KNRM Urk en andere huldiensten nauw betrokken bij grote oefening op het IJsselmeer

23 september 2017

Het was zaterdagmorgen, 23 september, een drukte van belang op en rond het terrein van het KNRM station Urk en Rijkswaterstaat op Urk. Op het IJsselmeer, nabij de Ketelbrug en Urk, stond een grote rampenoefening gepland waar KNRM Urk en nagenoeg alle hulpdiensten aan mee werkten.

Zaterdagmorgen, 23 september, na een korte briefing in de plaatselijke brandweerkazerne ging de oefening rond negen uur van start. Alle scenario’s die je tijdens een aanvaring tussen twee schepen kunt bedenken waren door de oefenleiding uit de kast gehaald. De meewerkende hulpdiensten hadden hun handen dan ook meer dan vol met hun deel van de hulpverlening bij het in scene gezette incident. De fictieve aanvaring tussen de Zeeleeuw, van Kapitein Maritiem uit Urk, en het ‘blauwe kegelschip’ Eemstroom leverde enkele zware en minder zware gewonden op, er was een beginnende brand aan boord van de Zeeleeuw en er waren personen te water geraakt evenals een twintigtal met een onbekende substantie gevulde cilinders. Om het feest compleet te maken en ook de in de oefening meewerkende politie een taak te geven had één van de bemanningsleden ook nog eens sabotage aan de voortstuwingsinrichting van de Eemstroom gepleegd.

Word donateur

DANKZIJ RUIM 101.000 DONATEURS

Het werk van de KNRM wordt mogelijk gemaakt door de 101.000 donateurs: mensen die met donaties en giften, testamenten of legaten het werk van de KNRM al meer dan 195 jaar mogelijk maken.

Doneer nu

Toen de als On Scene Coördinator (OSC) aangestelde RWS-25 van Rijkswaterstaat toestemming gaf de Eemstroom te betreden in verband met de mogelijk gevaarlijke stoffen was het voor degenen die als eersten aan boord stapten wel even doorbijten. Eén van de Lotus slachtoffers was met een stuk gereedschap doorboord maar het hoogtepunt van de oefening was toch wel de SAR Helikopter van Den Helder die het in kritieke toestand verkerende slachtoffer keurig van boord hees en naar het ziekenhuis vervoerde. Ook werden olieschermen aangelegd rond de Eemstroom die zware averij had opgelopen.

Na afloop van de jaarlijks terugkerende oefening werd er op het terrein van KNRM Urk en RWS geëvalueerd waarbij alle deelnemende disciplines hun zegje konden doen over het verloop van deze jaarlijks maar iedere keer op een andere plaats georganiseerde multidisciplinaire oefening. Uiteraard was daarbij ook het één en ander aan eten en drinken geregeld voor de vermoeide hulpverleners. Naast de KNRM van Urk en Lelystad namen onder andere de brandweer van Urk en Marknesse, GGD, SAMIJ, Nederlandse Kustwacht, Kapitein Maritiem, HEBO Maritiem Service, Politie en Rijkswaterstaat deel aan de groots opgezette oefening.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij