Reddingbootdag 2022 Paal 8

30 april 2022

Reddingbootdag 2022.

Het werd een andere dag dan we van tevoren hadden bedacht.

Nadat de landelijke Reddingbootdag van de KNRM in 2020 en 2021 niet kon doorgaan vanwege de Corona maatregelen, waren we blij dat we dit jaar weer een Reddingbootdag mochten organiseren.

De dag begon met de overhandiging van een overlevingspak die het station geschonken heeft gekregen. Schipper Henk Spanjer nam het overlevingspak dankbaar in ontvangst van de schenkers.

Hierna kreeg ploegleider Marcel Kemper een cheque van Fjoertoer Terschelling uitgereikt, met een bedrag van € 1.186,25, bijeengebracht door deelnemers van de Fjoertoer die bij hun inschrijving een donatie van € 1,25 aan de KNRM hadden gedaan. Het bedrag van € 1,25  is de vergoeding die elke vrijwilliger van de KNRM  per uur krijgt, als symbolisch bedrag voor hun werk.

Hierna was de hele ploeg er klaar voor om gedurende de dag de bezoekers uitleg te geven over het werk van de KNRM én om de hele dag met onze donateurs te mogen varen.

De mensen informeren is gelukt, maar helaas, het varen niet. Tijdens het eerste ritje van de Frans Hogewind viel er een motor in storing en helaas was het euvel niet door onze eigen motordrijvers te verhelpen, hier moest professionele hulp bij komen.

Die was snel gevonden !! De Frans Hogewind is op één motor naar KNRM station Cocksdorp op Texel gevaren, alwaar de vakkundige mensen van Betsema Scheepsmotoren de nodige reparaties hebben uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden konden de opstappers even “gluren bij de buren”, het is altijd leuk om te weten wat andere stations allemaal doen om van Reddingbootdag een succes te maken.

Rond 18.00 uur was de Frans Hogewind weer retour op het station, helaas te laat om nog met de bezoekers te varen, maar wel weer inzetbaar en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Ondertussen gingen de activiteiten op het station gewoon door. Er kwamen veel geïnteresseerden langs die uiteraard teleurgesteld waren dat ze niet mee konden varen, gelukkig konden we ze doorsturen naar KNRM station West Terschelling, waar wel meegevaren kon worden op de Arie Visser. Veel bezoekers gingen met het Kusthulpverleningsvoertuig mee naar het strand, waar ze het brandingvaren van de reddingboot Tonijn konden aanschouwen en waar ook de tractor en de bootwagen stond.

In het boothuis kreeg men uitleg over het werk van de KNRM, kon men naar filmpjes over de KNRM kijken, oude foto’s van het station bekijken, koffie of thee drinken of een hamburger eten.

Arianne Buning was ook met haar kinderen en vrienden op het station om te helpen. Arianne en de kinderen hebben een bijzondere band met station Paal 8. Hun man/vader Jelle werd jaren geleden door het station van de verdrinkingsdood gered, maar ze verloren hem recent alsnog aan de gevolgen van kanker. Vandaag waren ze op het reddingstation om te helpen. Ze verkochten eigen gemaakte pindarotsjes én het boek “Boris op de berg”, het boek wat Jelle heeft geschreven en vlak voor zijn overlijden nog heeft uitgebracht.

Dat ze de pindarotsjes niet alleen op Reddingbootdag hebben verkocht, maar ook al in de voorverkoop bij familie en vrienden, bleek uit de cheque die ze aan het eind van de dag aan Henk Spanjer overhandigde. Met de verkoop van deze pindarotsjes hebben ze het prachtige bedrag opgehaald van € 2.712, - voor het station.

De bijzondere band met station Paal 8 geldt niet alleen voor Arianne en de kinderen, maar ook met haar hele familie. Van hen kregen we ook een cheque overhandigd van maar liefst € 1.500, -.

U begrijpt dat de ploeg van Paal 8 hier behoorlijk van onder de indruk was, én is.

Arianne ontmoette op het station ook Lydwien. Ook voor haar partner voeren afgelopen jaar precies dezelfde Terschellingers uit. Ditmaal tevergeefs…Vandaag ging zij naar het reddingstation terug voor de hereniging met "die mannen" en trof daar Arianne. Een voor haar volslagen onbekende dame met wie zij zoveel gemeen bleek te hebben...

Reddingbootdag 2022, het was een bijzondere dag.

Het boek “Boris op de berg” is te bestellen via de webwinkel van de KNRM, https://www.reddingwinkel.nl/product/kinderboek-boris-op-de-berg/. Van elk verkocht exemplaar 5 euro ten goede komt aan het levensreddende werk van de KNRM.