Veiligheid voor duikers

Tips en adviezen voor veilig duiken

Lees meer

Vraag het gratis duikpasje aan

Preventief duikmedisch onderzoek

Bestellen

KNRM-PADI Sea Survival

Preventieprogramma voor duikers

Lees meer

Duikvlag

Laat je duikstek niet overvaren

Lees meer

KNRM en duikers trainen reddingstechnieken op zee

x

Samenwerkingspartners

DAN EUROPE

DAN EUROPE

DAN is de grootste organisatie ter wereld die duikveiligheid promoot.

Uw duikveiligheid is onze zorg Sluiten

DAN steunt en promoot researchcampagnes met als doel het terugbrengen van ongevallen die voorkomen hadden kunnen worden. KNRM is mede afzender van de veiligheidscampagnes die door DAN worden georganiseerd. Andersom ondersteunt DAN de KNRM met kennis, expertise en haar netwerk bij de opzet en uitvoering van KNRM veiligheidscampagnes.

Lees meer: www.daneurope.nl

NOB

NOB

Eén van de taken van de NOB betreft het ondersteunen van duikverenigingen op het gebied van veiligheid.

Nederlandse Onderwatersport Bond

De NOB heeft haar kennis en expertise ingebracht binnen het preventieprogramma van de KNRM waar het met name gaat om het veilig kunnen duiken, maar ook zaken die betrekking hebben op ‘check je stek’. De NOB is een belangrijke partner voor het uitdragen van de KNRM preventie uitingen onder duikers.

Lees meer: www.onderwatersport.org

DAN EUROPE

PADI

Als één van de grootste duikorganisaties ter wereld ondersteunt PADI het KNRM preventieprogramma voor duikers door de communicatie uitingen onder de aandacht te brengen van duikers.

Leer duiken

Dat gebeurt via diverse media. Daarnaast werken KNRM en PADI aan een Sea Survival Training gebaseerd op het programma zoals dat is ontwikkeld met collega reddingsorganisatie RNLI.

Lees meer: http://www2.padi.com/scuba/templates/du-adzone3.aspx/?id=6806

Scuba Schools International

SSI

Scuba Schools International is een wereldwijd agentschap voor duikcertificeringen en een opleidingsorganisatie.

Scuba Schools International Sluiten

SSI ondersteunt het preventieprogramma door mee te helpen campagnes voor te bereiden en de communicatie uitingen onder de aandacht te brengen van haar leden.

Lees meer: https://www.divessi.com/nl/home/

 NVD

NVD

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde houdt zich bezig met het bevorderen van de studie en het verbreiden en in stand houden van kennis van de duikgeneeskunde en de hyperbare geneeskunde.

Duikgeneeskunde Sluiten

De NVD ondersteunt het preventieprogramma van de KNRM door praktische tips en adviezen te geven over duikmedische keuringen. Veel ongevallen zijn te relateren aan gezondheid en de KNRM probeert samen met de NVD op dit punt praktische handvatten te bieden om goed voorbereid te duiken.

Meer informatie

Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland

KNRM en Reddingsbrigade Nederland streven beide het doel na om verdrinkingen en incidenten op en aan het water te voorkomen.

Reddingsbrigade Nederland Sluiten

Aan de kust werken reddingsbrigades en KNRM nauw samen bij hulpverleningen. Beide organisaties leiden lifeguards op voor strandveiligheid. In preventieprojecten trekken de organisaties samen op om een groter bereik te hebben.

Meer informatie

WOSD

WOSD

De World Organisation of Scuba Diving houdt zich bezig met het wereldwijd professioneel opleiden van duikers en duikinstructeurs.

WOSD Sluiten

De WOSD ondersteund het preventieprogramma van de KNRM door al hun instructeurs te verplichten een jaarlijkse duikmedische keuring te ondergaan. Verder verwerkt de WOSD in haar reddingsopleidingen de samenwerking tussen de WOSD, overheidsdiensten en de KNRM. Ook promoot de WOSD het preventieprogramma voor duikers door dit in haar media onder de aandacht te brengen.

Meer informatie

IAHD

IAHD

De International Association for Handicapped Divers houdt zich bezig met het wereldwijd professioneel opleiden van duikers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en duikinstructeurs die deze mensen kunnen opleiden.

IAHD Sluiten

De IAHD ondersteund het preventieprogramma van de KNRM door al hun cursisten te verplichten een duikmedische keuring te ondergaan voor aanvang van de opleiding en door hun instructeurs te verplichten elk jaar een duikmedische keuring te ondergaan.

Meer informatie

Duikersgids

Duikersgids

De Duikersgids voorziet in hoogwaardige en actuele duikstekinformatie over duikstekken in de hele wereld.

Meer over de gids Sluiten

Alle duikstekken van de Duikersgids worden opgehaald in de app ‘KNMR Helpt’ om ongelukken of bijna-ongelukken tussen duikers en andere watersporters te voorkomen. De duikstekken zijn in 'KNRM Helpt' inzichtelijk op de kaart en in de functie ‘Informatie in de omgeving’.

Meer informatie

DOSA

DOSA

De DOSA heeft als doel het duiken veiliger te maken door te leren van duik gerelateerde incidenten. De DOSA is onafhankelijk en dus geen onderdeel van welke (duik)organisatie dan ook.

Over DOSA Sluiten

Veel grote duikorganisaties in Nederland sponsoren de DOSA en onderschrijven het belang van een centraal registratiepunt in Nederland voor alle duikincidenten en –ongevallen. De DOSA heeft contact met alle centra in Nederland die aan ziekenhuizen verbonden zijn en beschikken over een decompressie faciliteit.

