Skip to main content

Belgisch jacht zinkende op Noordzee

Datum: dinsdag 30 augustus 2016 | Sectie: Breskens

De reddingboten van Westkapelle en Breskens zijn dinsdagochtend vroeg uitgerukt voor een zeiljacht dat water maakte. Door een pomp over te zetten kon het zeiljacht behouden blijven en naar Breskens gebracht worden.

Twee Belgische zeilers zijn met hun jacht onderweg van IJmuiden naar de thuishaven Nieuwpoort. Ineens merken ze op dat ze water maken en valt alle stroomvoorziening weg, omdat de accu’s ook al onder water staan.

Gelukkig hebben de nog telefoon bereik en kunnen ze via de KNRM Helpt App alarm slaan. Tevens schieten ze enkele noodvuurpijlen af om omringende scheepvaart te alarmeren.

De Nederlandse Kustwacht alarmeert direct reddingboot Zeemanshoop uit Breskens en reddingboot Uly uit Westkapelle. Deze gaan met de grootste spoed ter plaatse naar het jacht wat zo’n 14 km uit de kust van Westkapelle ligt.

Vissersschepen die in de buurt zijn gaan ook naar het jacht toe. De YE 138 is als eerste ter plaatse en kan melden dat de twee personen aan boord het goed maken.

Kort hierna komt reddingboot Uly ter plaatse. Zij zetten direct een pomp over op het jacht, wat op dat moment al aardig vol staat.

Reddingboot Zeemanshoop is vijf minuten later ter plaatse. Omdat de pomp van de Uly het binnenstromende water goed kan wegkrijgen, is extra pompcapaciteit van de Zeemanshoop niet nodig. Gevraagd wordt om wel stand-by te blijven.

Wanneer de situatie een half uurtje later onder controle is, wordt besloten om het jacht naar Breskens te slepen. De Zeemanshoop blijft nog even stand-by, maar gaat even later retour station om alvast de kraan van de jachtwerf in gereedheid te laten brengen.

Na een sleep van twee uur arriveert reddingboot Uly met het jacht in Breskens, waar het gelijk uit het water gehaald wordt.

De twee Belgische zeilers zijn geschrokken, maar maken het goed. Ze zijn ook zeer tevreden over de snelle werking van de KNRM Helpt App en trots donateur van de KNRM.

Tijdstip alarm: 5:16 uur
Wind: Zuid 2 Bft.
Zicht: Goed (donker)

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.