Skip to main content

Stavorense houten Jol in problemen bij Kornwerderzand

Datum: dinsdag 18 oktober 2016 | Sectie: Hindeloopen

Op dinsdagochtend om 9.43 uur gaat de pieper van de vrijwilligers van KNRM station Hindeloopen. De melding geeft aan dat het gaat om een “vaartuig aan de grond”. Na contact met de kustwacht wordt duidelijk dat het schip zich bij Kornwerderzand bevind en dat hij op de stenen dreigt te lopen.

Haast is geboden en met reddingboot Alida wordt koers gezet richting de opgegeven locatie. Het is bedrijvig op het IJsselmeer, zowel met bootjes als met netten, aangezien de strontrace in volle gang is. Tijdens het varen meld het boothuis zich via de marifoon, de twee opvarenden staan veilig op de kant maar het schip beukt bij elke golf opnieuw tegen de stenen en nogmaals wordt aangegeven dat snelle hulp welkom is.

Aangekomen bij de sluizen van Kornwerderzand wordt de kust afgespeurd en wordt al snel het betreffende schip in problemen gezien. Het gaat om een deelnemer van de strontrace, een Staverse houten jol, en de opvarenden proberen zo goed als kwaad als het kan het schip van de stenen weg te houden.

Gelukkig maakt het schip nog geen water. Een van de opstappers van de KNRM wordt zo dicht mogelijk bij de jol gebracht en springt over boord om de sleeplijn over te brengen. Hij voegt zich daarna bij de twee opvarenden van de jol om te controleren hoe de situatie aan boord is.

Met enige spoed wordt de jol op sleep genomen, weg van de stenen. Behalve een kapot roer blijft de schade gelukkig beperkt. De jol wordt samen met de opvarenden en de visvangst op sleep genomen naar Makkum en daar veilig afgeleverd in de haven.

Hindeloopen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.