Historische Reddingbootdag & KNRM Zuiderzeerace: The day after!

Historische Reddingbootdag & KNRM Zuiderzeerace: The day after!

20 juni 2022
Lelystad

Zondag 19 juni. Vaderdag! Ondanks dat gaat bij heel veel vrijwilligers en deelnemers al vroeg de wekker. Een van de eerste dingen die de meesten deden: het weerbericht checken. Houden we het droog? Hoe is de wind? Zonnig of niet?

Uiteindelijk kan je maar een ding doen: afwachten… En het was de moeite waard. Wat een heerlijke dag. Het begon wat fris en bewolkt, maar tegen de middag mochten we een zonnetje verwelkomen en ook de drukte begon toen goed op gang te komen. De mensen voor de KNRM Zuiderzeerace zijn rond 9 uur richting Marken vertrokken met de Odin. De rest bleef achter om de Nationale Historische Reddingbootdag (NHRD) te “bemannen” en op te bouwen. Ons stukje haven stond binnen de kortste keren vol met de informatiestand en merchandise kar, het wippertoestel werd via het havenbootje aan de Stedemaeght vastgemaakt, de kop van de pier werd gereed gemaakt voor de rondvaarten, de oude ambachten, reddingmuseum en vaargroep Lelystad werden verwelkomd en voorzien van plek bij de marktkramen. Dit terwijl de bemanning van de reddingboten van een heerlijk ontbijt konden genieten op de Stedemaeght. 

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Zo rond tien uur gingen we officieel van start, alsook de Oldtimerdag rondom ons heen. Onder begeleiding van twee geweldige “havenmeesters” werden de historische reddingboten continu ingezet om met bezoekers te gaan varen. Zelfs een privétocht voor moeder en dochter op de President Steyn werd geregeld toen ze hoorden van het recente overlijden van de vader. (Deze kan, net als de Casparis, maximaal vier personen meenemen, daar waar de overige er twaalf tegelijk mee konden)

De volgende reddingboten willen we bedanken voor hun aanwezigheid en gastvrijheid naar de bezoekers. Zien we jullie volgend jaar weer?

 • De Casparis
 • Carlot
 • Johanna Louisa
 • Prins Hendrik
 • Dorus Rijkers
 • Zeemanspot
 • Pres. Steyn
 • Knokkels
 • Brandaris
 • Gebr. Luden
 • Kurt Carlsen (op de wal)

Zodra het zonnetje een beetje doorkwam werd ook het wippertoestel erg aantrekkelijk voor de kinderen; de een na de ander durfden de oversteek van de wal naar het havenbootje te maken, om vervolgens via de Stedemaeght (soms iets natter) de wal weer op te stappen. De vrijwilligers vanuit KNRM Westkapelle worden ook bedankt voor het helpen en organiseren dat de wipper weer op de NHRD was. 

Op deze mooie dag kregen we ook hoog bezoek! Oud burgemeester van Lelystad, mevrouw Adema is inmiddels Commisaris van de Koning van Brabant. Daarom heeft ze helaas Lelystad en het voorzitterschap van het KNRM-reddingstation moeten verlaten. We hadden al officieel afscheid genomen echter had ze nog een kadootje tegoed van ons als NHRD.

Dat de weergoden ons redelijk gezind waren was heel fijn. Desondanks stond er een pittig windje, en daardoor lastige golfslag voor de roeiers. Het was een pittige eerste officiële KNRM Zuiderzeerace! De vier sloepen vertrokken door omstandigheden een half uur later dan gepland. Gestart werd met 5 minuten ertussen. Onderweg vanaf de volgboten zagen we af en toe verbeten, maar ook veel lachende gezichten. Wat een helden. De als eerste vertrokken Kromhout werd vlak na het verlaten van de Gouwzee ingehaald door de als tweede gestarte L.A. Buma, deels met bemanning van “Heren Murk”. Maaike mocht als derde starten met “t juiste tuig” aan boord. Zij werden ingehaald door de als laatste gestarte Easedale, van team Sloepweesje. Onderweg leek het erop dat zij ook ’t Kromhout nog voorbij zouden gaan, maar dat is uiteindelijk helaas niet gelukt. Een en ander werd onderweg vastgelegd en gedeeld met Dick van sloepvolgen.nl op vaste wal. Hij kon dit vervolgens op een scherm in de haven laten zien aan de bezoekers! Helaas deed een van de trackers het uiteindelijk niet, gelukkig met de drie anderen was het nog goed te volgen. Een en ander aan korte filmpjes is terug te zien op de facebookpagina van de NHRD. Ook hebben wij een eigen twitter account: @NHRD_Lelystad.  Om 16.19 kwam de eerste sloep binnen, de L.A. Buma, na precies 4 uur en 4 minuten. Al snel gevolgd door ’t Kromhout (4 uur 13 minuten) en een paar minuten daarna Easedale. (4 uur 5 minuten) Maaike had het zwaarder, na 4 uur 28 minuten roeien kwamen ze 20 minuten na de L.A. Buma ook binnen. Maar, uiteindelijk kan er maar 1 winnen, en dat is team Sloepweesje in de Easedale geworden. GEFELICITEERD! Alle teams bedankt voor jullie deelname, inzet en feedback. We willen volgend jaar zeker een herhaling van deze race, liefst met nog wat meer sloepen. (En misschien iets minder zijwind?) Onze dank gaat verder uit naar de volgende bedrijven die ons financieel of materieel ondersteund hebben. Zonder hen ook geen NHRD!

Naast deze bedrijven spreken wij ook onze dank uit naar de sponsoren die via onze site https://lelystad.samenvoorknrm.nl/project/nhrd een donatie hebben gedaan. Namens de organisatie van de 5e Nationale Historische Reddingbootdag en de 1e KNRM Zuiderzee-roeirace, BEDANKT ook aan de vrijwilligers van ons eigen reddingstation, die ook hun Vaderdag op dit evenement hebben doorgebracht, soms zelfs met zoon of dochter.

TOT VOLGEND JAAR!  

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij