Herdenking Dakota-ramp 25 jaar geleden

Herdenking Dakota-ramp 25 jaar geleden

25 september 2021
Haarlem

In de binnentuin van het Provinciehuis Noord-Holland worden zaterdag 25 september de 32 slachtoffers herdacht van de vliegramp in de Waddenzee. KNRM Texel, KNRM Den Helder, KNRM Harlingen, KNRM Vlieland en KNRM Terschelling werden in 1996 met meer dan 50 vrijwillige redders ingezet. Kort na het neerstorten van het vliegtuig zochten zij samen met tientallen andere hulpverleners naar slachtoffers en hielpen de stoffelijke overschotten te bergen. 

Op woensdag 25 september 1996 stortte de Douglas DC-3 PH-DDA van de Dutch Dakota Association (DDA) neer in de Waddenzee. Tijdens de terugvlucht van Vliegveld Texel naar Schiphol, viel boven de Waddenzee de linker motor uit. Rond 16.45 uur stortte het toestel neer op de zandplaat Lutjeswaard ten noorden van Den Oever, op 18 kilometer van Den Helder. Alle 32 inzittenden kwamen om het leven.  

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Voormalig KNRM-directeur S.E. (Sib) Wiebenga schreef destijds: “De Dakota kwam terecht op het water met een zodanige klap, dat de inzittenden geen kans hadden. Voor die kans varen wij altijd uit. Als, zoals nu het geval was, blijkt dat er geen overlevenden zijn, dan redden, bergen, sjorren, trekken we, doen al het mogelijke en ook het onmogelijke om het leed voor de nabestaanden zoveel mogelijk te verzachten”. 

Diepe indruk
De ramp heeft op iedereen een diepe indruk achtergelaten. Veel bemanningsleden hadden in het reddingswerk al vaker met tragische ongelukken te maken gehad, maar deze ramp was van zo’n omvang, dat alle eerdere incidenten in het niet vielen.  Sinds deze ramp heeft de KNRM structureel trauma-opvang en -nazorg geregeld voor haar mensen.

Voor de herdenking heeft de Provincie Noord-Holland alle (oud) KNRM’ers uitgenodigd die destijds bij het zoeken en bergen van de slachtoffers betrokken waren. Ook Jacob Tas, directeur van de KNRM, is aanwezig, evenals burgemeester en voorzitter van de plaatselijke commissie van KNRM Texel Michiel Uitdehaag. Op alle gebouwen van de provincie Noord-Holland hangt de vlag zaterdag halfstok. De herdenking, die in besloten kring plaatsvindt, is vanaf 13:30 uur live te volgen via Herdenking vliegramp Waddenzee op NH Media en op Provincie Noord-Holland. Op Texel wordt ook in kleine kring en besloten herdacht.

Afgelopen vrijdag werd Sidny van Zon, schipper van KNRM Texel De Koog geïnterviewd over de ramp op Radio Noord-Holland. Luister hier naar zijn verhaal. (Start na ongeveer 10 minuten)

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij