Skip to main content

Scheveningse redders surfdrama internationaal geprezen

Datum: dinsdag 14 september 2021 | Sectie: Nieuws

Ontzettend trots zijn we op de vrijwillige redders van KNRM Scheveningen. Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de International Maritime Rescue Federation (IMRF) ontving het reddingstation de tweede prijs (Runner Up Award), een internationale erkenning voor reddingwerk. De award kregen de Scheveningse KNRM’ers voor het zoek- en reddingwerk dat zij tijdens het surfdrama op 11 mei 2020 en de dagen daarna hebben uitgevoerd.

Op 11 mei 2020 werd Nederland opgeschrikt door wat in de media ‘het Scheveningse surfdrama’ is gaan heten. Onder zware weersomstandigheden vonden vijf goed getrainde (branding) zwemmers en – surfers de dood toen zij werden verrast door uitzonderlijke natuurverschijnselen voor de Scheveningse kust, namelijk een hoge zee en een opgehoopt pak schuim (algen) in de branding. Naar schatting was de schuimlaag drie à vier meter dik. De noordelijke wind en de hoge branding maakten het onmogelijk om bij het verstikkende pak schuim uit de buurt te blijven. Eén zwemmer kon ternauwernood worden gered. De zoekactie naar de laatste vermiste heeft zes dagen geduurd. Lees het indrukwekkende verhaal hoe de vrijwillige redders van KNRM Scheveningen het surfdrama hebben beleefd.

De internationale IMRF-award erkent en bedankt individuen en teams voor moedige reddingsmissies, technische innovaties, ontwikkelingsinitiatieven of andere bijzondere diensten op het gebied van Search and Rescue (SAR) op en rond het water.

De winnaar in de categorie is Coastguard Nelson, die werd genomineerd voor een reddingsmissie die plaatsvond in het Cook Strait Channel, Nieuw-Zeeland. Het team reageerde op een noodoproep van een 12-tons zeiljacht dat zijn stuurinrichting en automatische piloot had verloren tijdens het zeilen in verraderlijke omstandigheden.

Theresa Crossley, directeur van de IMRF: “We send our heartfelt congratulations to all of our winners and runners up.  This years’ awards were extremely close with strong candidates in all the categories, demonstrating that despite the global pandemic and lockdowns around the world, search and rescue professionals and volunteers are never truly ‘off-duty’. Their skills, expertise, determination, commitment and resilience continue to save lives every day, all around the world.”

De juryleden van de IMRF Awards 2021 waren Michael Vlasto, de voormalige IMRF-voorzitter en voorzitter van het jurypanel, Jared Blows, MRCC-chef, MRCC Kaapstad, Zuid-Afrika, Nigel Clifford, adjunct-directeur Safety and Response Systems, Maritime New Zealand en Julie -Anne Wood, adjunct-directeur, beleid, normen en internationaal, UK Maritime & Coastguard Agency.

Publieksprijs
Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Op de Facebook-pagina van de IMRF worden de genomineerden, waaronder KNRM Scheveningen, geplaatst. De nominatie die op vrijdag 8 oktober om 23:59 uur het meest is ‘geliked’ en ‘gedeeld’ is, ontvangt op donderdag 14 oktober de IMRF-publieksprijs tijdens de online regionale Europese bijeenkomst van de IMRF.  

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.