Meer informatie

Duikcentrum Dolphin Buddys

Duikcentrum Dolphin Buddys

Dolphin Buddys is een jong, actief duikcentrum uit de buurt van Leuven, in België. We organiseren veel duiken op allerlei verschillende plaatsen in België, maar ook in Nederland.

Over dit duikcentrum Sluiten

De regio’s Zeeland, Zuid Holland en Limburg kennen weinig geheimen voor ons. Daarom is de KNRM ook voor ons erg belangrijk: wanneer we in Nederland duiken, zorgt de KNRM ook voor de veiligheid van onze Belgische duikers. Ook de verschillende campagnes van de KNRM, zoals ‘Check je hart’ en het gebruik van de duikvlag zijn voor Belgische duikers waardevol.

Meer informatie

NICDA

NICDA

Het Nederlands Instituut Certificering DuikerArtsen (NICDA) is de certificerende en accrediterende instantie voor duikerartsen en duikgeneeskundige opleidingen in Nederland.

Over de certificering Sluiten

Dit geldt zowel voor de nationale certificering (duikerartsen C en D) als voor de Nederlandse vertegenwoordiger van de Europese accrediterende instantie, het European College for Baromedicine (ECB).  Het ECB accrediteert internationaal duikerartsen als Medical Examiner of Divers (level 1) en Diving Medicine Physicians (Level 2d).

Meer informatie

Overzicht duikartsen in NL

NVSHA

NVSHA

Als Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) staan wij voor de bevordering en borging van de kwaliteit van spoedzorg.

Over de opleiding Sluiten

Door middel van een 3-jarige erkende opleiding, nascholingen en congressen/symposia zorgen wij ervoor dat de spoedeisende hulp artsen in Nederland een goede medisch inhoudelijke kennis hebben en houden om de grote diversiteit van patiënten op de spoedeisende hulp optimaal te kunnen behandelen. Tevens zorgen wij op beleidsmatig vlak dat de spoedzorg zo kwalitatief goed en efficiënt mogelijk ingericht wordt.

Leonor Nuhaan Bedrijfskleding

Leonor Nuhaan Bedrijfskleding

Leonor Nuhaan is een eenmanszaak gevestigd in Noord Holland. Sinds 1999 ontwerpt en maakt deze organisatie (bedrijfs)kleding voor diverse doeleinden. Zij levert vooral kleding aan grotere organisaties.

Over deze samenwerking Sluiten

Behalve dat klanten kunnen rekenen op een zeer goede kwaliteit van materialen en afwerking, zit de kracht van deze organisatie in het ontwerp van de kleding. Haar creativiteit zorgt ervoor dat vrijwel alles mogelijk wordt om te maken.

Leonor leerde het vak van haar vader op 8 jarige leeftijd en heeft zich in de jaren daarna verder gespecialiseerd. Na de opleiding tot professioneel coupeuse heeft zij voor diverse organisaties kleding ontworpen en geleverd. Hierbij moet gedacht worden aan onder meer Joop van den Ende Theaterproducties en de Efteling. Daarnaast heeft zij ook aanstormend talent les mogen geven via onder meer de Rietveld Academie.

Haar creativiteit aan de ene kant en het leveren van kwaliteitsproducten aan de andere kant leverde een mooie samenwerking op met de KNRM. Leonor wist als actief duikster als geen ander te voorzien in een grote behoefte die bestond onder duikers: kom met een duikvlag in een handzaam formaat, bestaande uit degelijke stof en afwerking die makkelijk te vervoeren is. Leonor Nuhaan coördineert namens de KNRM de productie en zorgt voor een adequate levering van de vlaggen zodat elke duiker die een vlag bestelt bij de KNRM deze ook binnen enkele dagen in huis heeft.

Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie

Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie

Goed om te weten: Wat te doen bij een duikongeval. Het hyperbaar centrum te Goes, MCHZ, is de enige hyperbare kamer die voor de opvang van duikslachtoffers zorgt in Nederland

Meer over hyperbare therapie Sluiten

Het centrum heeft zich samen met het ADRZ, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, ontwikkeld tot een level II duikongevallen opvang.

Bij spoed en dus het vermoeden van een duikongeval dient 112 gebeld te worden. Dit heeft hoogste prioriteit voor ambulancevervoer en traumaopvang. Er staan duikerartsen 24/7 klaar om een eventuele recompressie te verrichten.

Klachten kunnen direct bij het opstijgen ontstaan en dienen zeer serieus genomen te worden. Wees attent op bewusteloosheid, verwardheid, verlammingen, spraakstoornissen, gevoelsstoornissen, tintelingen en huidverkleuringen die ook nog uren na de duik kunnen ontstaan.

Duiken kan zelfs leiden tot de dood.

Adequate opleiding en nauwkeurige voorbereiding is dus essentieel voor de sportduiker. Bedenk hierbij dat alleen de beroepsduiker door wet- en regelgeving wordt beschermd en de sportduiker niet. Aansluiten bij een duikvereniging, die kennis en ervaring deelt is noodzakelijk.

De sportduiker is dus zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

Onze hyperbare kamer is altijd bereikbaar, via +3188125000 voor overleg, eventuele behandeling en voor duik-medische keuringen. www.hyperbaarcentrum.nl

De recompressie behandeling wordt in de hyperbare kamer gedaan door de druk te verhogen naar 2,8 atm. zodat gasbellen verkleinen en sneller verdwijnen uit de bloedbaan en leidt tot genezing.