DJ’s Radiozendschip Veronica gered

Nuttige invulling van de zomer

stranding, veronica, radio veronica, scheveningen, knrm

KNRM lifeguards over werk en vakantiebaan

Naam: Marjolijn Schenk
Leeftijd: 21
Dagelijks leven: 3e-jaars student psychologie
KNRM Lifeguard sinds: 2019

Stilzitten in de vakantie vindt Marjolijn Schenk maar niets. “Ik was op zoek naar een actieve bijbaan in de zomer”, vertelt ze. “Met die zoekwoorden zocht ik op Google en toen kwam ik de KNRM Lifeguards tegen. Ik kende ze nog niet, maar besloot me toch op te geven. Gelukkig kon ik al snel naar de selectiedag.”

Hoewel Marjolijn weinig affiniteit had met de zee, heeft ze deze inmiddels ontwikkeld. Bovendien is ze superfit omdat ze wedstrijdzwemt. Na de selectiedag heeft ze de Beach Lifeguard opleiding op Vlieland gevolgd. Dit was een ontzettend leuke en sportieve week. Het was ook leerzaam omdat je in het water oefent met rescueboards en waterscooters, die allemaal nieuw waren voor mij. Ik deed dit samen met een tiental collega's die dezelfde interesse hadden.”

Gevaar aanvoelen

Mijn eerste dag als lifeguard was best wel indrukwekkend”, herinnert Marjolijn zich, “omdat het een groot, druk strand is en je overal op moet letten. Maar daar leer je al snel mee om te gaan; je voelt aan waar het gevaar schuilt, als je het strand scant. Ik let vooral op jonge kinderen. Staan die verdwaasd om zich heen te kijken, dan zijn ze meestal hun ouders kwijt. De badgasten zijn blij met onze aanwezigheid, want we krijgen complimenten.” Ze vervolgt: “Je hebt als lifeguard een goede dag als je ondanks alle drukte juist níet in actie hoeft te komen …”

Communicatie

Over de relatie tussen haar studie psychologie en het vakantiewerk als lifeguard, zegt zij: “Bij mijn studie zie ik mensen die hetzelfde doen als ik. Bij de lifeguards ontmoet ik mensen met een totaal andere achtergrond en je krijgt iets mee van eenieders specialiteit. Je leert werken in een groep en dat komt van pas bij een studieproject. Omgekeerd kan ik mij door mijn studie goed inleven in mensen. Dat helpt bij het leggen van contacten op het strand, waar het draait om communicatie.” Tot besluit zegt zij: “ Iedereen die fit en vooral gemotiveerd is, kan lifeguard worden. Het is nuttig en leuk. Ik kan het aanraden!

Image

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij