Skip to main content

Groei Zeeuwse reddingen en donateurs

Datum: dinsdag 17 januari 2017 | Sectie: Breskens

In 2016 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.349 keer uitgevaren en werden 3.974 mensen gered of geholpen. De vrijwilligers werden in 2016 gesteund door een recordaantal donateurs. Er werden 9.500 nieuwe “Redders aan de wal” ingeschreven in het afgelopen jaar. De KNRM is ongesubsidieerd en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen.

Het aantal reddingen en hulpverleningen door de KNRM is licht gestegen. Op het water waren de redders vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, door navigatiefouten en motorproblemen. Opvallend gestegen is de hulp op het strand, waar voertuigen van de KNRM de ambulancediensten helpen om slachtoffer en hulpverleners te vervoeren.

Zeeland
Voor de Zeeuwse reddingstations was 2016 een ‘gemiddeld’ reddingsjaar. In totaal zijn de 6 reddingstations 263 maal uitgerukt t.o.v. 247 maal in 2015. Verschillen waren er wel. Neeltje Jans had minder acties, maar Cadzand, Hansweert en Veere hadden het beduidend drukker dan het jaar ervoor. Hansweert had met 26 acties hun drukste jaar sinds hun oprichting in 2009. Ondanks dat het voor Neeltje Jans relatief ‘rustig’ was, blijft het reddingstation met 65 reddingacties het drukste van Zeeland.

Bijzondere reddingacties
Tussen 263 reddingacties zitten natuurlijk veel bijzondere verhalen. Hieronder een greep uit de Zeeuwse acties van 2016:

14 januari - reddingstation Breskens: Vier ‘sportvissers’ in een vliegende stor
14 mei – reddingstation Breskens: Zeeman onwel op chemicaliëntanker
27 juni – reddingstations Breskens & Westkapelle: Tweemaster gestrand bij Dishoek
27 juli – reddingstation Westkapelle: Redding tijdens Rescue Vlissingen
3 augustus – reddingstations Neeltje Jans & Westkapelle: KNRM redt collega redders Reddingsbrigade
7 augustus – reddingstation Veere: Scouts van Veerse Meer geplukt
30 augustus – reddingstations Breskens & Westkapelle: Belgisch zeiljacht zinkende op Noordzee
5 oktober – reddingstations Hansweert & Neeltje Jans: Urenlange zoekactie naar vermiste kitesurfer

Meer donateurs dan ooit
Waar ook groei in zit, is het aantal donateurs dat de KNRM steunt. 93.813 ‘Redders aan de wal’ – een recordaantal donateurs - zijn een onmisbare schakel in het voorbestaan van de organisatie, die geen subsidie ontvangt voor het reddingwerk. Deze zelfstandige positie van de KNRM is een belangrijk factor in het succes. Uit onderzoek in 2016 is ook gebleken dat de KNRM tot de meest gewaardeerde en vertrouwde goede doelen behoort. De KNRM is geliefd bij de toegewijde vrijwilligers en de donateurs, die de Redding Maatschappij vaak al generaties lang trouw steunen. Niet alleen voor de reddingbootbemanningen is de KNRM een deel van hun leven, maar ook bij donateurs betekent het donateurschap meer dan alleen een financiële ondersteuning!

Griekse redders opgeleid
De KNRM was dit jaar ook buiten de landsgrenzen actief. Met een internationale hulpactie zorgde de KNRM ervoor dat in een paar maanden tijd een compleet reddingstation op het Griekse eiland Chios kon worden ingericht voor het Hellenic Rescue Team, dat met vrijwilligers hulp verleent aan vluchtelingen in nood op zee. Namens de KNRM gingen de Zeeuwse redders Jaap van der Laan en Kees den Hollander naar Griekenland om te helpen bij de oprichting van het station en het trainen van de Griekse vrijwilligers. De actie werd mogelijk gemaakt door een aparte inzamelingsacties. Het reddingstation werd gebouwd op de fundamenten van de KNRM: door vrijwilligers, dankzij donateurs en geheel belangeloos.

Kijk voor meer info en downloads op https://pers.knrm.nl/

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.