Skip to main content

KNRM Urk en andere huldiensten nauw betrokken bij grote oefening op het IJsselmeer

Datum: zaterdag 23 september 2017 | Sectie: Urk

Het was zaterdagmorgen, 23 september, een drukte van belang op en rond het terrein van het KNRM station Urk en Rijkswaterstaat op Urk. Op het IJsselmeer, nabij de Ketelbrug en Urk, stond een grote rampenoefening gepland waar KNRM Urk en nagenoeg alle hulpdiensten aan mee werkten.

Zaterdagmorgen, 23 september, na een korte briefing in de plaatselijke brandweerkazerne ging de oefening rond negen uur van start. Alle scenario’s die je tijdens een aanvaring tussen twee schepen kunt bedenken waren door de oefenleiding uit de kast gehaald. De meewerkende hulpdiensten hadden hun handen dan ook meer dan vol met hun deel van de hulpverlening bij het in scene gezette incident. De fictieve aanvaring tussen de Zeeleeuw, van Kapitein Maritiem uit Urk, en het ‘blauwe kegelschip’ Eemstroom leverde enkele zware en minder zware gewonden op, er was een beginnende brand aan boord van de Zeeleeuw en er waren personen te water geraakt evenals een twintigtal met een onbekende substantie gevulde cilinders. Om het feest compleet te maken en ook de in de oefening meewerkende politie een taak te geven had één van de bemanningsleden ook nog eens sabotage aan de voortstuwingsinrichting van de Eemstroom gepleegd.

Toen de als On Scene Coördinator (OSC) aangestelde RWS-25 van Rijkswaterstaat toestemming gaf de Eemstroom te betreden in verband met de mogelijk gevaarlijke stoffen was het voor degenen die als eersten aan boord stapten wel even doorbijten. Eén van de Lotus slachtoffers was met een stuk gereedschap doorboord maar het hoogtepunt van de oefening was toch wel de SAR Helikopter van Den Helder die het in kritieke toestand verkerende slachtoffer keurig van boord hees en naar het ziekenhuis vervoerde. Ook werden olieschermen aangelegd rond de Eemstroom die zware averij had opgelopen.

Na afloop van de jaarlijks terugkerende oefening werd er op het terrein van KNRM Urk en RWS geëvalueerd waarbij alle deelnemende disciplines hun zegje konden doen over het verloop van deze jaarlijks maar iedere keer op een andere plaats georganiseerde multidisciplinaire oefening. Uiteraard was daarbij ook het één en ander aan eten en drinken geregeld voor de vermoeide hulpverleners. Naast de KNRM van Urk en Lelystad namen onder andere de brandweer van Urk en Marknesse, GGD, SAMIJ, Nederlandse Kustwacht, Kapitein Maritiem, HEBO Maritiem Service, Politie en Rijkswaterstaat deel aan de groots opgezette oefening.

Urk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.