Ark van Noach op drift in winterstorm

3 januari 2018

Op 3 januari in het begin van de middag werden de vrijwilligers van KNRM station Urk door het Kustwachtcentrum gealarmeerd voor het verlenen van assistentie in de haven. De op dat moment over het land razende Westerstorm had het museumschip de Ark van Noach / VerhalenArk in de problemen gebracht in de haven van Urk. Het vaartuig van 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog lag langs de Staversekade en was een veel bezochte attractie in de Kerstvakantie.

Het vaartuig ving de harde westenwind (8 á 9 Bft, met uitschieters van 10 en 11 Bft) vol in de stuurboord flank, waardoor deze los is geraakt van de kade. De tegenovergelegen jachthaven moest het zwaar ontgelden. Naar schatting 10 tot 15 schepen en diverse steigers zijn beschadigd tot zwaar beschadigd geraakt doordat de Ark hier tegenaan is gewaaid.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Al snel na het uitvaren werd de ernst van de situatie duidelijk. Er waren nog bezoekers en medewerkers aan boord! Via de loopbrug kon de reddingboot Marinus Cornelis twee vrijwilligers van de KNRM worden overgezet op de Ark om zo de ernst van de situatie aan boord te inventariseren. In totaal waren er 5 bezoekers en 2 medewerkers aan boord van de Ark van Noach.

Intussen had reddingboot Kapiteins Hazewinkel een vrijwilliger aan de kade afgezet om tijdens de GRIP 1 situatie overleg te kunnen voeren met de Officier Van Dienst van Brandweer Flevoland. Nadat de verschillende opties voor evacuatie zijn afgewogen door de KNRM en de Brandweer, heeft de Kapiteins Hazewinkel alle mensen geëvacueerd vanaf de Ark van Noach. Onder de evacuees waren gelukkig geen gewonden te vermelden. In overleg met de gemeente Urk zijn de evacuees opgevangen in het nabij gelegen restaurant het Achterhuis.

Nog steeds was de situatie niet stabiel. De Ark van Noach was nog in beweging en maakte de situatie aan bakboordzijde van de Ark steeds meer onstabiel. De diverse pleziervaartuigen kwamen steeds meer in de verdrukking. twee schepen van Kapitein Maritiem (de Hunter en de Zeeleeuw) boden uitkomst. Deze maritieme dienstverlener kon middels sleepverbindingen de situatie stabiliseren.

Door de aanhoudende Westerstorm en problemen met de spudpalen van de Ark hebben de diverse hulpdiensten (Brandweer, KNRM, gemeente Urk/ havendienst, verzekeraars en maritieme dienstverlener) besloten om de situatie stabiel te houden totdat de Westerstorm is gaan liggen.
Aangezien de Westerstorm pas in de loop van de nacht zou gaan liggen, is besloten om in de ochtend van 4 januari verder te gaan. In de tussentijd houdt de maritieme dienstverlener de situatie stabiel.

Later in de week gaat de maritieme dienstverlener verder met het verplaatsen van de Ark van Noach. Pas daarna kan de maritieme dienstverlener de naastgelegen pleziervaartuigen verplaatsen en kunnen experts van verzekeraars de daadwerkelijke schade inventariseren.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij