4 zeilers gered na kapseizen jacht op Noordzee

20 maart 2022
Terschelling & Vlieland

Op de vroege zondagochtend om 05:16 uur werden KNRM Vlieland en Terschelling Paal 8 samen met de Kustwacht-helikopter door de Nederlandse Kustwacht gealarmeerd. Het ging om een Duits zeiljacht met vier bemanningsleden dat tussen Vlieland en Terschelling ernstig in de problemen was geraakt.

Het jacht, dat van Duitsland op weg was naar de Waddenzee, liep op de Noordwestgronden tussen de eilanden aan de grond. Daardoor brak de kiel door de romp heen en maakte het schip snel water. De vier ervaren zeilers zijn meteen in hun reddingsvlot gestapt en sloegen via hun mobiele telefoon alarm. Ook activeerden ze het noodradiobaken (EPIRB, Emergency Position Indicating Radio Beacon) van hun zeiljacht en namen het baken mee het vlot in.

Opgelucht
De reddingboten ‘Frans Hogewind’ van Terschelling Paal 8 en ‘Graaf van Bylandt’ van Vlieland zijn na de alarmering op weg gegaan naar het gebied waar het signaal van de EPIRB vandaan kwam. Al snel werd het signaal dat de redders via de radiorichtingzoeker (een peilapparaat) ontvingen steeds sterker. En binnen een half uur na de Kustwachtmelding zag de bemanning van de 'Frans Hogewind' in het schijnsel van de maan het vlot in de golven dobberen. Toen ze langszij voeren troffen ze de vier bemanningsleden van het zeiljacht aan. Zeeziek door het gedobber en verkleumd doordat ze bij het in het vlot klimmen nat waren geworden. Maar vooral opgelucht, omdat ze werden gered. De redders brachten de mannen snel aan boord van de reddingboot. Met isolatiedekens is gezorgd dat ze niet verder afkoelden. Een bergingsbedrijf heeft het zeiljacht en vlot opgepikt.

Onderkoeling
Om 06:16 uur stond de 'Frans Hogewind' weer op het strand bij Paal 8 en bracht het kusthulpverleningsvoertuig de drenkelingen naar het boothuis. Daar stonden de ambulance en politie al klaar. Alle vier hadden ze onderkoelingsverschijnselen. Maar met wat medische bijstand, warme douches, thee en droge kleding kwamen ze langzaam weer op verhaal. Gemeente Terschelling regelde vervolgens vervoer naar een hotel en passende kleding. En vandaar zijn de zeilers dezelfde dag nog met de veerboot naar de vaste wal gegaan, waar familie ze opwachtte. Het gehavende zeiljacht is later opgepikt door sleep- en bergingsbedrijf Rederij Noordgat. 

Peter Terpstra, schipper van de 'Frans Hogewind': “Aan de onderkoelingsverschijnselen van de mannen te zien, had het niet veel langer moeten duren. Als deze zeilers geen EPIRB of mobiele telefoon bij zich hadden gehad, dan was het waarschijnlijk heel anders afgelopen.”

 Foto's KNRM Vlieland en Terschelling