5e Nationale Historische Reddingbootdag 19 juni

5e Nationale Historische Reddingbootdag 19 juni

15 juni 2022
Lelystad

Nog een paar nachtjes slapen en dan mogen we weer los! Eindelijk tijd voor de lustrum editie van de Nationale Historische Reddingbootdag (NHRD).

Voor de vijfde keer organiseert KNRM Lelystad de NHRD in de Bataviahaven. De volgende historische reddingboten zijn onderweg naar Lelystad:

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

-       De Casparis
-       Carlot
-       Johanna Louisa
-       Prins Hendrik
-       Dorus Rijkers
-       Zeemanspot
-       President Steyn
-       Knokkels
-       Brandaris
-       Gebroeders Luden
-       Kurt Carlsen

Op zondag 19 juni kan iedere bezoeker voor een kleine vergoeding (€5,- / €3,- kids) meevaren op deze historische boten. Alleen de Kurt Carlsen zal op de wal liggen, inclusief de Zee-egel en de Van Leer bootwagen.

Een lustrum kan niet gevierd worden zonder iets speciaals, daarom is er ook de allereerste Zuiderzee-roeirace! Nadat vorig jaar alleen de L.A. Buma van Marken naar Lelystad is geroeid, krijgen ze dit jaar concurrentie. Drie andere roeiboten met een HT-nummer zullen de strijd aangaan met de L.A. Buma. Dit zal deels te volgen zijn op een groot scherm in de haven, waar zo veel mogelijk beelden net niet live op te volgen zijn. De sloepen zijn wel live te volgen via een tracker van sloepvolgen.nl Om 11.49 uur zal de Kromhout starten, gevolgd door de L.A. Buma om 11.56 uur. Sloepweesje zal als derde vertrekken om 12.10 uur, met gelijk erachteraan om 12.11 uur Maaike. Zij zullen een tweetal boeien onderweg moeten ronden, en de verwachting is dat ze alle vier rond 15.30 uur de haveningang van Bataviahaven zullen invaren. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de weersverwachtingen. Het moet wel veilig blijven voor de deelnemers. Naast de historische reddingboten in de haven en de Zuiderzeerace worden we op de wal bijgestaan door twee heren van KNRM Westkapelle, met het wippertoestel. Bij lekker weer kunnen de kinderen weer ervaren hoe je vroeger van een schip gehaald werd. Ook zullen er vijf stands zijn met oude ambachten, is het reddingmuseum weer aanwezig en vaargroep Lelystad laat ook zien hoe leuk het is met miniatuurbootjes in de weer te zijn. 
En dit allemaal alleen op ons deel van de haven; want in de rest van de haven en het gebied eromheen zijn vele oldtimers te bezichtigen van de Nationale Oldtimerdag. 

Ook dit jaar zijn wij alle sponsoren in geld of natura weer erg dankbaar. Zonder hen geen inkomsten om dit evenement te organiseren. Ook hopen wij weer op vele bezoekers die mee zullen varen op deze prachtige historische reddingboten. Wat hebben wij het makkelijk met onze Bert en Anneke Knape, 34 knopen waterjet aangedreven reddingboot!  Onze dank gaat uit naar de volgende bedrijven:

-       Albert Heijn Voorhof
-       Bataviahaven
-       BSC
-       Buisman Makelaars
-       Bumicom
-       de Brass
-       Diesel Buchli
-       Dutch Campers
-       Enodes
-       Ivio
-       Keyser & Mackay
-       License Partners
-       Noteboom Fashion for women
-       Skydrone Sloten
-       Sloepvolgen
-       Stedemaeght
-       Team Heiner
-       van de Burgwal
-       Van Scherpenzeel Olie
-       Werkcon

Naast deze bedrijven spreken wij ook onze dank uit naar de sponsoren die via onze site https://lelystad.samenvoorknrm.nl/project/nhrd een donatie hebben gedaan.
Overigens is doneren nog steeds mogelijk. Wij hebben geen winstoogmerk met dit evenement. Indien er sponsorgeld overblijft zal dit naar het organiseren van de volgende, wellicht nog grotere editie van 2023 gaan.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij