gaat hij het redden dat houdt je bezig

Gaat hij het redden? Dat houdt je bezig.

Achteraf, verdrinking, IJmuiden, Noordpier, hond

"Gaat hij het redden? Dat houdt je bezig"

“De tijd weet ik nog precies: 10.02 uur. Mijn pieper ging af. Een alarmering. Bij de Noordpier in IJmuiden was een man zijn hond achterna gesprongen. Hij wilde het beestje redden uit zee, maar kon niet meer aan wal komen. Het was 24 november, het zeewater ijskoud. Hooguit 10 graden. Dat overleef je niet zomaar.

We weten dat met dit soort temperaturen je lichaam razendsnel afkoelt in het water, met grote gevolgen. Eerst ga je klappertanden, dan stopt het trillen en vervolgens raak je bewusteloos. Binnen een half uur kan het gebeurd zijn. Dus als je zo’n melding krijgt, is er geen seconde te verliezen.

Trossen los en volle bak de haven uit. Het Havenkantoor had ons daarvoor toestemming gegeven gezien de situatie. Onderweg neem je alles door en spreek je af wie er eventueel het water in gaat. Overlevingspakken zijn daarbij onmisbaar. Hoe goed je ook kunt zwemmen, van ijskoud water win je niet. Die pakken houden ons droog en warm en zorgen dat we blijven drijven.

Toen we aankwamen, zagen we dat twee surfers te hulp waren geschoten. De man hing met zijn bovenlichaam op een surfplank. Hij was onderkoeld en nauwelijks bij bewustzijn. Een van ons sprong overboord en zwom naar hem toe met een zwemlijn. Via die zwemlijn kregen we hem op de drenkelingenklep aan de achterzijde van de boot en konden we hem aan boord halen. 

Redding, KNRM helden

Hij werd gelijk in de onderkoelingsbrancard gelegd en vervolgens zijn we met een noodgang naar de steiger in Wijk aan Zee gevaren, waar de ambulancedienst hem overnam. Gaat hij het redden? Die vraag houdt je bezig. Een dag later kreeg ik te horen dat het goed zat. Ik heb gelijk de bemanning een appje gestuurd: ‘Gents, hij heeft het gered!’ Mooier kan niet. Dat is waar je het voor doet met elkaar.

Het maakt me ook trots. Afgezien van schippers zoals ikzelf, doen we dit werk met allemaal vrijwilligers. Mensen met een passie voor de boot, de zee, het redden, maar ze doen het er allemaal bij. De een is heftruckchauffeur, de ander directeur van een verffabriek. Ze stellen belangeloos hun eigen leven in de waagschaal. Daar heb ik respect voor.

Voor onze Redders aan de wal heb ik ook veel respect. U bent net zo belangrijk als de redders bij mij aan boord. U redt ook mensenlevens. Door uw giften. Mogen we weer op u rekenen? Ter vervanging hebben we 200 nieuwe overlevingspakken nodig. Het zou fantastisch zijn als u daaraan bijdraagt.

Het overlevingspak: echt onmisbaar!

“Het overlevingspak is echt onmisbaar! Op dit moment hebben we 200 pakken nodig voor onze vrijwillige redders. Helpt u ons mee met deze investering?”

 

 

 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij