KNRM Oudeschild-Texel helpt Ecomare met gewonde zeehond

KNRM Oudeschild-Texel helpt Ecomare met gewonde zeehond

23 juli 2022
Texel Oudeschild

Zaterdag 23 juli gaat om 12.13 het alarm af voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito voor een dier in problemen.

De schipper heeft een telefonische hulpvraag gekregen om zeehondencentrum Ecomare te helpen met een gewonde zeehond op de Razende Bol, een grote zandplaat tussen Den Helder en Texel. Strandvonder Hans Eelman heeft het dier rond zijn boot zien zwemmen en heeft hierop hulp gezocht.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

In de haven van Oudeschild gaan de medewerkers mee aan boord van de reddingboot. Bij aankomst op de Razende Bol is de zeehond inmiddels het strand op gegaan. Met een net wordt de zeehond gevangen, net voordat deze weer in het water wil wegzwemmen.

Met vereende krachten wordt de zeehond in bedwang gehouden zodat de medewerkers van Ecomare het dier kunnen onderzoeken. In eerste instantie leek het op een verwonding in zijn nek, maar die blijkt afkomstig te zijn van een eerdere verstrikking in een net. Na een kort onderzoek blijkt het dier vishaken in zijn lijf te hebben, een zogeheten paternoster, gebruikt bij onder andere makreelvissen. Dit is een lange vislijn met 5 á 6 grote haken. Deze hebben zich vastgezet in het vel van de zeehond en in zijn flippers.

De haken met vislijn worden zorgvuldig verwijderd en het dier kan weer het ruime sop kiezen. Een snelle actie door de goede samenwerking van strandvonder Hans Eelman, zeehondencentrum Ecomare en met ondersteuning van de KNRM. De Cornelis Dito keert weer terug naar het boothuis, klaar voor de volgende inzet in deze drukke zomer.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij