Skip to main content

Observeren, anticiperen en samenwerken

KNRM lifeguards over werk en vakantiebaan

Naam: Nathan Bontsema
Leeftijd: 38
Dagelijks leven: ambulancechauffeur
KNRM Lifeguard sinds: 2011

Nathan Bontsema kwam al vroeg in aanraking met de KNRM Lifeguards. Hij studeerde toen fysiotherapie in Groningen, zag een oproep voor het project en gaf zich op. Zodoende stroomde hij in 2011 in.

Eerder deed hij veel aan waterpolo en was hij actief als trainer. Dat, gecombineerd met zijn werk als leraar lichamelijke opvoeding, maakte hem geknipt voor het lifeguardwerk. “Stil zitten is niet aan mij besteed”, verduidelijkt Nathan zijn keuze, “ik heb altijd vakantiewerk gedaan.”

Ambulancewerk

Tijdens zijn studie had Nathan zomers alle tijd en eenmaal werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding en als fysiotherapeut op een mytylschool was hij eveneens in de zomervakantie beschikbaar. Tegenwoordig heeft hij minder tijd. Ten eerste is hij vader geworden, maar bovendien is hij van baan veranderd. Hij is nu chauffeur op een spoedambulance.

“Dat was een langgekoesterde wens”, aldus Nathan, “tijdens het werk als lifeguard op het strand van Ameland kwam ik in aanraking met het ambulancewerk. We hebben met de ambulancebemanningen getraind en ik heb zelfs een dag stage gelopen. Nadien heb ik het rijbewijs C1 behaald en toen er een vacature was hier in Drenthe heb ik – met succes - gesolliciteerd.”

Anticiperen

“Primair draait het om logistiek”, duidt Nathan zijn werk, “zo snel en veilig mogelijk van A naar B, waarbij je rekening moet houden met het welzijn van de patiënt. Anticiperen op het verkeer en zorgen voor de veiligheid op de locatie van bijvoorbeeld een ongeval zijn belangrijke aspecten. Observeren is belangrijk voor de veiligheid, je scant de omgeving en let daarbij ook op de toestand van de patiënt. Op de plaats ongeval assisteer ik bij medische handelingen van de verpleegkundige. Dat anticiperen, observeren en samenwerken zijn overeenkomsten met zowel mijn vorige baan als het lifeguarden. Je staat altijd ‘aan’ op het strand.”

Voorbeeldfunctie

“Als lifeguard ga je veel met mensen om. We doen aan preventie en geven uitleg aan de badgasten over de zee, de stroming en dergelijke. Je moet dus goed kunnen communiceren. Mensen weten jou ook te vinden, omdat je herkenbaar bent. Het betekent dat je een voorbeeldfunctie hebt.”

Gevraagd naar mooie momenten, antwoordt Nathan: “Naast daadwerkelijk zwemmers in nood helpen, zit dat soms in kleine dingen. Er was bijvoorbeeld een oud echtpaar, dat op het strand van Ameland van de zonsondergang wilde genieten. Die mensen heb ik geholpen; je bent gastheer op het strand. Minder mooi is een melding van een vermist kind, maar zodra het weer terecht is, zijn de opluchting en voldoening groot.”

“Het is een unieke ervaring en beleving”, vat Nathan zijn sportieve zomerbaan samen, “je wordt goed opgeleid en werkt intensief samen met een club enthousiaste mensen op wie je kunt vertrouwen.”

Voor mensen die overwegen om KNRM Lifeguard te worden, heeft hij een bondig advies: dóen!

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.