Skip to main content

Druk jaar voor vrijwilligers KNRM Hansweert

Datum: maandag 05 februari 2018 | Sectie: Hansweert

In 2017 zijn de vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert 31 maal ingezet voor een reddingsactie of hulpverlening. Een toename ten opzichte van 2016 toen 26 maal werd uitgevaren. Daarmee was 2017 het drukste jaar sinds de oprichting van het reddingstation in 2009. Landelijk gezien zijn de ruim 1.400 vrijwilligers ruim 2.100 keer uitgevaren en werden ruim 3.500 mensen gered of geholpen.

Evenals voorgaande jaren waren de 19 vrijwilligers van KNRM Hansweert vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, onder andere door navigatiefouten en technische mankementen. Ook duikers, zwemmers en surfers hadden hulp van de KNRM nodig.

Bijzondere reddingsacties
Op zondagavond 16 juli namen de redders deel aan een grote zoekactie naar een vermiste zwemmer nabij Wemeldinge. Deze zoekactie werd opgestart nadat twee mannen waren gaan zwemmen en één van hen niet terugkeerde. Na 1,5 uur zoeken werd de zwemmer door een SAR-helikopter gevonden en door de KNRM aan wal gebracht waar direct werd gestart met reanimatie. Hulp bleek helaas tevergeefs.

Dinsdagavond 31 oktober ontving de Kustwacht de verontrustende melding dat een zeiljacht vermist werd op de Oosterschelde. Een opa en zijn kleinzoon waren ’s middags vertrokken voor een zeiltocht maar keerden niet terug. In samenwerking met verkeerspost Wemeldinge kon het zeiljacht snel worden gelokaliseerd. De opvarenden bleken gedesoriënteerd. De opvarenden waren erg blij met de snelle hulp van de KNRM. Twee KNRM vrijwilligers hebben het zeiljacht naar Wemeldinge gevaren.

Revisie reddingboot
Reddingboot Jan van Engelenburg is in 2017 gereviseerd. De reddingboot kreeg twee andere motoren, andere stoelen, nieuwe navigatieapparatuur en een draadloos intercomsysteem. Dankzij de revisie wordt de levensduur van de reddingboot, die gebouwd is in 1990, met 5 jaar verlengd.

Tijdens de revisie van de Jan van Engelenburg is een andere reddingboot: de Dorus Rijkers ingezet in Hansweert. Hiermee is 14 maal uitgevaren.

Donateurs
De KNRM ontvangt geen overheidssubsidie voor het reddingwerk, maar wordt gesteund door donateurs, giften, nalatenschappen en het bedrijfsleven. Deze zogenaamde ‘Redders aan de wal’ vormen een onmisbare schakel in het voortbestaan van de organisatie. Donateurs mogen tijdens reddingbootdag, zaterdag 28 april 2018, meevaren met de reddingboot.

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.