Skip to main content

KNRM Stellendam brengt Blauwe Haai terug naar zee

  • Fotogallery:
  • 13-12-2020

De KNRM redt mens en dier die in de problemen komen op zee.

Gisterenavond, zaterdag 12 december 2020 om 20:31 uur kreeg de bemanning van de reddingboot Antoinette wel een heel bijzondere opdracht, het transport verzorgen van een in Ouddorp aangespoelde blauwe haai naar diep water.

Een unicum. De KNRM is veel vaker betrokken bij een reddingactie van grotere zeedieren, rond de kust voor het eiland Goeree Overflakkee in het uiterste puntje van Zuid Holland is de zee zo schoon, dat het wemelt van de zeehonden en bruinvissen, maar een blauwe haai zien wij niet vaak of liever gezegd zagen wij nog nooit eerder.

Zaterdagavond werd de haai door medewerkers uit Blijdorp aan boord gebracht van de Antoinette in de buitenhaven van Stellendam en in verband met de coronacrisis is met een minimale bemanning met grote snelheid koers naar zee gezet. Korte tijd daarna kon de haai weer zijn vrijheid worden teruggegeven, hopelijk terug naar warmer water!

nieuwsbericht

  • Hits: 6233

Trouwe donateurs in het zonnetje gezet

  • Fotogallery:
  • 02-11-2019

De KNRM heeft de traditie om jaarlijks tijdens reddingbootdag de donateurs te bedanken en haar werk te laten zien aan het publiek.

Maar als je al voor lange tijd donateur bent, dan word je persoonlijk uitgenodigd op het station in Stellendam. En zo werd vandaag dan ook mevr. Van Eijs (50 jaar donateur!) en dhr. Jumelet (60 jaar donateur!) en hun aanwezige familie in het zonnetje gezet!

De feestelijke zaterdagmorgen werd ingeleid door dhr. Bijl van de plaatstelijke commissie en daarna was het de beurt aan de voorzitter; mevr. Grootenboer. Zij heette beide donateurs en hun familie van harte welkom en bedankte hen voor al die jaren trouw donateur te zijn. Dit werd bekrachtigd door het opspelden van een oorkonde, het overhandigen van een boek en natuurlijk een bos bloemen.

Beide personen hebben gemeen dat ze al op vroege leeftijd geinteresseerd raakten in het werk van de KNRM en dat ook bleven. De ene persoon door de visserij en de andere door gebeurtenissen met ook een reddingactie van dichtbij op Terschelling.

Uiteraard werd door de ruim aanwezige bemanning ook nog een stukje gevaren met de gasten op reddingboot Antoinette en iedereen genoot daar volop van!

Na een gezellige aansluitende lunch met mooie verhalen over vroeger, werd er afscheid genomen en alweer uitgekeken naar een volgende keer.

Wilt u ook het werk van de KNRM steunen, kijk op knrm.nl/word-donateur en word ook zo'n trouwe donateur!

nieuwsbericht

  • Hits: 4329

Viskotter aan de grond bij Ouddorp

  • Fotogallery:
  • 29-10-2019

Dinsdag 29 oktober 2019 is de viskotter WR181 aan de grond gelopen op het strand van Ouddorp. Omstreeks half 8 in de ochtend is daarvoor dan ook de bemanning van reddingboot Antoinette opgeroepen door het Kustwachtcentrum (KWC) om ter plaatse te gaan.

Vervolgens is er een sleepverbinding gemaakt en een poging gedaan om de kotter vlot te trekken. Daar het precies laag water was, was dit nog niet mogelijk en werd besloten om een moment richting ‘hoog water’ af te wachten.

Omstreeks 11 uur gaf de schipper van de kotter echter via het KWC aan dat het schip door de toenemende zwel toch wel flink lag te bonken op de grond en er water aan boord sloeg.

Opnieuw is de Antoinette ter plaatse gegaan en heeft een sleepverbinding gemaakt. Na een tijdje eraan getrokken te hebben kwam het schip eindelijk los en kon deze meegnomen worden naar de haven van Stellendam.

Daar werd een duiker ingezet om de schroef vrij te maken van het visnet dat daarin was gekomen. De Antoinette meerde na15 uur in de middag weer af bij het station waar vervolgens aan de lunch begonnen kon worden.

reddingrapport

  • Hits: 9567

Zeiljacht maakt water

  • Fotogallery:
  • 16-07-2019

Dinsdag 16 juli rond 11.15 werd reddingboot Antoinette gevraagd om naar een zeiljacht te gaan dat water maakte.

Het zeiljacht met één persoon aan boord en onderweg van IJmuiden naar Stellendam (en haven van Zuidland) begon nabij het strand van Ouddorp water te maken. Eerst leek het mee te vallen zo luidde de melding, maar net voordat de Antoinette ter plaatse was begon het stevig door te lekken. Dit alles in samenwerking met het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Meteen zijn twee man aan boord gegaan met de mobiele dieselpomp. In de kajuit stond al behoorlijk wat water en er moest ook reeds drijvende objecten opgeruimd worden om zo de zuigslang goed te kunnen plaatsen. Ook werd er meteen een sleepverbinding gemaakt tussen de Antoinette en het zeiljacht.

Al pompende is het zeiljacht naar Stellendam gesleept, geschut door de sluis en onder de havenkraan gelegd in de jachthaven aan het Haringvliet.

Op het droge werd de beschadiging rondom de kiel in de romp goed zichtbaar. De eigenaar, scheepsreparateur van beroep, kon meteen aan de slag.

De Antoinette keerde rond 14 uur weer terug aan de buitenzijde haven en kon de bemanning aan de lunch beginnen.

Actie 2019-26

reddingrapport

  • Hits: 4194

Viskotter GO-44 vast in Slijkgat

  • Fotogallery:
  • 02-11-2018

Vrijdag 2 november rond 06.45 uur werd de bemanning van reddingboot Antoinette gevraagd om assistentie te verlenen bij een vastgelopen kotter in het Slijkgat.

De kotter, de GO-44, was aan de grond gelopen nabij boei SG-8. Er werd een sleepverbinding gemaakt en de kotter kon al snel losgetrokken worden.

Beide schepen konden hun weg weer vervolgen naar de haven van Stellendam.

Wind: NW-5
Golfhoogte: 0,5 m

Foto's: KNRM Stellendam / C. Hameeteman

reddingrapport

  • Hits: 4282

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.