdens de Flora & Visserijdagen, die van 25 tot en met 29 augustus werden gehouden in Den Oever, heeft de KNRM zich goed laten zien. Met een kraam op de haven, waar duizenden bezoekers liepen, werd veel aandacht getrokken en ook werden de vrijwilligers nog enkele malen te hulp geroepen in noodsituaties.

Op de zondag en de maandag werd volop door promotie gedaan, niet alleen door schipper Sander Boersen en zijn bemanning, maar ook door de zes dames die de KNRM-artikelen verkopen. Het publiek kon een gokje wagen met het enveloppenspel.

Met de Johanna Margareta verleende de KNRM assistentie bij de sloeproeiwedstrijden, door de sloepen van de finish terug te slepen naar de startplaats. Later op de dag volgde de vlootschouw van de Wieringer vissers, waaraan met 34 kotters werd deelgenomen en waarbij ruim 500 kilo vis werd uitgedeeld. Velen gingen aan boord om een vaartochtje te maken met de vrolijk versierde kotters.

Niet alleen met de Johanna Margareta was de KNRM aanwezig, ook was de Joke Dijkstra van KNRM-station Den Helder aanwezig, niet eens zozeer voor promotie als wel voor de veiligheid, gezien de grote hoeveelheid mensen aan boord van de schepen. En dat was niet voor niets.

Onwel aan boord

Bij het binnenvaren van de haven kreeg de Johanna Margareta het bericht dat iemand aan boord van een kotter onwel was geworden. De Johanna Margareta spoedde zich naar het betreffende schip en zette twee opstappers over met zuurstof en een AED. Ook werd contact gelegd met de meldkamer om de ambulance, die toevallig al op de haven aanwezig was, naar de juiste plek te dirigeren om de patiënt over te nemen zodra de kotter was afgemeerd. Van de toegediende zuurstof leek de patiënt enigszins op te knappen, maar de ambulancedienst besloot de man toch mee te nemen naar het ziekenhuis. Hij had waarschijnlijk een hartritmestoornis.

Ook reddingboot Joke Dijkstra kwam in actie, vrijwel tegelijkertijd. Aan boord van een ander schip was ook iemand onwel geworden en in afwachting van een tweede ambulance werd eerste hulp verleend. Hier leek sprake te zijn van zeeziekte. De man hoefde niet naar het ziekenhuis, zo werd geoordeeld.

Kotter over de drempel

Nadat de Johanna Margareta aan het eind van de dag weer terug op station was gekomen, kwam er een verzoek om telefonisch contact binnen van de kustwacht. De kotter ZK 20 uit Zoutkamp stond droog op het wad en gezien de voorspelde waterstand in een lastige positie. De schipper vreesde niet op eigen kracht los te kunnen komen. Om 23.00 uur, ruim voor hoogwater, zette de Johanna Margareta twee opstappers over. Vervolgens werd de diepste route gezocht om de kotter naartoe te slepen. Er was echter ook een drempeltje, waar de Zoutkamper overheen moest, en de 2x 300 pk van de Johanna Margareta waren onvoldoende om de kotter vlot te trekken.

Besloten werd om de Joke Dijkstra uit Den Helder te vragen om assistentie. De Johanna Margareta voer de sleeplijn over en de 2x 1000 pk van de Joke Dijkstra waren wel voldoende om de kotter over de drempel te trekken. De viskotter ZK 20 kon zijn weg weer vervolgen en 01.30 uur ’s nachts lagen de beide reddingvaartuigen weer afgetankt op station, klaar voor de volgende inzet.

nieuwsbericht

  • Hits: 3087

Mooie donatie vanuit vlootschouw

  • Fotogallery:
  • 28-08-2017

Tijdens de vlootschouw van de Wieringer vissers mag het publiek gratis meevaren met de deelnemende kotters. Aan boord wordt echter wel gecollecteerd voor de KNRM. Zo gaat het al sinds jaar en dag.

Voorafgaand aan de vlootschouw werd de opbrengst van de collecte van vorig jaar overhandigd bij wijze van symbolische cheque. Het bedrag van 2.887 euro was uiteraard zeer welkom. Schipper Sander Boersen nam de cheque dankbaar in ontvangst bij de KNRM-kraam op de kade.

nieuwsbericht

  • Hits: 3005

Jacht vast voor de brug

  • Fotogallery:
  • 17-08-2017

Het KNRM-station Den Oever werd vrijdagavond 17 augustus rond 22.00 uur gebeld vanaf een zeiljacht. Kort voordat het vaartuig, Into The Blue genaamd, vanaf de Waddenzee de brug zou passeren om naar het IJsselmeer te worden geschut, viel de motor uit.

De schipper van het ruim elf meter lange zeiljacht besloot de sluis op zeil te benaderen, maar daarvoor stond er te veel wind. Hij miste een onverlichte boei en net buiten het vaarwater werd de boot op het droge geblazen.

De KNRM begaf zich met reddingboot Johanna Margareta naar het jacht, dat twee personen en twee honden aan boord had. Voorzichtig werd de Into The Blue losgetrokken en door de sluis geholpen, om bij de Marina Den Oever te worden aangelegd.

Vermoedelijk waren algen in de brandstof de oorzaak van het mankement; daardoor zouden de brandstoffilters verstopt zijn geraakt. Het aantal acties van de KNRM Den Oever is nu 23.

nieuwsbericht

  • Hits: 2481

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.