Operatie Ommelebommelestone

Operatie Ommelebommelestone

2 april 2022

Jarenlang was het weekje Schotland de mijlpaal in het leven van iedere aankomende KNRM-er. Na Schotland werd je officieel opstapper. Sinds het opleidingsinstituut in Stonehaven helaas is opgeheven is dit weekje opleiding met hindernissen komen te vervallen. KNRM-station Urk heeft hier wat op verzonnen door een eigen Ommelebommelestone in het leven te roepen.

Vrijdagmiddag vijf uur was het zover voor de pilot, de drie vrijwilligers Jan Jurie Brands, Bas van Bezooijen en Geert Oost werden gealarmeerd voor hun ultieme test. Binnen een half uur moesten ze terugkomen met een complete uitrusting voor een nachtje overleven in de natuur. Na een route door heel Urk met verschillende EHBO opdrachten waarbij ook navigatie, communicatie en knoopvaardigheden moesten worden laten zien, vertrok het drietal het IJsselmeer op voor nog een aantal opdrachten op het water.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De route eindigde uiteindelijk op het Kattendiep nabij de IJsselmond waar na een lange voettocht-met-brancard de overnachtingplaats op Keteleiland werd bereikt. Na een korte rustpauze werden de drie mannen gewekt voor een opdracht waarbij de snelle RIB. Vanuit dood schip moest worden opgestart en een waypoint gevonden worden met een daarbij behorend codenummer. Daarna konden de slaapzakken worden opgezocht in een opgeblazen reddingsvlot op het droge. ’s Morgens vroeg werd na de koffie een laatste opdracht uitgevoerd waarna het bivak werd opgebroken en de terugreis naar het boothuis aanvaard via de IJssel, Ketelmeer en IJsselmeer.

Na het opbergen van alle spullen was er door een tweetal vrijwilligers een heerlijk ontbijt gemaakt waar de vermoeide mannen onder applaus werden verwelkomd, een zware maar leerzame ervaring rijker.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij