KNRM Hindeloopen in actie voor 3 kitesurfers in noodweer

30 mei 2016
hindeloopen

Ondanks de slechte weersvoorspellingen kwamen drie kiters maandagavond in de problemen voor de Friese kust. Toen de KNRM-bemanningsleden na alarmering bij het boothuis aankwamen zagen zij één kitesurfer op ongeveer 1 mijl uit de kust liggen.

Vanwege de slechte weersomstandigheden kon alleen met de grote reddingboot Alida uitgevaren worden. Enkele minuten na het uitvaren kon de surfer aanboord worden genomen. Bij het uitvragen wist de kitesurfer te vertellen dat hij met nog twee surfers vanaf het strand van Workum was vertrokken, ook deze twee surfers zouden nog in het water liggen.

De Kustwacht is hiervan op de hoogte gebracht en heeft hierop de stations van Lemmer, Enkhuizen, Den Oever en Urk gealarmeerd. Een SAR-helikopter werd ook gealarmeerd, maar deze kon door de weersomstandigheden niet opstijgen. Ondertussen heeft de Alida haar zoekslagen voortgezet en daarbij vrij snel een tweede surfer aangetroffen. Beide kitesurfers verkeerden in goede conditie en zijn bij het boothuis afgezet.

Na nog een kwartier zoeken werd ook de derde kitesurfer in goede gezondheid gevonden, waarop het Kustwachtcentrum de andere eenheden kon bedanken.

Aangekomen in het boothuis, konden de kitesurfers even op adem komen, waarna zij nog even werden toegesproken over de ondoordachte actie om tijdens code geel het IJsselmeer op te gaan.